2013-09-13 12:46:04
Φωτογραφία για Χωρίς οδοντιάτρους έμεινε η Ελλάδα - Εγκαταλείπουν την χώρα για μια καλύτερη τύχη
​Συνταξιούχοι οδοντίατροι, οδοντοτεχνίτες και αλλοδαποί χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου είναι τα…. κερασάκια στην τούρτα της κρίσης, που έχει διώξει περί τους 600 Έλληνες οδοντιάτρους από τη χώρα.

Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Υφαντής «την Ελλάδα εγκαταλείπουν τόσο οι νέοι που μόλις πήραν το πτυχίο τους και δεν διαθέτουν 40.000 ευρώ για να στήσουν οδοντιατρείο, όσο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις εισφορές τους».

Οι οδοντίατροι πλήττονται και από το γεγονός ότι Ταμεία όπως είναι ο ΟΠΑΔ (δημόσιο), το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί), της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των Νομικών που διέθεταν δωρεάν οδοντιατρική κάλυψη μέχρι το τέλος του 2011 με τιμολόγιο εξαιρετικά χαμηλών τιμών, από 1ης Ιανουαρίου 2012 με την έλευση του ΕΟΠΥΥ κατήργησαν τις παροχές αυτές.

«Τα 9 εκατομμύρια ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥ δεν έχουν οδοντιατρική κάλυψη και καλύπτουν τις ανάγκες τους ιδιωτικά» δηλώνει ο κ. Υφαντής συμπληρώνοντας ότι «μέχρι και καθηγητές πανεπιστημίου έφυγαν σε Καναδά, Ολλανδία και Ντουμπάι επειδή μειώθηκαν εδώ οι μισθοί τους».


Οι απόφοιτοι

Το 2012, τη χώρα εγκατέλειψαν 123 οδοντίατροι που ήταν εγγεγραμμένοι στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών και διατηρούσαν ιδιωτικό ιατρείο, ενώ τον δρόμο της φυγής πήραν και 63 νέοι απόφοιτοι Οδοντιατρικής Σχολής, οι οποίοι δεν έκαναν την προσπάθεια να σταδιοδρομήσουν στη χώρα μας. Φέτος, οι αιτούντες την έξοδό τους από τη χώρα έχουν φτάσει ήδη τους 110 μόνο στην Αθήνα, όπου υπάρχουν 5.500 οδοντίατροι επί συνόλου 13.000 πανελλαδικά.

Βασίλης Γράπας , οδοντίατρος: «Πήρα το πτυχίο κι έφυγα στη Βρετανία»

«Πήρα πτυχίο το 2012, πήγα φαντάρος και μετά ξεκίνησα να αναζητώ εργασία στη Βρετανία παρότι διέθετα τα χρήματα να ξεκινήσω οδοντιατρείο στην Ελλάδα. Ωστόσο, έβλεπα παλιά οδοντιατρεία να κλείνουν και τους οδοντιάτρους συνεχώς να αυξάνονται. Στη Βρετανία υπάρχει μεγάλο κύμα μεταναστών οδοντιάτρων από τις χώρες του Νότου και αρχίζουν και κλείνουν τα κενά. Εγώ έψαχνα τουλάχιστον έξι μήνες για να βρω τελικά στο Νόργουιτς θέση στο NHS (ΕΣΥ) , όπου κάνεις και ιδιωτικό ιατρείο. Οι αμοιβές δεν είναι στάνταρ, αλλά ακολουθούν την εργασιακή αποδοτικότητα κι έτσι κυμαίνονται μηνιαίως από 1000 λίρες έως και 9000 λίρες. Απώτερος σκοπός μου είναι να κάνω και ένα μεταπτυχιακό, καθώς ένα καλό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι δίνεται μόνο σε λίγους με γνωριμίες» υποστήριξε ο πτυχιούχος οδοντίατρος Βασίλης Γράπας.
star.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ