2013-06-21 16:48:03
Φωτογραφία για Πάνω από 2.000 πόντιοι έδωσαν το παρόν στο 5ο Λαλεμαν Παρχαρομανας που έγινε στο Κατσιμίδι! [video]
Η παράδοση συνεχίζεται μέσα απ’ τους νέους μας! Κόσμος έσπευσε να αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο των Παρχαρίων, που κρατάει τις ρίζες από την αρχαιότητα και υμνεί τον ρόλο της γυναίκας - μάνας (Παρχαρομάνα), της γυναίκας δηλαδή που φέρνει τον κόσμο σε επαφή με την φύση. Το έθιμο επικεντρώνεται στην μεταφορά από το χωριό στο βουνό όπου ο τσοπάνης με γυναίκες διαφόρων ηλικιών και υπό την καθοδήγηση των γηραιοτέρων που ονομάζονταν παρχαρομάνες, φυλούσαν τα πρόβατα ενός ή περισσοτέρων χωριών. Η παρχαρομάνα ήταν γι’ αυτές τις ομάδες ο αρχηγός της αποστολής, η προστάτιδα και φύλακας των παρχαρίων. Αυτή την σημαντική συμβολή της μάνας γιόρτασαν πάνω από 2.000 Πόντιοι στο Κατσιμίδι υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, κάτω από τον μεγάλο πλάτανο.

Η Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης» υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αχαρνών αναβίωσε το έθιμο κάτω από τον πλάτανο καταφέρνοντας να σπάσει κυριολεκτικά ρεκόρ από άποψη συμμετοχής κόσμου
. Το Κατσιμίδι πλημμύρισε κόσμο που έφτασε από νωρίς το πρωί της Κυριακής για να απολαύσει την φύση παρέα με παραδοσιακά εδέσματα, ποντιακή μουσική, χορό, τραγούδι αλλά και παραδοσιακά έθιμα! Τα διάφορα δρώμενα όπως πως φτιαχνόταν το βούτυρο, πως άλεθαν το κορκότο, πως φτιάχνονταν οι γιοχάδες, αλλά και οι Πεχλιβάνοι, συγκέντρωσαν την προσοχή των επισκεπτών, όμως τα φλας τράβηξε η είσοδος της παρχαρομάνας υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και οργάνων! Σειρά μετά τα δρώμενα είχε το μεγάλο χορευτικό του Ευκλείδη που αποτελείται από νέα παιδιά γεμάτα όρεξη να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοσή τους! Η παρουσία του χορευτικού καταχειροκροτήθηκε από όλους αφού για άλλη μία φορά με υπερηφάνεια οι νέοι της πόλης μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό!

Το 5ο Λάλεμαν Παρχαρομάνας όμως επεφύλαξε και ευχάριστες εκπλήξεις αφού μεγάλα ονόματα του Ποντιακού τραγουδιού παρήλασαν φτάνοντας το θερμόμετρο της διασκέδασης στα ύψη! Την αρχή έκανε ο μικρός Νικόλαος Τοπαλίδης κι έπειτα την σκυτάλη της διασκέδασης αντάλλαξαν οι: Στάθης Νικολαΐδης, Γιώργος Δημητριάδης, Δημήτρης Καρασαββίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Πέλα Νικολαΐδου, Γ. Τσιλικίδης, Γιώργος Ατματζίδης, Ματθαίος Τσαχουρίδης, Χ. Αθανασιάδης, Ν. Μαυρίδης, Η. Εμπεσλής, Β. Καρυοφυλλίδης.

Μετά από αυτή την άκρως επιτυχημένη εκδήλωση, όμως, αυτό που όλοι έχουν να πουν είναι ένα μεγάλο μπράβο στα νέα παιδιά που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Εύξεινου Λέσχης Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης» αφού με κόπο, πολύ δουλειά και αγάπη κατάφεραν αυτό το αποτέλεσμα! Ένα μπράβο αξίζει και στον συνδιοργανωτή, Πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ Σταύρο Κοπαλά για την στήριξη που παρείχε στο ΔΣ της Λέσχης, αλλά και σε όλους εκείνους τους επιχειρηματίες και φίλους της Λέσχης που βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν!
acharnorama.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ