2013-08-14 17:51:19
Φωτογραφία για Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αίγυπτος
Νεκρός εικονολήπτης του Sky News. 

Χάος και αιματοχυσία στην Αίγυπτο μετά την αιματηρή διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μόρσι από τον στρατό. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, ωστόσο το υπ. Υγείας επισήμως ανακοίνωσε 95. 

Νεκρή από τα πυρά έπεσε η ανήλικη κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 

Πυρπολήθηκαν χριστιανικές εκκλησίες. 

Έκκληση για τερματισμό της βίας από τη διεθνή κοινότητα.

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει για ένα μήνα.

Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης της Αιγύπτου μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.


Το βρετανικό κανάλι Sky News ανακοίνωσε ότι ο εικονολήπτης Μικ Ντιν, 61 ετών, ο οποίος εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια για τον όμιλο BSkyB, αρχικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε το πρωί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Η απώλεια του πολυαγαπημένου συναδέλφου μας είναι αισθητή σε όλο το Sky News» τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διευθυντής του καναλιού Τζον Ράιλι, προσθέτοντας ότι «προσεύχεται για τη σύζυγο και την οικογένεια» του Ντιν.

Νεκρή η ανήλικη κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες της Αδελφότητας

Η 17χρονη κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος από το οποίο προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, σκοτώθηκε σήμερα από σφαίρες κατά την αιματηρή επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού για την απομάκρυνση των ισλαμιστών διαδηλωτών από το κέντρο του Καΐρου.

Η Ασμάα ελ Μπελτάγκι, η ανήλικη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου, οι νεκροί από τις επιχειρήσεις για τη διάλυση των καταυλισμών των ισλαμιστών στο Κάιρο και από τις συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί σε όλη τη χώρα ανέρχονται στους 95. «Τα θύματα είναι και αστυνομικοί και πολίτες. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χάμντι Άμπντελ Καρίμ. Οι τραυματίες φτάνουν τους 874.

Εννέα ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, μεγάλες ομάδες διαδηλωτών παρέμεναν στους δρόμους, τραγουδώντας και κουνώντας σημαίες ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούσαν να τους εμποδίσουν να αναδιοργανωθούν.

«Ήρθαν στις 7 το πρωί. Με ελικόπτερα από πάνω και μπουλντόζες από κάτω. Γκρέμισαν τους τοίχους μας. Αστυνομικοί και στρατιώτες έριχναν δακρυγόνα στα παιδιά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας δάσκαλος, ο Σάλεχ Αμπντουλαζίζ, 39 ετών, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. «Συνέχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές ακόμη και όταν τους παρακαλούσαμε να σταματήσουν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μια δική του καταμέτρηση, ανέφερε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 124, ωστόσο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο Μοχάμεντ Φατάλαχ, είπε ότι στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 55 άνθρωποι. Σύμφωνα με την πηγή αυτή 526 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Μία εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Καΐρου είπε ότι καταμέτρησε τις σορούς των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο και ότι είναι συνολικά 60. «Έχουμε 60 σορούς εδώ και αναμένουμε ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί», είπε η νοσοκόμα Νάχλα Χαντάντ η οποία διευκρίνισε ότι τα περισσότερα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος.

Στο Φαγιούμ, όπου επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας οι νεκροί αυξήθηκαν στους 17, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου MENA. Νωρίτερα, νοσοκομειακή πηγή είχε κάνει λόγο για 9 νεκρούς.

Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες – αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα τεθωρακισμένο όχημα πυρπολήθηκε στη διάρκεια της προσπάθειας να καταληφθούν τα γραφεία του επαρχιακού κυβερνήτη.

Οπαδοί του Μόρσι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο αστυνομικά τμήματα στο Φαγιούμ και πυρπόλησαν οχήματα έξω από το ένα απ' αυτά, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης έξω από τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας.

Στο μεταξύ, από αξιωματούχους έγινε γνωστό πως οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν το στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι.

Ο Ελ-Μπελτάγκι συνελήφθη κοντά στον καταυλισμό διαμαρτυρίας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια στο Κάιρο μετά την επιδρομή που πραγματοποίησαν εκεί οι δυνάμεις ασφαλείας, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Το τέμενος Αλ-Άζχαρ του Καΐρου, η κορυφαία σουνιτική αρχή στον κόσμο, αποστασιοποιήθηκε σήμερα από την αστυνομική επιχείρηση εναντίον των οπαδών του Μόρσι, παρόλο που είχε υποστηρίξει την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου.

«Το αλ-Άζχαρ θέλει να πει στους Αιγύπτιους ότι δεν είχε γνώση των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις παρά μόνο μέσω του Τύπου», διαβεβαίωσε μιλώντας σε δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους, ο Άχμεντ αλ-Τάγεμπ.

Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πυρπόλησαν τρεις κοπτικές εκκλησίες στην κεντρική Αίγυπτο, έπειτα από την επιχείρηση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας για την διάλυση των συγκεντρώσεων στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δύο χριστιανικές εκκλησίες δέχθηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές στην επαρχία της Μίνια.

Το κίνημα της κοπτικής νεολαίας Youth Maspero Union επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις επιθέσεις εναντίον των δύο εκκλησιών, κατηγορώντας του Αδελφούς Μουσουλμάνους για «πόλεμο αντιποίνων κατά των κοπτών».

Στην περιοχή της Μίνια, όπου κατοικεί πολυπληθής κοπτική κοινότητα, συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές, που απέκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν λάστιχα αυτοκινήτων.

Στην πόλη Σοχάγκ, που βρίσκεται νοτιότερα, ισλαμιστές διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Η ηγεσία της Κοπτικής Εκκλησίας υποστήριξε την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος ΙΙ εμφανίσθηκε μαζί με τον μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ Αζχαρ στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που πυρπόλησαν εκκλησία στη Μίνια. Στην πόλη Ασιούτ, συνολικά 3.000 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Έπειτα από την επιχείρηση των αιγυπτιακών δυνάμεων για τη διάλυση των συγκεντρώσεων υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε με ανακοίνωσή της «τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσει η σφαγή».

Κυβέρνηση: «Ακούστε τη φωνή της λογικής»

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να «ακούσουν τη φωνή της λογικής» και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάλυση των καταυλισμών των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο.

Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση αναφέρει πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης που υποστηρίζεται από το στρατό «με τρόπο ώστε κανένα μέρος να μην αποκλεισθεί από τη συμμετοχή».

Στη δήλωση η κυβέρνηση καλεί επίσης τους διαδηλωτές να μην αντιστέκονται στις αρχές προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσουν να υποκινούν τη βία.

"Η κυβέρνηση θεωρεί αυτούς τους ηγέτες πλήρως υπεύθυνους για οποιαδήποτε αιματοχυσία και για τις ταραχές και τη βία που συνεχίζονται», προστίθεται στη δήλωση.

Νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα, όπου είχαν οχυρωθεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ζητώντας την επιστροφή του στην προεδρία.

Μισή ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μέτρησε 17 πτώματα συγκεντρωμένα στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ορισμένα από τα οποία έφεραν τραύματα από σφαίρες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την πλευρά της κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς και 2.000 τραυματίες. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από σφαίρες, ότι οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και ότι όπλα βρέθηκαν συγκεντρωμένα στις υπό κατάληψιν πλατείες

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατεία Νάχντα βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκεντρωμένοι αιφνιδιάστηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, αφού οι αιγπυπτιακές αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεξαχθεί μία επιχείρηση «κατά στάδια» κατά την οποία οι περισσότερο ειρηνικοί διαδηλωτές θα πεισθούν να εγκαταλείψουν τις πλατείες, πριν από την επίθεση εναντίον των πλέον σκληροπυρηνικών.

Η κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός Τύπος κατηγορούσαν τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ότι είναι τρομοκράτες που έχουν συγκεντρώσει όπλα στις δύο υπό κατάληψιν πλατείες και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα επέμενε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές.

Σήμερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε «τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή».

Ακινητοποίηση των τρένων προς και από Κάιρο

Εξάλλου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ