2013-07-09 21:53:06
Φωτογραφία για Νέο δημοσίευμα φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον Ραχόι
Το συντηρητικό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας διέψευσε για άλλη μία φορά την Τρίτη ότι γίνονταν μυστικά παράνομες πληρωμές προς ηγετικά του στελέχη, περιλαμβανομένου... του σημερινού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, μετά την δημοσίευση χειρόγραφων λογιστικών εγγραφών τα οποία παρουσιάζονται ως αυθεντικές και καταγράφουν τις συγκεκριμένες πληρωμές.

Η εφημερίδα El Mundo δημοσίευσε στο φύλλο της Τρίτης -αφού παρέδωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο- τις φερόμενες ως χειρόγραφες, αυθεντικές λογιστικές εγγραφές του μυστικού παράνομου ταμείου του Λαϊκού Κόμματος.

Πολυάριθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός, φέρονται ότι λάμβαναν σε μηνιαία βάση πληρωμές από το ταμείο αυτό, σημειώνει η El Mundo, δημοσιεύοντας έγχρωμες φωτοτυπίες των λογιστικών εγγραφών τα οποία τηρούσε ο πρώην ταμίας του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας.

Τον Ιανουάριο του 2013, η εφημερίδα El País είχε δημοσιεύσει μέρος των χειρόγραφων λογαριασμών τους οποίους τηρούσε επί δύο δεκαετίες ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σχετικά με το φαινόμενο της πολιτικής διαφθοράς και εξοργίζοντας τους Ισπανούς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μακρόχρονης ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και των περικοπών των δημοσίων δαπανών.


«Τα αυθεντικά αρχεία του κ. Μπάρθενας δείχνουν ότι ο κ. Ραχόι λάμβανε παράνομες πληρωμές στη διάρκεια τουλάχιστον των τριών ετών (1997, 1998 και 1999) κατά τα οποία ήταν υπουργός της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ», τονίζει η El Mundo.

Το Λαϊκό Κόμμα επέμεινε στην διάψευσή του ότι το κόμμα ή στελέχη του έχουν δεχθεί ποτέ παράνομες πληρωμές. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε για άλλη μια φορά την Τρίτη ότι μέλη του κόμματος έλαβαν ποτέ παράνομα μετρητά. Ο κ. Ραχόι και άλλα στελέχη του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος έχουν διαψεύσει επανειλημμένως ότι έχουν λάβει χρήματα από το μυστικό ταμείο από τον Φεβρουάριο.

Οι ισπανικές αρχές διεξάγουν από τα τέλη του Ιανουαρίου έρευνα για να διαλευκάνουν την υπόθεση του μυστικού ταμείου που φέρεται να λειτουργούσε το Λαϊκό Κόμμα.

Ο κ. Μπάρθενας παραμένει προφυλακισμένος από την 27η Ιουνίου, χωρίς την δυνατότητα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης, αφού οι αρχές τον θεωρούν ύποπτο φυγής, ενόσω το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει την εις βάρος του έρευνα για απάτη, κερδοσκοπία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροληψία και άλλα κακουργήματα.

Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος ως την Κυριακή διέψευδε ότι οι χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές ήταν δικές του, σε ένδειξη πίστης στο κ. Ραχόι και στο κόμμα, όπως είπε, αποκάλυψε στη συνέντευξή του ότι το Λαϊκό Κόμμα λάμβανε μίζες από επιχειρηματίες των κατασκευών σε αντάλλαγμα για κρατικές συμβάσεις στις επαρχίες όπου κυβερνούσε η Κεντροδεξιά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ