2013-05-31 12:00:12
Φωτογραφία για Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα ΚΑΤΑ του ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
1.Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου με απόφαση που πήρε το 1998, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

2.Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες.

Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά αυξάνει και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά. Τα κυριότερα και συχνότερα είναι:

• Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα)

• Καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λ.π.)

• Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

• Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά)

3.Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα. Πολλές από τις βλάβες στον οργανισμό αποκαθίστανται και η εξέλιξη των νόσων που προκαλούνται από το κάπνισμα αναστέλλεται.


Όταν ο καπνιστής διακόπτει νωρίς το κάπνισμα (ειδικά κάτω από 35 ετών), ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών επανέρχεται στα επίπεδα των μη καπνιστών.

4 Έτσι από το Σεπτέμβριο του 2010 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή για το

κάπνισμα 1142. Στόχος της είναι η ενημέρωση πολιτών για το νέο αντικαπνιστικό νόμο καθώς και η παροχή υποστήριξης και χρήσιμων πληροφοριών για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.

5. Ήδη το Υπουργείο Υγείας σε εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία 2003/33/ΕΚ ΕΕL, έχει εκδώσει, την με αρ. πρωτ. Υ1/ΓΠ οικ.81348 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1075/τ.Β/29-07-2005) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται α) κάθε διαφήμιση προϊόντων καπνού στα Μ.Μ.Ε., στον τύπο και σε άλλα έντυπα μέσα, β) κάθε δημόσια ή ιδιωτική συμβολή σε εκδήλωση, δραστηριότητα ή σε άτομα με σκοπό την άμεση ή έμμεση προώθηση ενός προϊόντος καπνού.

Επιπλέον σύμφωνα με άρθρο 17 του Ν. 3868/10 (ΦΕΚ 129/τ.Α/03-08-2010) απαγορεύεται κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους.

6. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας επικεντρώνεται στην πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού και της προώθησής τους με διάφορους τρόπους, όπως μέσω χορηγιών, με απώτερο σκοπό την προστασία των σημερινών και μελλοντικών γενεών, όχι μόνο από τις καταστροφικές συνέπειες για την υγεία αλλά και από τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δεινά που προκαλεί τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα.

7. Θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας που επιθυμούν να σταματήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια, ότι στο Γενικό Νοσοκομείο ‘’ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ’’ λειτουργεί ειδικό ιατρείο κατά του καπνίσματος το οποίο βοηθάει αποτελεσματικά αυτούς που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ