2013-05-31 11:44:05
Φωτογραφία για Η σύνταξη των 360 ευρώ και η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα
Γιατί η ιδιωτική ασφάλιση εξακολουθεί να παραμένει στα γνωστά κατώτατα επίπεδα, που υστερούν απίστευτα έναντι ακόμα και του μέσου ευρωπαϊκού όρου; Σύμφωνα με μελέτη που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα αρμόδια γραφεία, οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες αποδίδουν την περιορισμένη ζήτηση ιδιωτικής ασφάλισης στην αναλογιστική γενναιοδωρία του πρώτου πυλώνα, που αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, η οποία παρέχεται εξολοκλήρου από το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010, η χώρα μας εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Εφτανε στο 95,7%! Παράλληλα, είχε το χαμηλότερο ενεργητικό μη κρατικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, καθώς διαμορφωνόταν μόλις στο 0,03% του ΑΕΠ. Αλλά και μετά τη μεταρρύθμιση, τα ποσοστά αυτά δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης στο 48,5%, κατά την περίοδο 2020 - 2060.


Σε αυτό το πνέυμα εντάσσεται και το μήνυμα που στέλνει έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος, που ουσιαστικά προειδοποιεί ότι, για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2020 και μετά, μοναδική σταθερά θα είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και όλο το υπόλοιπο ποσό θα χτίζεται με συντελεστές.

Έτσι, για τους συνταξιούχους του καθόλου μακρινού μέλλοντος κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου αυτοί να εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε αυτό, βέβαια, θα πρέπει να συμβάλλουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που προς το παρόν κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Δεν φτάνει το βαθύ νυστέρι που μπήκε τα τελευταία χρόνια στις συντάξεις, με τον πρόσφατο νόμο καταργήθηκαν και οι φοροαπαλλαγές για τα ιδιωτικά ασφάλιστρα.
apospasma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ