2013-06-21 16:44:03
Φωτογραφία για Στα χέρια ιδιωτών το παλιό νοσοκομείο Λευκωσίας
Την προώθηση της ανέγερσης του νέου Κυπριακού Μουσείου όπως και σειρά άλλων αναπτύξεων που αφορούν γραφεία, καταστήματα, καφετερίες κ.ο.κ. στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας, προωθεί η Κυβέρνηση, με σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Για τον σκοπό αυτό, ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών που αναμένεται να τεθεί προσεχώς ενώπιον της Βουλής για ψήφιση, η οποία θα θεσμοθετεί τη σύμπραξη δημόσιου με ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή μεγάλων και δαπανηρών έργων.

Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο ως άνω έργο με την προσθήκη εμπορικών αναπτύξεων ως κίνητρο, κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω έλλειψης δημόσιων πόρων. Η συγκεκριμένη μέθοδος PPP (Public - Private - Partnership) για εκτέλεση έργων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποδείχθηκε αποτελεσματική σε πολλές χώρες και χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση μεγάλων έργων αστικής αναζωογόνησης και ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη δημόσιων πόρων, δημιουργώντας ταυτόχρονα και νέες θέσεις εργασίας.


Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές ανάγκες που υπάρχουν, εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την ανάθεση του έργου με την πιο πάνω μέθοδο για ανάπτυξη στο χώρο του παλαιού γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας του νέου αρχαιολογικού μουσείου, γραφείων για στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών, κατασκευή πολυχώρου πλατείας, καθώς και εμπορικών και γραφειακών χώρων.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ανάδοχος (επενδυτής) θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των έργων εκτός από τη διαχείριση των αρχαιοτήτων που θα παραμείνουν στην κυριότητα του Κράτους.

]

Ο Ανάδοχος, που μπορεί να είναι και κοινοπραξία εταιρειών, θα διαχειριστεί τις αναπτύξεις για περίοδο 20 με 25 χρόνων και με τη λήξη της περιόδου, όλες οι αναπτύξεις θα περιέλθουν στην κυριότητα του Κράτους. Τα έσοδα από τη διαχείριση του μουσείου, των καφετεριών, των καταστημάτων και των άλλων εμπορικών χώρων που θα κατασκευαστούν, θα εισπράττονται από τον Ανάδοχο. Το ύψος των εσόδων που θα εισπράττει ο επενδυτής θα καθοριστεί όπως και το ύψος των ετήσιων δόσεων που θα πληρώνει η Δημοκρατία προς τον Ανάδοχο.

Οι ετήσιες δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά την ολοκλήρωση όλων των αναπτύξεων. Ο Ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση να αποπερατώσει το έργο το αργότερο σε τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ