2013-09-10 19:53:34
Φωτογραφία για Διάδοχος του Ζακ Ρογκ στην προεδρία της ΔΟΕ ο Τόμας Μπαχ
Ο 59χρονος Τόμας Μπαχ διαδέχθηκε τον Ζακ Ρογκ στην προεδρική καρέκλα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Μπουένος Άιρες.

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ είχε επιλέξει τον διάδοχο του, Ζακ Ρογκ και το ίδιο έκανε και ο νυν πρόεδρος της ΔΟΕ. Ο επί σειρά ετών συνεργάτης και προσωπικός φίλος του (σ.σ. παρακολούθησαν μαζί τον τελικό του Champions League τον περασμένο Μάιο), Τόμας Μπαχ διαδέχεται τον Βέλγο στην ηγεσία του ολυμπιακού κινήματος.

Ο 59χρονος πρόεδρος της γερμανικής ολυμπιακής επιτροπής εξελέγη μόλις στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στην 125 Σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες.

Ήταν το μεγάλο φαβορί εξ αρχής εδώ και δύο χρόνια που ξεκίνησε η "μάχη" της διαδοχής, η ασφαλής επιλογή των "αθανάτων". Συγκέντρωσε 49 ψήφους έναντι 29 του Πορτορικανού αντιπάλου του από το χώρο του μπάσκετ, Ρίτσαρντ Καριόν.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δικηγόρος στο επάγγελμα, εν αντιθέσει με τους προκατόχους του, όχι μόνο έχει λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ξιφασκίας, αλλά έχει κατακτήσει μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό στο ξίφος ασκήσεως το 1976 στο Μόντρεαλ.


Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για συστηματικό ντόπινγκ στην πρώην Δυτική Γερμανία, ήρθαν να ρίξουν σκιές στην υποψηφιότητα του. Ο Μπαχ διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά πως ο ίδιος έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

 

Ο νικητής πανηγύρισε σαν τον Μάτζικ Τζόνσον στους τελικούς του NBA

Στην εκλογή του βοήθησε και ο Σεΐχης Αχμάντ Αλ-Φαχάντ Αλ-Σαμπάχ από το Κουβέιτ. Έχει ισχυρούς δεσμούς με τις ομοσπονδίες της Ασίας και πίεσε υπέρ της εκλογής του Μπαχ. Δεν προκαλεί απορία πως στη live μετάδοση ο Σεΐχης δεχόταν τα συγχαρητήρια άλλων μελών της ΔΟΕ.

Το motto του Μπαχ είναι "ενότητα στην ποικιλομορφία". Στις εκλογές επικράτησε στη ψηφοφορία του θρυλικού Σεργκέι Μπούμπκα (4 ψήφοι), ο οποίος κρίθηκε νέος για την προεδρία της ΔΟΕ, του Ελβετού Ντένις Όσβαλντ (5 ψήφοι), του Καριόν, Ενγκ Σερ Μιάνγκ (6 ψήφοι) από τη Σιγκαπούρη και ΣιΚέι Γου από την Ταϊβάν.  Ο Γου αποκλείστηκε στον 1ο γύρο και δεν διεκδίκησε μέχρι τέλους το χρίσμα.

Έτσι συνεχίζεται η ευρωπαϊκή κυριαρχία στη ΔΟΕ. Οι οκτώ από τους εννέα επικεφαλής του ολυμπιακού κινήματος προέρχονται από τη "Γηραιά Ήπειρο" με τον Δημήτριο Βικέλα να είναι ο πρώτος πρόεδρος (από το 1894 έως το 1896).

Η πρώτη κίνηση του νέου προέδρου ήταν να τιμήσει τον Ρογκ με την ανώτερη ολυμπιακή διάκριση, όπως είχε κάνει και ο Ρογκ με τον Σάμαρανκ πριν από δώδεκα χρόνια.

Νωρίτερα, είχαν εκλεγεί εννέα καινούργια μέλη στη ΔΟΕ, όμως δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Ανάμεσα τους και δύο σπουδαίοι αθλητές στίβου, ο Κενυάτης πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων, Πολ Τέργκατ και ο Σουηδός πρωταθλητής του ύψους, Στέφαν Χολμ.

Οι δε Αμερικανοί ελπίζουν πως η εκλογή του προέδρου της ολυμπιακής επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών, Λάρι Προμπστ αυξάνει τις ελπίδες τους για ανάληψη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Πηγή:sport24.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ