2013-09-08 13:55:55
Φωτογραφία για Aγρίνιο: Ξεκίνησε η προμήθεια καυσόξυλων
Μεγάλη η ζήτηση φέτος στα ξύλα, ενώ δαπανώνται λιγότερα χρήματα απ’ ότι πέρσι. Η ζήτηση στα κάρβουνα μειώθηκε κατά 80%. Διαβάστε τις τιμές που υπάρχουν στο εμπόριο, τόσο σε κυβικό όσο και στον τόνο

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Αγρινιωτών για τα ξύλα και φέτος. Από τον Αύγουστο ήδη έχουν ξεκινήσει να προμηθεύονται κάποιες ποσότητες ξύλων για το χειμώνα. Ανεξαρτήτως όμως από την μεγάλη ζήτηση, τα χρήματα που δαπανούν δεν είναι στον ίδιο βαθμό όπως πέρσι. Συγκεκριμένα πέρσι, στην αντίστοιχη χρονική περίοδο οι αγοραστές έδιναν με μεγαλύτερη ευκολία 150 ευρώ, ενώ φέτος δεν συμβαίνει αυτό. Υπάρχει δυσπραγία.

Στο εμπόριο όμως του ξύλου φέτος έχουν μπει και νέα δεδομένα από το κράτος. Πλέον υπάρχει νόμος, ο οποίος προβλέπει την πώληση των ξύλων με το κυβικό, σχισμένων καυσόξυλων χύμα, παρά ταύτα οι πολίτες ακόμη ζητούν να αγοράσουν με τον τόνο. Η παρούσα περίοδος είναι η αρχή της ζήτησης και η ζήτηση ή απλά το ενδιαφέρον αγγίζει το 40% με 50%.


Τα διαθέσιμα στην αγορά είδη ξύλου είναι η ελιά σε διάφορα είδη, η βελανιδιά, η οξιά, ο δρυς, η αμυγδαλιά και τα άγρια πουρνάρια. Φέτος έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σύγκριση με πέρσι οι Αγρινιώτες, οι οποίοι ζητούν μικρές ποσότητες με πίστωση, χωρίς βέβαια να υπάρχει η δυνατότητα αυτή από την πλευρά των επιχειρηματιών.

«Ελεύθερη πτώση» της τάξεως έως και του 80% παρουσιάζει το κάρβουνο. Το ενδιαφέρον των πολιτών και κυρίως των επιχειρήσεων για την προμήθεια κάρβουνου έχει μειωθεί. Η μείωση αυτή μάλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως δραματική για το ελληνικό κάρβουνο. Οι τιμές στα ξύλα, με μονάδα μέτρησης το κυβικό, ξεκινάει φέτος από 70 ευρώ και φτάνει στα 100 ευρώ, ανάλογα βέβαια με το είδος του ξύλου που θα επιλέξει ο αγοραστής. Η τιμή του τόνου επίσης για τα ξύλα κυμαίνεται μεταξύ 140 ευρώ και 190 ευρώ.

Αντιστρόφως ανάλογη πορεία με αυτή των ξύλων παρουσιάζουν οι πωλήσεις στο πέλετ. Η ζήτηση για το πέλετ αγγίζει το 80% σχεδόν. Στην αγορά είναι διαθέσιμα όλων των ειδών τα ξύλα. Πληγή για τους επιχειρηματίες του κλάδου αποτελεί η λαθροϋλοτομία.

Κων/νος Χονδρός-Εφημερίδα «συνείδηση»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ