2012-04-04 21:33:08
Φωτογραφία για Η πολύ-Μεγάλη Εβδομάδα της Διαπλοκής
Του Δημήτρη Α.Γιαννακόπουλου

Πάντα, μετά από κάθε πτώχευση του ελληνικού κράτους, οικυβερνώντες, ταπεινοί υποτακτικοί κάποιων εκ των προστάτιδων δυνάμεων τηςχώρας, εξέφραζαν πικρία για την έλλειψη διάθεσης από το (συνολικό) διεθνές καθεστώςασφαλείας να συνδράμει στην πολιτική σωτηρία τους: «να βοηθηθεί η ανάκαμψη τηςοικονομίας, με την αντιμετώπιση της ύφεσης», όπως έλεγαν και....... λένε.  Στο τέλος οι πικραμένοι, αμετροεπείς  πολιτικοί και οικονομικοί μεταπράτες, μαριονέτεςαυτών που έκαναν την Ελλάδα κράτος και αργότερα αυτό το μοιραίο κράτος, τοοποίο εξελίχθηκε στο σημερινό μεταμοντέρνο προτεκτοράτο, το έριχναν στουςαναθεματισμούς εναντίον των πατρώνων τους.

Εδώ (ξανα)βρισκόμαστε σήμερα, φίλε αναγνώστη. Στα πάθη τηςΔιαπλοκής, στην πολύ-Μεγάλη Εβδομάδα των διαπλεκομένων, που ήδη ξεκίνησεπροεκλογικώς και θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα μετεκλογικώς, δίχως νακαταλήξει σε Ανάσταση νεκρών και στην ανάσταση του σημερινού καθεστώτος
. Ηπικραμένη από τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης Διαπλοκή αναθεματίζει τουςανάλγητους ηγέτες της ΕΕ και το ΔΝΤ, που προδίδουν με την άκαμπτη στάση τους τοολοκληρωμένο σύστημα διακυβέρνησης των διαπλεκομένων. Τα πάντα έκαναν οιτελευταίοι για το «Ευρώ» (την τσέπη τους και την ηγεμονία τους), για νααντιμετωπισθεί η απειλή προς το τραπεζικό σύστημα διεθνώς, για την ακεραιότητατης Ευρωζώνης, για το συμφέρον της παγκόσμιας διακυβέρνησης και υπέρ τηςολοκληρωμένης οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, υπό το σκήπτρο τουχρηματοπιστωτικού λόμπυ - το οποίο κατ’ αυτούς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα,παρότι με αυτό συνδιαλέγονται σε πολλά επίπεδα, αλλά αποκλειστικά στην φαντασίακάποιων μυθομανών. Αν ο ρεαλισμός, αποκτήσει κυνικά απομυθοποιητικά  χαρακτηριστικά (δηλ. προσεγγίσει τις σχέσεις εξουσίαςκαι την διάσταση της ηγεμονίας σε μικροεπίπεδο) τότε γίνεται φόβητρο για τους…ρεαλιστές!

Τι λέτε σαλτιμπάγκοι «ρεαλιστές» μου, νεοφιλελευθεριάζοντεςεκ του ασφαλούς μέχρι σήμερα, οχυρωμένοι στα κάστρα της διαπλοκής, χούλιγκαντης πολιτικής και της οικονομίας, έχω άδικο, ή μήπως δεν καταλαβαίνετε τιεννοώ; Καλά καταλαβαίνετε! Αυτά τα καταλαβαίνετε εμπειρικώς, ασχέτως τισαχλαμάρες διατυπώνετε για κατανάλωση από το κοινό (σας) τηςποδοσφαιροποιημένης πολιτικής, της αρπαχτής και της απατηλής οικονομίας, πουμετέτρεψε την έννοια του κέρδους σε συνώνυμο της φούσκας. Μεταξύ μας, εσείςγνωρίζετε το μέγεθος της παραπληροφόρησης που διακινείτε, όπως και τηνδιαλεκτική της φούσκας που εμπορεύεσθε, η εύλογη προσπάθεια σας όμως είναι ναμην το καταλάβουν οι καταναλωτές των προϊόντων σας. Έτσι διεξάγεται το πολιτικόκαι το οικονομικό μάρκετινγκ, με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, ασχέτως αν οι«δράστες» της προπαγάνδας γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν τις θεωρητικές καταβολέςτης πολιτικής (επικοινωνιακής) τους συμπεριφοράς. Συμβαίνει μάλλον να μηνγνωρίζετε βαθύτερα τι διαπράττετε, καθώς επιχειρείτε να πουλήσετε στο εκλογικόσώμα (λαό) μια οντολογία των κοινωνικοπολιτικών σχέσεων ως αντικειμενική, σαν φονταμενταλιστέςτου χειρίστου είδους!

Φαιδρές υπάρξεις, κανείς καταρτισμένος άνθρωπος στονσύγχρονο κόσμο μας, δεν πιστεύει σε αντικειμενικές οντολογίες. Τούτες είναιπολιτικά κατασκευάσματα και έτσι εξετάζονται από περισσότερο ή λιγότεροαντικειμενικές επιστημολογίες. Η επιστημολογία προσδίδει στον κόσμο μας σχετικήαντικειμενικότητα, απλώς για να τον εξετάσει υπό το πρίσμα μιας κοινάσυμπεφωνημένης γραμματικής αφηγήσεως (τεχνολογίας). Κάποιοι πάμε μάλισταπαρακάτω, μελετώντας την πολιτικότητα καί στο πλαίσιο της επιστημολογικήςδομής. Αυτό είναι ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, και όχι οι μπαρούφες που λέτε και γράφετε διαρκώς,προβάλλοντάς τις ως δήθεν ρεαλιστικές, συνετές, αυτονόητες προσεγγίσεις. Φίλοι,ας τελειώνουμε κάποτε με τις ανοησίες, μήπως και σοβαρευτούμε και στον τόπομας: ρεαλισμός δεν είναι ο συντηρητισμός, ούτε η διαδικασία νομιμοποίησης μιαςεξελικτικής διαδικασίας που αποκρυσταλλώνει πακτωμένες, οργανωμένες ηγεμονικά,εξουσιαστικές σχέσεις. Ρεαλισμός είναι η επιστημολογικά (αρχαιολογικά καιγενεαλογικά) συνεπής αποκάλυψη αυτών των σχέσεων και η παρότρυνση για κριτικήυπέρβασή τους, η οποία οδηγεί στην κοινωνική πρόοδο μέσω της χειραφέτησηςατόμων, ομάδων, κοινωνιών, εθνικών δομών και στην ανάγκη αναδόμησης τουσυστήματος σε μια αγωνιστική, κοινωνικά κοσμοπολιτική και όχι ιμπεριαλιστικήβάση. Οι Κομμουνιστές το εννοούν αλλιώς, αλλά στην γενικότητά του είναι καιαυτό ορθό: ρεαλιστικό είναι  αυτό πουδομεί το ταξικό συμφέρον. Συνεννοηθήκαμε;

Αν καταφέραμε να συνεννοηθούμε, ας επιστρέψω στο ζήτημα πουσχολιάζω, περί της πολύ-Μεγάλης Εβδομάδος (της Διαπλοκής), δίχως Ανάσταση. Η Διαπλοκήέχασε τον «ρεαλισμό» της, καθώς διέρχεται κρίση ταυτότητας. Τόσα χρόνιαλειτουργούσε, αλλά δεν είχε ανάγκη να προβληματιστεί για την ύπαρξή της, καθώςαυτή ήταν αυτονόητη…ρεαλιστική. Τώρα που απειλείται, καθώς δεν αναγνωρίζεται ωςαποτελεσματικός και αξιόπιστος μηχανισμός ηγεμονίας, από το νέο μεταβιομηχανικόΣύστημα της ΕΕ, συμπεριφέρεται σπασμωδικά, φοβικά, τρομοκρατικά και απολύτωςπαιδιάστικα! Έφτασε ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης, σε απόγνωση και προφανήπαράκρουση να γράφει:  «…κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τη συνταγή. Ηοποία όπου εφαρμόζεται παράγει τα ίδια πολιτικά αποτελέσματα: διαλύει τακόμματα διακυβέρνησης και γεννάει Τσίπρες, Καμμένους και Χρυσές Αυγές» καιπροτείνει η τρόικα να αλλάξει την συνταγή του μνημονίου καθώς δεν γίνεται νααλλάξει ο λαός!!

Πώς να διανοηθεί ο άνθρωπος και όλοι οι άλλοι της ιδίαςκουλτούρας και γνώσης, ότι η τρόικα δεν παίζει με τον ελληνικό λαό, αλλά με τοκαθεστώς στην χώρα, παρότι εμπλέκει τον λαό στο παιχνίδι και παρότι στο τέλοςαυτός θα πληρώσει τα σπασμένα; Εγώ τα εξήγησα εγκαίρως και ρεαλιστικώς, αλλά η Διαπλοκήάλλα διάβαζε και άλλα αντιλαμβανόταν. Η τρόικα αποσταθεροποιεί το καθεστώς τηςδιαπλοκής και το κράτος πατρωνίας στην Ελλάδα, απορρυθμίζοντας την οικονομίακαι το κοινωνικό μοντέλο, διότι απλούστατα τα θεωρεί μη-λειτουργικά συστήματαστο πλαίσιο της μετάβασης της ΕΕ, στην μεταμοντέρνα εποχή. Και αυτό το κάνει σεσυνεννόηση και με την ανοχή μέχρι τώρα της αμερικανικής πλευράς, παρότι οιτριβές δεν εξέλειψαν και ίσως αύριο οδηγήσουν σε ρήξη με τραγική κατάληξη γιατα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή και ασφαλώς την ελληνική κοινωνία.

Το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν εξυπηρετεί την νέα δομή τηςΕΕ και πρέπει να μετασχηματιστεί, για να μείνουμε στην ΕΕ. Αυτό μαθαίνουμε ανρεαλιστικά μελετήσουμε τις σχέσεις και την συμπεριφορά Γερμανών (και όχι μόνον)και ΔΝΤ. Η Διαπλοκή επιχειρεί να πείσει ότι συνεχίζει να αποτελεί αξιόπιστοθεσμό για τα Ευρωατλαντικά συμφέροντα και ρίχνει κάπου-κάπου καμιά μπαλωθιάεναντίον  εύκολων στόχων εργαζομένων ήφορολογουμένων για να κάνει επίδειξη των ικανοτήτων της στην τιθάσευση τωνελληνικών αγριμιών. Άσε που σε κάποιες στιγμές κρίσης «θάρρους» και σφρίγουςρίχνει και μπαλωθιές στον αέρα, για να τρομάξουν οι Γερμανοί: θα στρέψουμε τολαό εναντίον σας, θα σας πάρουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας χρωστάτε,θα …θα… και θα βγούμε από το ευρώ σας άμα λάχει , απειλούν αυτούς που τώραπλέον είναι σε θέση να γελούν με τα καραγκιοζιλίκια και τις αποκοτιές των«αβυσσαλέων» της Διαπλοκής. «Κάντε κάτι, χαλαρώστε, έστω και στα λόγια, ταμέτρα της ύφεσης, διότι έρχεται ο μπαμπούλας της αριστεράς, παρέα με τονακροδεξιό δράκουλα και τότε να δούμε τι θα κάνετε παλιομασκαράδες που δεν μαςπροστατεύετε όπως παλιά», λένε τα παιδιά της Διαπλοκής, μεταξύ ακραίας πίκραςκαι συγκρατημένου θυμού – όσο επιτρέπει το πένθος!

Βράζουν οι άνθρωποι από το κακό τους, συνειδητοποιώντας - όπωςπάντα αργά - το κακό που τους έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίον«εμπιστεύτηκαν»! Παραμύθια, κανέναν πολιτικό ηγέτη δεν εμπιστεύτηκαν και ούτεπρόκειται να εμπιστευτούν οι διαπλεκόμενοι. Μπίζνες κάνουνε μαζί τους σεμαφιόζικο στυλ και όσο πάνε καλά οι δουλειές είναι καταλληλότεροι γιαπρωθυπουργοί. Η τρόικα απειλεί στα σοβαρά να χαλάσει τις δουλειές ή καλύτερατον τρόπο που γίνονταν οι διαπλεκόμενες μπίζνες μέχρι σήμερα, βάζοντας πρώταχέρι στις τράπεζες. Αν το παραβάλει θα γίνει «επανάσταση» από την Διαπλοκή καιδεν θα…προλάβει να την κάνει ο λαός!

Αν καταλαβαίνατε, φίλοι, γιατί αγωνίστηκα τόσο πολύ για τονσχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης αυτή την περίοδο, ίσως τα παραπάνω να ήτανπεριττά. Η Διαπλοκή θα χτυπηθεί ανελέητα από την τρόικα και τούτο είναιαπολύτως ρεαλιστικό, αλλιώς δεν γίνεται! Το ζήτημα είναι ότι, σε αυτή τη φάση,αντί να περάσει το καθεστώς σε άλλα χέρια μαριονετών των «προστατών»,δανειστών, κηδεμόνων μας, που θα κατασκευαστούν την αμέσως επόμενη περίοδο μέσωγενικευμένης απορρύθμισης, καλό θα ήταν στα πράγματα να υπήρχε μια κυβέρνησηαριστερών, αν όχι για τίποτε άλλο, αλλά τουλάχιστον βρε αδελφέ για να μηνξαναζήσουμε την ανασυγκρότηση υπό τους όρους που συνέβη κατά το παρελθόν. Αλλάπού μυαλό εκεί στην αριστερά! Ούτε ξέρουν σε πια χώρα βρίσκονται, ούτε έχουνεπαφή με την εξέλιξη του καπιταλισμού και των πολιτικών του, ούτε έχουν τηνικανότητα να δημιουργούν πολιτικά γεγονότα, ασφαλώς! Περιμένουν τα γεγονότα νατα δημιουργήσει ο απελπισμένος λαός. Σύμφωνοι, αυτός να τα προκαλέσει καιτούτος να τα μορφοποιήσει ρεαλιστικά, αλλά μήπως θα έπρεπε οι δυνάμεις πουαντλούν από την λαϊκή πάλη, να στοχάζονται στρατηγικά;

Προσέξτε, όποιος την αδυναμία του ή την ανικανότητά του ήτην ιδιοτέλειά του, την αναγάγει σε αδυναμία του λαού να αντιληφθεί το συμφέροντου και να αποκτήσει συνείδηση της εξουσιαστικής του διάστασης είναι …όχι,πέστε μου εσείς τι είναι για να μην πω καμιά βαριά κουβέντα! Τι θα κάνουμετώρα, θα αναθεματίζουμε παρέα με τους διαπλεκόμενους, αλλά σε αριστερό στασίδι,ή θα διεκδικήσουμε την διακυβέρνηση μήπως και παρέμβουμε στην διαδικασίαμετασχηματισμού του καθεστώτος σε ένα άλλο ακόμη αυταρχικότερο, ακόμη πιοαντιδημοκρατικό, ακόμη πιο μοιραίο, ακόμη πιο εξαρτημένο από το νέο καθεστώςπατρωνίας και κηδεμονίας που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο σε διεθνές επίπεδογια την χώρα μας; Όποιος «σκοτώσει» την Διαπλοκή, θα συστήσει την νέα ηγεμονίαστην χώρα. Αν δεν το κάνει η προοδευτική κοινωνία, θα το κάνουν οι μέχρι σήμεραπάτρωνες της Διαπλοκής. Με αυτούς (τους διαπλεκόμενους) θα τελειώσουμε –τουλάχιστον με την σημερινή τους ολοκληρωμένη μορφή - το ζήτημα είναι πώς καιποιοι θα κουμαντάρουν το σκάφος στο μεσοδιάστημα. Όλα θα παιχτούν στομεσοδιάστημα. Προσπαθήστε να το καταλάβετε και μην «πηδάτε» την ιστορίακαι την πολιτική εμπειρία της ανθρωπότητας. Όσοι το έκαναν κατά το παρελθόν…πηδήχτηκαν!Προσπαθήστε επίσης να καταλάβετε πώς μας βλέπουν οι άλλοι στο πλαίσιο της παρούσαςπαγκοσμιοποίησης: η δημοκρατία για αυτούς είναι ένα αγαθό που κοστίζει. Δενείναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο μεγιστοποίησης του κέρδους και εναρμονισμού τωνκοινωνικών σχέσεων. Στην χρεοκοπημένη Ελλάδα κανείς δεν θα επενδύσει πλέον στηδημοκρατία, γιατί κοστίζει πολύ και αποδίδει ελάχιστα, εξαιτίας κυρίως τηςχρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος. Πριν από ένα χρόνο περίπου, σημαντικόςπολιτικός της ΕΕ, μου είπε σε μια αποστροφή του λόγου του: «δεν νομίζεις ότιακριβά μας κόστισε η δημοκρατία στην Ελλάδα»; Διακόπτοντας την αντίδρασή μου,διευκρίνισε: «εννοώ ακριβά χρεώνουν την δημοκρατία οι Έλληνες πολιτικοί, ακριβάμας την πωλούν». Πριν θυμώσετε προσπαθήστε να αντιληφθείτε τι συμβαίνει.Στοχαστείτε επ’ αυτού του περιστατικού και μην βιαστείτε να βγάλετε πρόχειρασυμπεράσματα.

Αν το δεις κοινωνιολογικά ή πολιτικά θα καταλάβεις ίσωςπολλά, μπορεί ακόμη και να προβείς σε ορθές εκτιμήσεις και κινήσεις για τομέλλον. Αν όμως το δεις με τα μυαλά στα κάγκελα ή λαϊκίστικα, δεν θα καταλάβειςτίποτε. Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι ανυπόληπτο διεθνώς και παράγονταςκρίσης, η Διαπλοκή συνώνυμο της διαφθοράς και εσύ ζεις με τον μύθο τους ήπεριμένεις να κλονιστεί ο κόσμος από την πείνα για να ξεσηκωθεί εναντίον τουκαπιταλισμού! Δεν φοβάσαι μήπως αντί για το σοσιαλισμό, φέρει στα πράγματακάποιον τύπο που θα ισχυρισθεί ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελεί μεγάλησπατάλη πόρων και δυνάμεων και αποφασίσει να κάνει και άλλες (κάθετες καιριζικές) δημοκρατικές περικοπές, υποσχόμενος ότι έτσι στο μέλλον θα αυξηθεί τοεισόδημά σου; Δεν φοβάσαι ότι πολλοί συμπολίτες μας μπορεί τότε να συμφωνήσουνμε αυτή την αθλιότητα, ενώ κάποιοι άλλοι στας Ευρώπας, στις ΗΠΑ και στην Ρωσίανα δείξουν ανοχή και κατανόηση, ερμηνεύοντας το φαινόμενο στο πλαίσιο του«εξαιρετικού»και πρόσκαιρου (γύψου) στο οποίο μας ενέταξαν; Αν όλα αυτά δεν σεπροβληματίζουν, τότε, φίλε μου, η Μεγάλη σου Εβδομάδα συμπίπτει με εκείνη τηςΔιαπλοκής. Μάλλον γίνατε αυγοτάραχο που θα έλεγε και η κυρία Μαρίκα!   
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ