2013-09-13 12:43:04
Φωτογραφία για Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ
Σε μετωπική σύγκρουση εξωθούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο την Παιδεία. Σε κορυφαίο πλέον επίπεδο, η κυβερνητική πλευρά κατηγορεί το κόμμα του Αλ. Τσίπρα ότι υποκινεί τις αντιδράσεις, στοχεύοντας, ευθέως, στην ανατροπή της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ... επιμένουν στους υψηλούς τόνους και στον στόχο να μετατραπεί ο χώρος της Παιδείας σε θρυαλλίδα ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής ανατροπής.

«Εδώ μιλάμε για μια πολιτική η οποία πηγάζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει ως πρόσχημα την εκπαίδευση, αλλά ουσιαστικά είναι μια γενικευμένη αντιπαράθεση η οποία στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης», έδωσε τον τόνο ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος (Real), προσθέτοντας ότι «αυτό που ουσιαστικά κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να φέρνει την ένταση σε ένα χώρο ο οποίος κατ’ εξοχήν είναι χώρος όπου πρέπει να επικρατεί νηφαλιότητα, συναίνεση, συγκλίσεις».


Η κυβέρνηση θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους σε μία προσπάθεια να «στιγματίσει» τις απεργιακές κινητοποιήσεις ως πολιτικώς υποκινούμενες, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο αυτές να λάβουν ευρύτερες διαστάσεις. Βουλευτές της Ν.Δ. επιδιώκουν να ταυτίσουν την ΟΛΜΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου (ΣΚΑΪ) χαρακτήρισε «αναμενόμενα» όσα συμβαίνουν, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της Κουμουνδούρου να εγκαταστήσει λαϊκές επιτροπές και «λαϊκούς κομισάριους». «Τα σχολεία δεν είναι πεδία μάχης, οι μαθητές δεν είναι αναλώσιμο στράτευμα», κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης δήλωσε χθες ρητώς ότι «εμείς δεν κρύβουμε τα λόγια μας, πολιτικά στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών», ενώ δηλώνεται ότι οι βουλευτές του κόμματος θα δίδουν καθημερινά το «παρών» στους χώρους συγκέντρωσης διαδηλωτών και, προφανώς, στα σχολεία. «Η κυβέρνηση, παρότι λέει ότι δεν θα κάνει επιστράτευση, θα βρει απέναντί της όχι μόνο τους απεργούς, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές και όλο το δυναμικό μας απέναντι σε όποια αντιδημοκρατική και χουντική κίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά (989) ο κ. Δημ. Στρατούλης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, σενάριο επιστράτευσης δεν εξετάζεται, εκτός κι αν η διάρκεια των κινητοποιήσεων θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Το κλίμα που θα επικρατήσει κατά τα πρώτα 24ωρα της απεργίας που ξεκινάει τη Δευτέρα, η πιθανή μη κλιμάκωση εκ μέρους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, η εμπλοκή των μαθητών και η οικονομική κόπωση των απεργών αναμένεται να είναι οι βασικές παράμετροι που θα κρίνουν τις εξελίξεις και θα διαμορφώσουν κλίμα πολιτικής νίκης για τη μια ή την άλλη πλευρά.

Την παράμετρο της δικομματικής αντιπαράθεσης αναδεικνύει άλλωστε και το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Ο αγώνας μπορεί να έχει προοπτική αν στοχεύσει στην ικανοποίηση της ανάγκης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και δεν εγκλωβιστεί στη δικομματικού τύπου αντιπαράθεση», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Περισσός.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ