2013-09-05 22:24:03
Φωτογραφία για «Η Σύνοδος Κορυφής θα συμβάλει ώστε να μην ξεσπάσει πόλεμος»
Ο Λεωνίντ Ιβάσοφ, ειδικός στον τομέα των συγκρούσεων, συνταγματάρχης , πρόεδρος της Ακαδημίας γεωπολιτικών προβλημάτων, Διδάκτωρ Ιστορίας , Καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας της Μόσχας Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Ο κ. Ιβάσοφ, μιλώντας αποκλειστικά στον Αθήνα 9.84 και την Έλενα Κοντράτοβα, σχολίασε ορισμένες πτυχές της συριακής σύγκρουσης.

Ερ: Σήμερα η προσοχή του κόσμου εστιάζεται στη Συρία , όπου από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ξεκινήσει η επίθεση του ΝΑΤΟ , νομίζετε ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι του Τρίτου Παγκοσμίου πολέμου;

Λεωνίντ Ιβάσοφ: Ξέρετε, απερίφραστα να πει κανείς ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του Γ 'Παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορούμε, αλλά οι δυνάμεις και ιδιαίτερα η διακρατική ολιγαρχία και η συντηρητική ελίτ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτοί που θέλουν τον πόλεμο. Γιατί; Επειδή η Αμερική χάνει τη θέση της, και αντιθέτως η Ρωσία, η Κίνα, και ειδικά η ομάδα των χωρών που αποκαλούνται BRICS σήμερα θέτει τα θεμέλια για ένα νέο κόσμο, και η αμερικανική οικονομική και πολιτική συντηρητική ελίτ το φοβούνται αυτό
. Φοβούνται ότι η χώρα θα υποβιβαστεί στη θέση της δεύτερης δύναμης, η οποία θα οδηγήσει στην απαξίωση του δολαρίου ως προς την ισχύ και την επιρροή του, πράγμα που συνεπάγεται ν απώλεια κερδών, και ούτω καθεξής. Τώρα, αυτές οι ισχυρές δυνάμεις ασκούν πιέσεις στον Ομπάμα, για να ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο, ο οποίος μπορεί να μετατροπή στο Παγκόσμιο και εδώ ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος.

Ερ: Κύριε Ιβάσοφ, την παραμονή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μαλάκωσε τη στάση του έναντι της Συρίας: παραδέχεται την πιθανότητα μιας επίθεσης, αλλά με μια προειδοποίηση, να είναι σύμφωνη με απόφαση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λεωνίντ Ιβάσοφ: Δεν πιστεύω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ,μαλάκωσε τη ρωσική θέση. Ο πρόεδρος Πούτιν απλά διάβασε και σχολίασε τη θέση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ναι, πράγματι, το καταστατικό αναφέρει δικαίωμα της ατομικής και της συλλογικής άμυνας και το δικαίωμα να γίνει χρήση βίας, μόνο αυτό τόνισε ο Πούτιν, όλα να συμφωνηθούν στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων, ο Πούτιν στην πραγματικότητα απαίτησε από τις ΗΠΑ την απόδειξη. Δεν μπορεί είναι κάποια μυθική απόδειξη, όπως έκανε Κόλιν Πάουελ, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη κυβέρνηση Μπους, άλλα πραγματική και να εκπορεύεται από τους εμπειρογνώμονες συμπεριλαμβανομένου και του πορίσματος των ρώσικων ερευνών. Ο Πούτιν δεν έχει μαλακώσει τη θέση, ο Πούτιν γνωρίζει τα αποτελέσματα των εκθέσεων της νοημοσύνης μας και γνωρίζει τη γνώμη των Ρώσων ειδικών ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έκανε χρήση χημικών όπλων. Γνωρίζοντας τα όλα αυτά ο Πούτιν έκανε τη σχετική δήλωση.

Ερ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τη δήλωσή του ότι θα τιμωρήσει όλους εκείνους που θα περάσουν την "κόκκινη γραμμή" και χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, έδωσε άμεσο στόχο και οι προβοκάτορες το χρησιμοποίσαν. Πιστεύετε ότι με δήλωση αυτή ο ίδιος ο Ομπάμα οδήγησε σε το εαυτό του στη γωνία; Ο πόλεμος θα είναι μια προσωπική του ήττα;

Λεωνίντ Ιβάσοφ: Λυπάμαι για τον κ. Ομπάμα. Γιατί σήμερα οι δυνάμεις που θέλουν από τον Ομπάμα να ξεκινήσει έναν πόλεμο, θέλουν να διαμορφώσουν ένα νέο Χίτλερ, ο οποίος θα ξεκινήσει ένα παγκόσμιο πόλεμο, και είναι σαφές ότι η τύχη του Ομπάμα στην περίπτωση αυτή θα είναι παρόμοια με την τύχη του Χίτλερ. Ο Ομπάμα είναι ανάμεσα σε δύο ισχυρές ολιγαρχικές δυνάμεις. Από τη μία πλευρά ασκεί πίεση ο τραπεζικός τομέας και από την άλλη ο στρατιωτικό-βιομηχανικός και μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για μια απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το δικό τους κέρδος. Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα βλέπει ότι θα χάσει την υπόληψή του και το δημοκρατικό κόμμα είναι βέβαιο ότι θα χάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές και στις εκλογές για το Κογκρέσο. Ο Ομπάμα στριμώχνεται μεταξύ των δύο πιο ισχυρών δυνάμεων. Η μοίρα του δεν είναι αξιοζήλευτη, ειδικά καθώς έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης.

Ερ: Η Συρία είναι έτοιμη να δεχτεί επίθεση; Πώς θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή και ποια είναι η πιθανότητα εμπλοκής στη συριακή σύγκρουση Ελλάδα;

Λεωνίντ Ιβάσοφ: Πρώτον, το γεγονός ότι οι συριακός λαός, με επικεφαλής πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες για περισσότερο από δύο χρόνια, αντιστέκεστε στην επιθετικότητα ,όποια συστάθηκε από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Εμείς έχουμε παρακολουθήσει τα πάντα. Δημιουργήθηκε ένας ισχυρός μισθοφορικός στρατός. Και το γεγονός ότι ο συριακός λαός, με επικεφαλής τον Bashir Assad αντιτίθεται σε αυτή τη διεθνή ναζιστική επιθετικότητα, υποδηλώνει ότι οι συριακός λαός είναι έτοιμος να αντεπιτεθεί. Στο στρατιωτικό - τεχνολογικό επίπεδο, ο συριακός στρατός είναι δύσκολο να αντισταθεί στο σύγχρονο στρατό του ΝΑΤΟ, στη σύγχρονη αμερικανική στρατιωτική μηχανή, αλλά οι Σύριοι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν και θα παλέψουν. Ο στόχος εκείνων που είναι έτοιμοι να χτυπήσουν είναι να σπρώξουν τη Μέση Ανατολή, τον αραβικό κόσμο σε αυτό το αιματηρό καζάνι του πολέμου. Θέλουν να εμπλακούν σε αυτόν τον πόλεμο, το Ιράν, οι γειτονικές χώρες και, φυσικά, η Ελλάδα: θα δεχτεί κύμα των προσφύγων, κυρίως Χριστιανών, η Ελλάδα θα χάσει τον πολιτικό της κύρος της διότι η ελληνική βάση θα χρησιμοποιηθεί από τα αεροπλάνα και πλοία του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα θα μπει σε ένα νέο γύρο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αυτός ο πόλεμος θα είναι καταστροφή για τους Έλληνες.

Ερ: Η σύνοδος κορυφής "G-20 " στην Αγία Πετρούπολη θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων συριακή σύγκρουση;

Λεωνίντ Ιβάσοφ: Η σύνοδος κορυφής "G-20", δεν θα παρέμβει σε αυτά τα γεγονότα, υπάρχει και μια άλλη ατζέντα , αλλά οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών, και ελπίζω ότι η σκληρή στάση της Ρωσίας και του Προέδρου Πούτιν , πρώτα απ 'όλα , θα ξεχωρίσει στη σύνοδο κορυφής της "G-20". Με τη ρωσική πλευρά θα είναι σίγουρα η Κίνα και άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία όπως έχουν ήδη δηλώσει. Στην πραγματικότητα, "G-20" για πολιτικούς λόγους θα διασπαστεί και αν τα θέματα που σχετίζονται άμεσα με τη Συρία δεν είναι στην ολομέλεια της G - 20, σίγουρα θα υπάρχουν διαβουλεύσεις του Ρώσου ηγέτη μεταξύ του κ. Ομπάμα και των ηγετών χωρών ΝΑΤΟ. Και πιστεύω ότι σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με σαφήνεια θα ξεχωρίσουν οι υποστηρικτές του πολέμου και οι υποστηρικτές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Νομίζω ότι ο κ. Ομπάμα θα έχει την υποστήριξη εναντίον των δυνάμεων που το προωθούν στον πόλεμο. Και φυσικά, αυτή η σύνοδος κορυφής θα συμβάλει θετικά σε αυτό το αιματηρό δράμα και δεν θα ξεσπάσει πόλεμος.

Ερ: Κύριε Ιβάσοφ τι ρόλο να διαδραματίσουν οι Κούρδοι στη σύγκρουση;

Λεωνίντ Ιβάσοφ: Οι Κούρδοι έχουν ήδη επιδείξει υψηλό επίπεδο πολιτικής παιδείας . Δε συμμετέχουν σε αυτή την αδελφοκτόνο σύγκρουση στη Συρία . Τάσσονται υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση και αν, Θεός φυλάξοι, θα ξεσπάσει ο πόλεμος , οι Κούρδοι θα αγωνιστούν κατά των κατακτητών . Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Ερντογάν της Τουρκίας τραβά σε αυτόν τον πόλεμο την Τουρκία, το PKK θα αγωνιστεί εναντίον της Τουρκίας στο έδαφός της .

Ερ: Γιατί στον αραβικό κόσμο , όπου ανέτρεψαν μια «δικτατορία» δεν πήραν δρόμο της δημοκρατίας;

Λεωνίντ Ιβάσοφ: Καμία από τις χώρες που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατέστρεψε: Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, δεν έγινε χαρούμενη, δεν έχει σταθερότητα, διότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και της Διεθνούς του κεφαλαίου στοχεύει στην καταστροφή των εθνών και των κρατών . Η πρόκλησή τους είναι η δημιουργία ενός μεγάλου «Τόξου αστάθειας» από Τύνιδα προς την Κίνα μέσω της Μέσης Ανατολής , της Μεσογείου , από τη Συρία και το Ιράν, όπου σε όλο αυτό το τόξο θα καίει στη φωτιά του πολέμου . Ως εκ τούτου , συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα . Μην πιστεύετε ότι οι Αμερικανοί πρόεδροι και υπουργοί Εξωτερικών ανησυχούν για την υγεία και την ευημερία των Ελλήνων, των Σέρβων, των Λίβυων, των Σύριων κλπ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος. Ως εκ τούτου , φοβάμαι , ότι τα κέρδη του κεφαλαίου θα πάνε για ένα μεγάλο πόλεμο, συνεπώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος .

Ερ: Κύριε Ιβάσοφ, σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η διένεξη θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι στρατιωτική επέμβαση .

Λεωνίντ Ιβάσοφ: Ναι, το προσπαθούμε. Και πριν απ' όλα οι στρατηγοί. Ελπίζω οι Έλληνες στρατηγοί και αξιωματικοί, με τους οποίους έχω συνεργαστεί στην Ελλάδα να τάσσονται και αυτοί κατά του πολέμου. Σας εύχομαι καλή τύχη και ευτυχία σε όλους τους Έλληνες. Ειρήνη και ευημερία για όλους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.
athina984.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ