2024-04-01 09:41:07
Φωτογραφία για Ο Ιμάμογλου κέρδισε για τρίτη φορά τον Ερντογάν και βάζει πλώρη για προεδρία στην Τουρκία
Η Τουρκία "βάφτηκε" κόκκινη το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία αποτέλεσαν ένα ηχηρότατο χαστούκι στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κεμαλιστές του Οζγκιούρ Οζέλ, σημείωσαν έναν θρίαμβο που ελάχιστοι ανέμεναν τον Μάιο, όταν ο Ερντογάν έβγαινε στο μπαλκόνι στο παλάτι του Μπεστεπέ στην Άγκυρα, με το γνωστό του τραγούδι να πανηγυρίσει και να "πικάρει" τους αντιπάλους του. Από τους 14 μητροπολιτικούς δήμους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πήρε τους 12, ενώ από τους 35 μικρούς δήμους πήρε τους 25. 

Στη νικητηρια ομιλία του, ο πρόεδρος του κόμματος ήταν συγκινημένος και μίλησε για την καινουργια μέρα στην Τουρκία, με δικαιοσύνη και ελευθερία, ενώ απευθυνόμενος στον Ερντογάν είπε ότι αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους κυβερνώντες τη χώρα. 

Όμως υπάρχει ένας άνθρωπος που κλέβει την παράσταση
. Ο Εκρεμ Ιμαμογλου. Το 2019, κέρδισε με ελάχιστες ψήφους τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης από τον πρώην πρωθυπουργό-μαριονετα της Τουρκίας, Μπιναλι Γιλντιρίμ. Ο Ερντογάν έβαλε λυτούς και δεμένους και με δόλιο τρόπο οι εκλογές επαναλήφθηκαν. Ο Ιμαμογλου κατατρόπωσε τον αντίπαλο του και πήρε το στολίδι του Βοσπόρου από τον έλεγχο του Ερντογάν. Στις 31 Μαρτίου 2024, ο Εκρεμ Ιμαμογλου έγραψε το 3-0 στη μάχη του κόντρα στον Ερντογάν. 

Αντίπαλός του ήταν ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ, ο άνθρωπος που ευθύνεται για της ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση της Τουρκίας και αυτός που έδωσε την οικιστική άφεση σε αυτούς που έχτισαν τα "χάρτινα" κτήρια σε Καχραμανμαράς, Αντιόχεια και Αλεξανδρέττα, τα οποία έγιναν χώμα στο διπλό σεισμικό χτύπημα της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Ο Ιμαμογλου κέρδισε με πάνω από 10 μονάδες διαφορά, επιβεβαιώνοντας μόνο τις πιο αισιόδοξες των προβλέψεων. 

Η επόμενη μέρα φαίνεται πως είναι μια μέρα αλλαγής για την Τουρκία και ο Ιμαμογλου είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κορυφή του άρματος. Ο Ερντογάν ήταν αήττητος, μέχρι που ήρθε ο Ιμαμογλου. Και πλέον ο Ιμαμογλου δεν έχει χάσει ποτέ από τον Ερντογάν.

Αν και το Καλό Κόμμα της Μέρας Ακσενέρ κατέβασε δικούς του υποψηφίους, ο Ιμαμογλου δεν χρειάστηκε τις ψήφους τους σε δεύτερο γύρο. Δεν υπήρξε κάποια στήριξη από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και πρόεδρο του DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, ούτε από τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μπορεί λοιπόν να καυχιέται ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν από αυτούς που στήριξαν τον Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου στις εθνικές εκλογές, για να κερδίσει τον Ερντογάν. Μη έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον Κουρούμ, όπως έβγαινε από κύκλους του ΑΚΡ, άμα τη ανακοινώσει της υποψηφιότητάς του, ο Ερντογάν βγήκε μπροστά και μετέτρεψε τις δημοτικές εκλογές σε μία μάχη των υποψηφίων όλων των δήμων, εναντίον του. Κι αυτό του γύρισε μπούμερανγκ.

Το πρόβλημα τώρα για το ανανεωμένο CHP είναι η επόμενη μέρα. Ο νέος αρχηγός των κεμαλιστών προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του εντός του μηχανισμού του κόμματος, τοποθετώντας τους δικούς του ανθρώπους υποψηφίους και σε θέσεις ευθύνης. Αυτό φάνηκε ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Ιμαμογλου ο οποίος όμως κέρδισε. 

Η επόμενη μέρα έχει έναν Ιμαμογλου να είναι το πρόσωπο της ελεύθερης και κοσμικής Τουρκίας, μιας Τουρκίας που ψάχνει ελπίδα να βγει από τον οικονομικό βάλτο. Έχει έναν Μανσούρ Γιαβας ο οποίος μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο αγαπητός (κέρδισε με 30 μονάδες διαφορά στην πρωτεύουσα Άγκυρα) και θα μπορούσε να κατέβει και αυτός για πρόεδρος. Και υπάρχει και ο Οζγκιούρ Οζέλ, ο φιλόδοξος αρχηγός του CHP ο οποίος στην προσπάθειά του να εδραιώσει την εξουσία του θα φάει τον χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές σε πέντε χρόνια. Τότε ποιος θα είναι υποψήφιος; Θα συνταχθούν οι σταρ-δημαρχοι με τον αρχηγό; Θα κάνει πίσω ο Οζέλ προς όφελος του Ιμαμογλου ή θα προσπαθήσει να τον "φάει", όπως έφαγε ο Κιλιτσνταρογλου τον Μουχαρεμ Ιντζέ;

Βέβαια, είναι γεγονός ότι όχι μόνο τα κυβερνώντα κόμματα αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και κάποιες φατρίες εντός του CHP, εργάζονται εναντίον του Ιμάμογλου. Διότι πλέον ο Ιμαμόγλου, φιγουράρει όχι μόνο ως ο φυσικός ηγέτης του CHP αλλά και ως αρχηγός της αντι-ερντογανικής αντιπολίτευσης. Ο Ιμάμογλου είναι το πρόσωπο στο οποίο ο Ερντογάν βλέπει τη δική του άνοδο όταν τον κοιτάζει: ανέβηκε μέσα από αγώνες όχι μόνο μέσα στο κατεστημένο σύστημα, αλλά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα και άρχισε να ανεβαίνει αποδεικνύοντας την αξία του στην Κωνσταντινούπολη.

Όποιος κατέχει την Κωνσταντινούπολη κατέχει και την Τουρκία, λένε οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες. Και την Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή δεν την έχει το CHP, αλλά ο Εκρέμ Ιμαμογλου capital πηγη
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ