2012-04-05 20:23:08
Φωτογραφία για Μειώσεις μισθών έως και 35% ως μέσο ανάσχεσης για την ανεργία
Οι μειώσεις μισθών, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το μνημονιακό 22% και προσεγγίζουν το 35% με 38%, αποτελούν ίσως το μόνο τρόπο... ανάσχεσης της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας.

Ο χρόνος πιέζει και όσο δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, τόσο πληθαίνουν οι φόβοι για περαιτέρω μείωση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, εάν μέχρι τα μέσα Μαΐου δεν έχουν υπογραφεί νέες κλαδικές συμβάσεις στις περιπτώσεις των κλάδων που οι συμβάσεις έχουν λήξει από το καλοκαίρι και μετά, αναμένεται τσουνάμι ατομικών συμβάσεων. Μοναδικό κατώφλι προστασίας για τον μισθό, στις περιπτώσεις αυτές θα είναι ο νέος μειωμένος κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, εάν το 2011 ήταν το έτος των απολύσεων και της υψηλής ανεργίας, το 2012 θα είναι το έτος των μειωμένων μισθών, της επικράτησης των ευέλικτων μορφών εργασίας και παρ’ όλα αυτά, της επικίνδυνα αυξανόμενης ανεργίας. Γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η λύση της μείωσης των μισθών δεν μειώνει την ανεργία. Απλώς την αναχαιτίζει, καθώς δεν είναι λίγοι οι εργοδότες, που επιλέγουν τη φθηνή εργασία, ως ύστατη λύση πριν από τις απολύσεις, ή στη χειρότερη περίπτωση, πριν από το λουκέτο...


Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά. Στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μετά τη 14η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που ξεκινά η ισχύς του νέου Μνημονίου για τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και των μισθών των νέων έως 25 ετών κατά 33%, καταγράφονται μειώσεις μισθών από 8% ως 35%.

Στον περίπου ενάμιση μήνα που μεσολάβησε από την υπογραφή του Μνημονίου 2, 58 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 2.700 εργαζόμενους, προχώρησαν στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, με μειώσεις μισθών έως και 35%.

Κατά το ίδιο διάστημα, βάσει των στοιχείων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, περισσότεροι από 17.500 εργαζόμενοι, σε 3.817 επιχειρήσεις, οδηγήθηκαν σε υπογραφή ατομικής σύμβασης εργασίας, συνομολογώντας μείωση μισθών, που ξεκινούν από 20% και φθάνουν έως και 28%.

Τα ποσοστά αυτά, πρέπει να συνυπολογιστούν στη μεσοσταθμική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατά 14,3%, των τελευταίων δύο ετών, όπως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει παραδεχθεί.

Παράλληλα, και βάσει των εκτιμήσεων των συνδικάτων, ένας στους τέσσερις εργαζομένους έχει πλέον ατομική σύμβαση εργασίας, καθώς σε ισχύ παραμένουν μόνο 40 κλαδικές συμβάσεις.

Οι συνδικαλιστές, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καλούν τους κοινωνικούς εταίρους, εργαζόμενους και εργοδότες να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, καθώς μετά τις 14 Μαΐου, οι ατομικές συμβάσεις θα λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Μετά την ημερομηνία αυτή, που λήγει και η τρίμηνη παράταση της όποιας κλαδικής σύμβασης έχει λήξει μετά το καλοκαίρι, οι αμοιβές «πέφτουν» στον βασικό μισθό της εκάστοτε σύμβασης, με την ισχύ μόνον τεσσάρων επιδομάτων, στην περίπτωση που αυτά προβλέπονται από τη σύμβαση που έληξε (ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και ανθυγιεινής εργασίας).

Συνδικάτα και νομικοί εκτιμούν, ότι χωρίς την προστασία της κλαδικής σύμβασης, οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται στην υπογραφή νέων, ατομικών συμβάσεων. Στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει η κλαδική, ως δίχτυ ασφαλείας, αλλά η ΕΓΣΣΕ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Εργασίας, ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να διαφωνήσει παρά για το μέρος του μισθού του που υπερβαίνει το κλιμάκιό του.

Να σημειωθεί ότι, πλέον, ο κατώτατος μισθός έχει διαμορφωθεί σε 586 ευρώ καθαρά, το μήνα, ενώ για τους νέους, έως 25 ετών, ο κατώτατος μισθός είναι πλέον 510,95 ευρώ.

Μια παράπλευρη απώλεια, πολύ σημαντική όμως για τους εργαζόμενους, είναι το δώρο Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται βάσει του μισθού που ισχύει κατά την ημέρα υπολογισμού του, και θα καταβληθεί μειωμένο σε όσους εργαζόμενους έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και ημερομισθίων.imathia-news.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ