2013-09-05 22:28:03
Φωτογραφία για Στο Κάιρο ο Ευ. Βενιζέλος - Αλλαγές στο πρόγραμμά του λόγω απόπειρας δολοφονίας Αιγύπτιου υπουργού
Ο κ. Βενιζέλος είναι ο τρίτος Ευρωπαίος υπουργός που επισκέπτεται την Αίγυπτο μετά από την ανατροπή Μόρσι Στο Κάιρο ο Ευ. Βενιζέλος- Αλλαγές στο πρόγραμμά του λόγω απόπειρας δολοφονίας Αιγύπτιου υπουργού

Η σημερινή απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, υπαγόρευσε στις αρχές της χώρας την αλλαγή του προγράμματος του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, που βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο.

Προσκεκλημένος του Αιγύπτιου ομόλογού του, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται σε σειρά επαφών στο Κάιρο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ρευστή και ενώ ταυτόχρονα εκτυλίσσεται μια αιφνίδια επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού στην Αίγυπτο.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια, τα ενεργειακά, οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα, οι προοπτικές του Πατριαρχείου και της ελληνικής κοινότητας, είναι τα θέματα που εξετάζει με τους Αιγύπτιους συνομιλητές του ο κ. Βενιζέλος.


Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ο τρίτος Ευρωπαίος υπουργός που επισκέπτεται την Αίγυπτο μετά από την ανατροπή Μόρσι κι ενώ έχουν ανασταλεί οι Αιγυπτο-τουρκικές διπλωματικές σχέσεις.

Η απόπειρα δολοφονίας

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών διέφυγε σήμερα σώος μιας δολοφονικής απόπειρας εναντίον του όταν βόμβα εξερράγη με τηλεχειρισμό, την ώρα που η αυτοκινητοπομπή, στην οποία επέβαινε ο υπουργός, περνούσε από την περιφέρεια Νασρ Σίτι του Καΐρου.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και τουλάχιστον 10 τραυματίσθηκαν, αλλά δεν έκαναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός, ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ, ήταν μεταξύ αυτών που οργάνωσαν τη βίαιη καταστολή των οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι, του ισλαμιστή προέδρου που ανατράπηκε πριν από δύο μήνες από το στρατό, έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η επίθεση σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύματος τρομοκρατίας, ο Ιμπραήμ δήλωσε: «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή».

Ο Ιμπραήμ είχε δηλώσει αυτήν την εβδομάδα πως ενημερώθηκε σχετικά με σχέδια για τη δολοφονία του και πως εμπλέκονται ξένα στοιχεία. Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, του χορήγησε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο ίδιο μ' εκείνο που χρησιμοποιεί και ο ίδιος, είχε προσθέσει ο υπουργός.

Υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη φύση της επίθεσης. Πηγές στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας είπαν πως τρεις βόμβες, που ήταν τοποθετημένες μέσα σε μια σταθμευμένη μοτοσικλέτα, εξερράγησαν τη στιγμή που διερχόταν από το σημείο αυτό η αυτοκινητοπομπή του Ιμπραήμ. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως άγνωστοι έριξαν μια βόμβα από μια στέγη.

Ο Ιμπραήμ δήλωσε πως απ' αυτή τη δειλή απόπειρα εναντίον της ζωής του καταστράφηκαν τέσσερα από τα οχήματα των σωματοφυλάκων του. Πρόσθεσε πως ένας τραυματίας αστυνομικός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και πως άλλος ένας αστυνομικός κι ένα μικρό παιδί ακρωτηριάστηκαν στα πόδια.

Δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν γρήγορα την περιοχή μετά την επίθεση. Αριθμός αυτοκινήτων υπέστη ζημιές και έσπασαν οι υαλοπίνακες γειτονικών κτιρίων.
epikaira.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ