2024-04-28 09:23:02
Φωτογραφία για Μεγάλη Εβδομάδα: Τα παιδιά μπορούν να νηστεύουν;
Η νηστεία της Σαρακοστής έχει ξεκινήσει και πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι κατάλληλο να νηστέψουν τα παιδιά τους, και αν ναι, από ποια ηλικία και για πόσο διάστημα.

Οι περισσότεροι ειδικοί (παιδίατροι, διαιτολόγοι) συμφωνούν ότι η νηστεία είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 6 ετών, προϋπόθεση να μην υπάρχουν προβλήματα ανάπτυξης, διατροφικές ελλείψεις ή άλλες παθολογίες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σχεδιαστεί ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής με ποικιλία τροφών για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του παιδιού και όλης της οικογένειας.

Φρούτα και Λαχανικά:

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες, επομένως είναι σημαντικό να είναι μέρος της καθημερινής διατροφής των παιδιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Πρωτεΐνη:

Καθώς απαγορεύεται το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι σημαντικό να συνδυάζονται φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, με δημητριακά, όπως φακές με ρύζι ή φασόλια με κριθαράκι.


Ασβέστιο:

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως μπρόκολο, λάχανο, ξηροί καρποί, ταχίνι, όσπρια και χαλβάς, πρέπει να ενταχθούν στη διατροφή, λόγω της απαγόρευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Θαλασσινά:

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται ο τηγανισμός για να διατηρηθεί η υγεία τους.

Σίδηρος:

Ο σίδηρος που περιέχεται σε φυτικές πηγές όπως τα όσπρια και τα φυλλώδη λαχανικά απορροφάται με δυσκολία, επομένως προτείνεται η σύνδεση των γευμάτων με φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή τη χρήση λεμονιού στα φαγητά για να βοηθηθεί η απορρόφησή του.

Διάρκεια Νηστείας:

Τα παιδιά μπορούν να αποχαιρετήσουν το κρέας για δύο εβδομάδες το πολύ μετά την ηλικία των 12 ετών, καθώς και τα υπόλοιπα ζωϊκά προϊόντα. Αυτό ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εφόσον η διατροφή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να καλύπτονται οι ειδικές ανάγκες σε σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη D.
πηγή themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ