2013-06-04 09:36:05
Φωτογραφία για Zaman: Οι Τούρκοι είναι οργισμένοι με τον Ερντογάν
Πώς αναλύει τα γεγονότα η μετριοπαθής εφημερίδα

Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα (REUTERS/Osman Orsal)

«Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας θρυλικός ηγέτης που καταφέρνει να κερδίζει εκλογές τα τελευταία 10 χρόνια. Όμως τις τελευταίες 10 μέρες, οι διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης φανερώνουν δημόσια οργή και προς το πρόσωπό του», γράφει ο Εμρέ Ουσλού στην μετριοπαθή ισλαμιστική εφημερίδα «Zaman». Προσπαθεί λοιπόν να αναλύσει γιατί ο κόσμος εξεγείρεται κατά του Ερντογάν καθώς και πώς βλέπουν οι οπαδοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τις ενέργειες του τούρκου πρωθυπουργού.

 «Σχεδόν όλοι, ακόμη και οι οπαδοί του ΑΚΡ, συμφωνούν στο εξής: ο λαός δεν σέβεται πλέον τον Ερντογάν όπως στο παρελθόν».

Τοπικός αξιωματούχος του ΑΚΡ είπε στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας: «Ο κυριότερος λόγος που ο κόσμος σταμάτησε να θαυμάζει τον Ερντογάν είναι επειδή ενεργεί σαν να είναι ο μοναδικός που γνωρίζει και σαν να κάνει τα πάντα καλύτερα απ' όλους τους υπόλοιπους». Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να ψηφίζουν το ΑΚΡ. Το ΑΚΡ διατηρεί την εκλογική του βάση διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.


«Πιστεύω ότι η εικόνα που ζωγράφισε ο τοπικός αξιωματούχος του ΑΚΡ είναι μια ακριβής πολιτική εικόνα την οποία θα έβλεπε κάθε αντικειμενικός αναλυτής», γράφει ο Ουσλού διαπιστώνοντας ότι «ενώ οι υποστηριχτές του ΑΚΡ δεν θαυμάζουν πια τον Ερντογάν ως τον τέλειο ηγέτη, υπάρχουν άλλες ομάδες _ οι νέο-εθνικιστές και οι κεμαλιστές _ των οποίων η οργή προς τον Ερντογάν αυξάνεται μέρα με τη μέρα».  

Ο Ουσλού θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στους εξής λόγους.

Πρώτον, στην απελπισία. «Πολλοί απ' όσους διαδηλώνουν δεν έχουν την ευκαιρία να πάρουν την εξουσία σύντομα. Είναι προφανές ότι ακόμη και αν το ΑΚΡ χάσει λίγη από την δύναμή του, θα κυβερνάει και στην επόμενη θητεία». Ο κόσμος δεν μπορεί να απομακρύνει τον Ερντογάν από την εξουσία μέσω της πολιτικής συμμετοχής γι' αυτό δηλώνει την δυσαρέσκειά του με αυτό τον τρόπο.

Δεύτερον, «οι αξιωματούχοι του ΑΚΡ γενικώς και ιδίως οι ψηφοφόροι θεωρούν τον Ερντογάν ως έναν αλαζόνα ηγέτη που δεν ακούει τη γνώμη κανενός. Όμως ο κόσμος τον αγαπά ακόμη διότι είναι "ένας από μας" και όχι ένας "λευκός Τούρκος" που δεν έχει καμία σχέση με τους απλούς πολίτες της χώρας».

Ο Ουσλού αναφέρει επίσης ότι η κρίση στη Συρία και το κουρδικό ζήτημα διάβρωσαν την εικόνα του Ερντογάν ανάμεσα στους Τούρκους. «Ο λαός τον θεωρεί υπεύθυνο για την αποτυχία της τουρκικής πολιτικής προς το καθεστώς του Ασαντ. Πολλοί τον περιφρονούν επειδή θεωρούν ότι επέτρεψε στον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν να μπει στην πολιτική και στο ΡΚΚ να αναδειχθεί νικητήριο στο κουρδικό ζήτημα».

Τέλος, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ακόμη και οι παραδοσιακοί υποστηριχτές του Ερντογάν τον αντιμετωπίζουν με την καχυποψία ότι θέλει να τους διασπάσει. Φέρνει το παράδειγμα ενός μεγάλου τάγματος σουνιτών σούφι οι οποίοι τον επέκριναν τους τελευταίους μήνες και ο τούρκος πρωθυπουργός απάντησε απομακρύνοντας σιγά-σιγά όσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους είχαν διασυνδέσεις με το τάγμα αυτό.   
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ