2013-05-26 10:04:05
Φωτογραφία για Η Ήπειρος, για να μη σβήσει, ρίχνει όλο το βάρος της στην αγροτιά
Η φτωχή Ήπειρος, για να μη σβήσει, ρίχνει όλο το βάρος της στην αγροτιά. Μεταξύ άλλων θα συνταχθεί από την περιφέρεια Ηπείρου καλλιεργητικό πλάνο, πάνω στο οποίο... θα στηριχθεί η παραγωγή τα επόμενα χρόνια, δηλαδή θα δίνονται απαντήσεις και συμβουλές πλήρως κοστολογημένες, στο απλό ερώτημα «τι μπορώ να καλλιεργήσω σ’ ένα αναξιοποίητο χωράφι και

πως μπορώ να γίνω επαγγελματίας αγρότης – κτηνοτρόφος». Με τη σύσταση της "Αγροδιατροφικής Σύμπραξης" θαυπάρξειστενότερη συνεργασία μεταξύ περιφέρειας, επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα και παραγωγών, όπου βρίσκεται το «κλειδί» για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Το τρίτο βήμα, στο ίδιο πάντα πλαίσιο είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμπορίου αγροτικών προϊόντων (βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού). Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ανάγκη να στραφεί σε τομείς, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν σημαντική παρουσία στην περιοχή, όπως η συμβολαιακή γεωργία, που μπορεί να προσφέρει στον παραγωγό εγγυημένο εισόδημα με προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.


Για να γίνουν εφικτά και υλοποιήσιμα όλα τα παραπάνω όμως, είναι απαραίτητα κάποια κρίσιμα στοιχεία. Καθοριστικό στοιχείο αποτελεί η δυνατότητα σύνταξης και εφαρμογής του δικού της Επιχειρησιακού Προγράμματος από την κάθε αιρετή Περιφέρεια, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, έτσι ώστε αυτό να αποτελεί κτήμα της κάθε περιοχής που έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Είναι απολύτως απαραίτητη η θεσμική λύση για την λειτουργία των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ. Όπως είναι γνωστό λειτουργούν με Βασιλικό Διάταγμα του 1958.

Απαιτείται άμεσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και γενικότερα αλλαγή της πολιτικής των υδάτινων πόρων. Σε μια περιοχή όπου η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης κρίνεται άκρως απαραίτητη η ίδρυση Σχολής Κρέατος, ώστε νέοι άνθρωποι να καταρτιστούν επαρκώς, για να στελεχώσουν ένα καλά αναπτυγμένο και με εξαιρετικές προοπτικές από πλευράς ανταγωνιστικότητας κλάδο, όπως αυτόν της κτηνοτροφίας.
katoci.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ