2013-05-26 10:13:26
Φωτογραφία για Aναθερμαίνονται οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» φαίνεται πως σκέπτεται το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από τη στιγμή που έφθασε στην Αθήνα η είδηση περί θερινής επίσημης επίσκεψης του επικεφαλής του State Department.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η «εποχή των παγετώνων» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τελειώνει και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα κομίσει στην Αθήνα την πολυπόθητη πρόσκληση για τη συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα και Αντώνη Σαμαρά.

Η ακριβής ημερομηνία της έλευσης του Τζον Κέρι στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Πάντως, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.

Η ελληνική πλευρά επένδυσε στο ενδεχόμενο ενός επίσημου ραντεβού στον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο, χωρίς όμως να υπάρξει θετική εξέλιξη. Το γεγονός προκάλεσε δυσφορία, έως και «αλγεινή εντύπωση», όπως δηλώνουν ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι στο Μαξίμου αλλά και στο μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας.


Ο κ. Σαμαράς επιθυμούσε διακαώς να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά το ταξίδι του στην Κίνα και στο Μπακού. Στον σχεδιασμό, μάλιστα, συμπεριλαμβανόταν ένα ταξίδι στη Μόσχα. Σε αυτήν τη διπλωματική αλυσίδα επένδυε ο κ. Σαμαράς για τη διαμόρφωση ενός ενισχυμένου εσωτερικού και διεθνούς προφίλ πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και τον αναπόφευκτο πλέον ανασχηματισμό. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, εξάλλου, είχε συμπεριληφθεί η συμμετοχή του στο συνέδριο της American Jewish Committee, και στο ίδιο πλαίσιο θα εντασσόταν μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, λόγω βεβαρυμένου προγράμματος του Αμερικανού προέδρου. Η Αθήνα επέμενε, με το επιχείρημα ότι ο κ. Ομπάμα είχε ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και, συνεπώς, για λόγους ισορροπιών όφειλε να συναντηθεί και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Προκειμένου να ανατραπούν τα αρνητικά σενάρια και να μην ενισχυθεί η δυσφορία φαίνεται πως επελέγη η λύση της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ήδη έχει επισκεφθεί προσφάτως την Τουρκία.

http://www.zougla.gr/politiki/article/ksepagonoun-i-sxesis-me-tin-a8ina 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ