2013-09-06 19:18:56
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ / Από την ΔΕΘ και με τον λαό..., Σάλπισμα για εκλογές κι ανατροπή...!!!
                 

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μαζί της ανοίγει μια περίοδος μεστή πολιτικών γεγονότων. 

Ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Όλοι όμως συγκλίνουν στην άποψη πως θα σηματοδοτήσει την από εδώ και πέρα πορεία κυβέρνησης, κομμάτων κι ολόκληρης της χώρας με εξελίξεις κατά γενική παραδοχή κι ομολογία ραγδαίες και καταιγιστικές.

        

Οι πολιτικοί αρχηγοί, από το βήμα της ΔΕΘ, θα χαράξουν την πολιτική τους ρότα και ταυτόχρονα θα δώσουν τον τόνο των πολιτικών βηματισμών τους.

      

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης και θα ζητήσει την διεξαγωγή εκλογών. Εκλογών που θα προκύψουν μέσα από την ασφυκτική πίεση της κοινωνάς.

Μιας κοινωνίας, που ασφυκτιά από την μακρόχρονη πολιτική σκληρής οικονομικής λιτότητας. Μιας λιτότητας που δεν δείχνει να έχει αίσια αποτελέσματα. Αντίθετα, οδηγεί σε πλείστα όσα σύνθετα και δισεπίλυτα αδιέξοδα, μέσα στα οποία δείχνει να εγκλωβίζεται η ίδια η κυβέρνηση.


         

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της ΔΕΘ θα καταθέσει την πολιτική του πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση της αριστεράς.

         

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, τύπος, τεχνοκράτες και πολιτικοί πλέκουν μια ιδιότυπη κι πολιτικά ιδιόρρυθμη συμμαχία κατά της κυβέρνηση των Αθηνών, η οποία κατά γράμμα εφαρμόζει την πολιτική τους. Σε περίοδο κατά την οποία πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών διατείνονται πως δεν θα υπάρξει ανάγκη νέας χρηματοδότησης της χώρας, ο Μάριο Ντράγκι αντιτείνει πως…, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους…, και προσθέτει. Ότι…, «εάν χρειαστεί παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα, θα απαιτηθούν περαιτέρω όροι». Στην ίδια ακριβώς επισήμανση προβαίνει κι ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός Νταϊσεμπλουγκ…!!!

     

Απέναντι σ όλα τούτα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαραβάλλει τη δική του δέσμη προτάσεων με βασικό κορμό  τις «θεμελιώδεις εξαγγελίες» του για…, ακύρωση των επαχθών μνημονίων…,  επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης..,., και την διεκδίκηση ενός μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους που θα προκύψει μετά από τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του. Η εν λόγω διευκόλυνση εκ μέρους των δανειστών θα έχει άμεσα κι απτά αποτελέσματα. Από την μια πλευρά, η δανειστές να πάρουν τα χρήματά τους σε τακτό χρονικό διάστημα και από την άλλη να επιτευχτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την οποία θα έρθει η ανάπτυξη προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, της αξιοπρεπούς παρουσίας της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι και στην δημιουργία ισότιμων διμερών σχέσεων…!!!

                ΣΥΡΙΖΑ και Κυβερνητικές συμμαχίες

         Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για την οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική  αυτοδυναμία, θα ήταν η ιδανική πολιτική εξέλιξη. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα. Ακόμα, δε, και στην περίπτωση απόλυτης πλειοψηφίας κοινοβουλευτικών εδρών, - πέραν από το οποιοδήποτε πολιτικό-ψυχολογικό ατού -, το μέγεθος και το πλήθος των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας απαιτούν μια όσο το δυνατόν ευρύτερη λαϊκή συμμαχία για την επίλυσή των. Επιπλέον, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ανύποπτο χρόνο, έχει ξεκαθαρίσει πως θα επιδιώξει όσο το δυνατόν ευρύτερες λαϊκές, πολιτικές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Τούτων όλων δοθέντων, εύκολα αναδεικνύεται η ανάγκη συμμαχιών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Από την ημέρα αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση ανεφύη κι έκτοτε συζητείται το ενδεχόμενο να στραφεί προς τα αριστερά και τους πρώην συντρόφους του το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Στη διάρκεια, δε, του διήμερου συμποσίου για τα 39ατα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και  Κουμουνδούρου κατατέθηκε ως επίσημη πρόταση από κορυφαία στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κι ο Δημήτρης Ρέππας. Την πρόταση απέρριψαν αυθωρί και παραχρήμα ο Δημήτρης Παπαδημούλης κι ο Νίκος Βούτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αντέδρασε με μια σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

       Παρά ταύτα, και τα δύο μέρη γνωρίζουν ότι, κάποτε, η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας θα κλείσει τον κύκλο της. Όπως όλοι γνωρίζουν πως, αργά ή γρήγορα, θα έρθει η σειρά της κεντροαριστεράς να πρωταγωνιστήσει στη διακυβέρνηση της χώρας. Προεκλογικά είναι θεμιτό, το κάθε κόμμα της ευρύτερης κεντροαριστεράς να παλέψει για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο. Και τα δύο μέρη όμως αντιλαμβάνονται πως, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να ομιλεί για κεντροαριστερά χωρίς το πολιτικό κέντρο που είναι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, άλλο τόσο η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ δεν νομιμοποιούνται πολιτικά να ομιλούν για κεντροαριστερά χωρίς την αριστερά που είναι ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ…!!!  

      Με αυτά τα πολιτικά δεδομένα και τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς μπαίνουν στην πλούσια σε πολιτικά γεγονότα περίοδο του Φθινοπώρου. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, - πέραν των όποιων λεκτικών υπερβολών για πρόσωπα - , ότι περικοπή μέρους του χρέους ζήτησε για πρώτη φορά η ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, το οποίο ως τώρα είχε κινηθεί στη γραμμή, ότι αναγνωρίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, βρέθηκε αίφνης να συμπλέει με αυτό που πάντα υποστηρίζει ο Γιάννης Δραγασάκης, ότι δηλαδή το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και χρειάζεται μερική διαγραφή: “Η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ελάφρυνση των βαρών του χρέους με περικοπή μέρους του». Η σύγκλιση των απόψεων δεν μπορεί να μην προϊδεάζει και για πολιτική σύγκλιση τους επόμενους μήνες και δη στην περίπτωση κατά την οποία, μετά από εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα…!!! Με το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, τα έσπασε από τη στιγμή που αποχώρησε από την κυβέρνηση και την άμεση ευθυγράμμιση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σαμαρά. Το πολιτικό ρήγμα θα γίνεται όλο και πιο βαθύ τους επόμενους μήνες με άμεση πολιτική συνέπεια το αλληθώρισμα προς την Κουμουνδούρου να αποτελεί, κάτω από αυτές τις συνθήκες μονόδρομο για την Αγίου Κωνσταντίνου.

    Η Κεντροαριστερά, ήταν στο επίκεντρο και στο διήμερο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για τα 39 γενέθλιά του.  Όλα τα παλαιά στελέχη του κόμματος που παρενέβησαν με ομιλίες τους χαρακτήρισαν ως εφήμερο συμβιβασμό την συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία.

     Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Ρέππα και Κώστα Σκανδαλίδη ήταν η ανησυχία για την ταύτιση με την δεξιά, άλλωστε και οι τρεις τόνισαν στις ομιλίες τους πως το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την κρίση από την Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Καραμανλή. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε μάλιστα από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει άμεσα ότι η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ πρέπει να τελειώσει στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν υπαινισσόμενος μάλιστα ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ με όλα του τα στραβά εάν επιθυμεί μια προοδευτική διακυβέρνηση. Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζήτησε να εγκαινιαστεί διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν μπορεί όπως είπε να εξαιρεθεί από την Κεντροαριστερά, ενώ ακόμη πιο σαφής ο Δημήτρης Ρέππας ζήτησε κυβερνητική συνεργασία του κόμματός του με την Κουμουνδούρου.

      Ασφαλώς και οι τρεις όπως άλλωστε και το σύνολο των ομιλητών συμφώνησαν πως ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά πάνε μαζί. Επομένως όλες οι πρωτοβουλίες του κινήματος από εδώ και πέρα θα πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνση της σοσιαλδημοκρατίας.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ