2013-09-14 06:02:39
Φωτογραφία για Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βαρσοβία
Στους δρόμους αναμένεται να κατέβουν σήμερα, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πρωτεύουσα της Πολωνίας... διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Donald Tusk, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Με μπροστάρηδες ηγετικά στελέχη των μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων (συμπεριλαμβανομένης και της περίφημης «Αλληλεγγύης») πρόκειται να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή πολιτικής. Ο αριθμός των διαδηλωτών υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 60.000 και 100.000. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Βαρσοβία με τη συμμετοχή περίπου 17.000 ανθρώπων.

Η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης (67ο έτος), η αύξηση του κατώτατου μισθού και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε «επικίνδυνα» επαγγέλματα είναι ορισμένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών.

Με 38 εκατ
. κατοίκους η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Κεντρική Ευρώπη, παρουσιάζοντας σημαντικά ποσοστά ανάπτυξης μέχρι την εμφάνιση της κρίσης το 2008. Ωστόσο, η ύφεση που συνεχίζει να πλήττει σημαντικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επηρεάσει και τη συγκεκριμένη χώρα. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Από την πλευρά του πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά πως η ανάπτυξη της πολωνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,2% για το 2013, ενώ το 2014 θα φθάσει το 2,2%.

Κανονικά η θητεία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το 2015, ωστόσο αρκετοί είναι οι οικονομικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι οι πολίτες θα κληθούν νωρίτερα στις κάλπες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ