2013-09-14 21:58:03
Φωτογραφία για Ξεκινά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ
Τέλη Σεπτεμβρίου πρόκειται να ανοίξει η αυλαία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ακτή Μιαούλη, το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του Οργανισμού στο τέλος Ιανουαρίου του 2014.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΛΠ, οι Κινέζοι διαβεβαίωσαν εγγράφως για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης, ωστόσο η κυβέρνηση αναμένει την τελική έγκριση για τον φιλικό διακανονισμό από την Κομισιόν, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας με την πρόσκληση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η δημοσίευση της πρόσκλησης έχει οριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ η προεπιλογή των υποψήφιων μνηστήρων στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου.


Η υποβολή των προσφορών έχει προγραμματιστεί στις 20 Δεκεμβρίου, η ανακήρυξη του προσωρινού αποτελέσματος έχει οριστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2014, ενώ η υπογραφή της σύμβασης βάσει του χρονοδιαγράμματος αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου του 2014.

Το μοντέλο του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ προβλέπει πώληση ποσοστού της τάξης του 67%, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του οποίου αποτιμάται περί τα 300 εκ. ευρώ, με τους Κινέζους να φέρονται διατεθειμένοι να προσφέρουν τίμημα της τάξης των 600-700 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων, όμως, και των νέων επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου τονίζουν ότι, πέραν του τιμήματος που θα καταβάλει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ, θα υπάρχουν εγγυήσεις για την εκτέλεση επιπλέον επενδύσεων από τον επενδυτή που θα προκύψει, με στόχο την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των υποδομών και των υπηρεσιών του λιμανιού, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας στην προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνεται σαφής αναφορά ότι τα τιμολόγια του ΟΛΠ θα τελούν υπό την τελική έγκριση της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές-, προκειμένου να μην επαναληφθεί το παράδειγμα του διεθνούς αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», με την ανεξέλεγκτη κατακόρυφη αύξηση των χρεώσεων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

«Κέντρο κρουαζιέρας»

Αποσύρθηκε το σχέδιο κατασκευής νέας βάσης κρουαζιέρας στο Φάληρο και η κυβέρνηση «άναψε το πράσινο φως» για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου της επέκτασης στη νότια πλευρά του λιμένα Πειραιά, με σκοπό τη δημιουργία «Κέντρου Κρουαζιέρας», υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ