2013-06-04 20:57:19
Φωτογραφία για Εμφαση στην ενέργεια
Εντός του Ιουνίου ανακοινώνονται τα ονόματα των αναδόχων που θα αναλάβουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό Κόλπο, έπειτα και από την εντολή που έδωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Παράλληλα μέσα στις προσεχείς εβδομάδες ιδρύεται «επιτέλους», όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, που θα έχει 7μελές διοικητικό συμβούλιο. «Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση Σαμαρά υλοποιεί την πολιτική μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Η στελέχωση της Ελληνικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων έχει εξαγγελθεί από πέρυσι, αλλά καθυστέρησε αδικαιολόγητα προκαλώντας εύλογα ερωτήματα στην αγορά, καθώς είναι απαραίτητη για να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκμετάλλευσης και εξόρυξης των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος.

«Θα στελεχωθεί από άριστους επιστήμονες που θα θέλουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους» δήλωσε ο Πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι οι διαδικασίες θα αρχίσουν αμέσως.


Βασικό έργο της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων θα είναι :

- Η διαχείριση για λογαριασμό του Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές

- Η επίβλεψη των εργασιών διερεύνησης και αξιολόγησης των κοιτασμάτων

- Η συγκέντρωση και διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που θα προκύπτουν και τη διάρκεια των ερευνών

- Η εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος για προτεινόμενες περιοχές προς παραχώρηση δικαιωμάτων αναζήτησης

- Η χορήγηση άδειας αναζήτησης υδρογοναθράκων

- Η διαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων για παραχώρηση δικαιωμάτων, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονθράκων

Το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς που έχουν καθυστερήσει πολλούς μήνες, είναι μεγάλο, καθώς κονταροχτυπιούνται δύο εταιρείες για καθεμία από τις τρεις περιοχές για τις οποίες, συνολικά, υπολογίζεται ότι μπορεί να «κρύβουν» έως και 250-300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Ειδικά για τον Πατραϊκό Κόλπο, αναμένεται σκληρή μάχη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί παλαιότερα από τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, υπολογίζεται ότι στον Πατραϊκό Κόλπο μπορεί να υπάρχει μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου, έως και 200 εκατ. βαρελιών.

ΠΑΣΟΚ: «Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση υλοποιεί τις δικές μας προτάσεις»

«Χαιρόμαστε όταν η κυβέρνηση υλοποιεί τις προτάσεις μας», σημειώνει η Ιπποκράτους.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται πως η συγκρότηση και στελέχωση της Εθνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων «έχει προβλεφθεί στο Ν.4001/2011, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

«Με την ψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, με την άμεση στελέχωση της ΕΔΕΥ, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για έρευνες και εξορύξεις Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ολοκληρώνεται ο κύκλος του πλήρους Επιχειρησιακού Σχεδίου αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου που διαμορφώσαμε τα τελευταία τρία (3) χρόνια στη χώρα.

»Η ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών βάζει επιτέλους την Ελλάδα στον Ενεργειακό Χάρτη της Μεσογείου και της Ευρώπης με σημαντικά αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ