2013-05-24 08:49:10
Φωτογραφία για Πήραν πίσω το φόρο 42% για τα μπλοκάκια
"Σενάρια τρόμου" για διπλασιασμό του φόρου που προκαταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο. Παρότι το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να αποφύγει το σενάριο και το διαψεύδει, εντούτοις έχει μπει “στο τραπέζι” και εξετάζεται.

Το σχέδιο για αύξηση της προκαταβολής φόρου που καταβάλλεται κάθε χρόνο από τους επιτηδευματίες στο 90% του ετήσιου φόρου κάθε χρονιάς, είχε τεθεί και πέρυσι, αλλά παρέμεινε “στο συρτάρι”, έως ότου το θυμηθούν και πάλι, όπως όλα δείχνουν, κάποιοι στην Πλατεία Συντάγματος.

Στο οικονομικό επιτελείο “διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους” πως δεν θα φέρουν ένα τέτοιο μέτρο. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναζητεί πράγματι τρόπους για να αναγκάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν περισσότερο φόρο, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις που δίνουν επιτελείς της τρόικας και της Task Force που τους αντιμετωπίζουν ως υπόπτους φοροδιαφυγής. Εξετάζει όμως και τρόπο να αυξήσει την παρακράτηση φόρου και για τους μισθοσυντήρητους, ώστε να πληρώνουν περισσότερα οι υψηλόμισθοι.


Σχετική διάταξη φέρεται να είχε περιληφθεί και σε προσχέδιο νόμου που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με αυτό, αυξάνεται από το 2014 στο 90% του ετήσιου φόρου της χρονιάς, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος. Συγκεκριμένα κάθε φορολογούμενος (φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα προκαταβάλλει σε τρεις δόσεις (την 31η Ιουλίου, την 31η Οκτωβρίου και την 31η Ιανουαρίου) από 30% του οφειλόμενου φόρου που πλήρωσε με βάση τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους.

Αν και εφόσον ο φορολογούμενος μπορέσει να αποδείξει στη φορολογική διοίκηση, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, ότι τα έσοδά του και ο οφειλόμενος φόρος για το οικείο φορολογικό έτος θα είναι χαμηλότερα σε ποσοστό άνω του 20% έναντι του προηγούμενου έτους, τότε η εφορία θα μειώνει και τις υπόλοιπες τριμηνιαίες προκαταβολές αναλόγως. Αντιθέτως, εάν η φορολογική διοίκηση εκτιμήσει (με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ κλπ) ότι ο οφειλόμενος φόρος θα υπερβεί περισσότερο από 20% τον οφειλόμενο φόρο του προηγούμενου έτους, μπορεί να τις αυξήσει.

Με άλλη διάταξη που ανασύρθηκε από το παρελθόν και εξετάζεται να περιληφθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου που κατατίθεται προς διαβούλευση, αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους, ώστε να διενεργείται από 1-1-2014 ως ποσοστό 1%-42% στα μηνιαία ποσά αποδοχών άνω των 800 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου πάντως είναι να απαλλαγούν, από το 2014 και εξής, από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης:

α) φορολογούμενοι με "μπλοκάκι», οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου στην πηγή,

και

β) φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από επενδύσεις το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.

Επιπλέον στο ίδιο προσχέδιο για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να "ακυρώσει", αποκαλύπτονται και τα σχέδια επιτελών του να φορολογούνται αγρίως και οι αποζημιώσεις απολύσεως, από το πρώτο ευρώ και με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, χωρίς το αφορολόγητο όριο για αποζημιώσεις των 60.000 ευρώ.

Επιπλέον οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή ή επιμίσθιο ή παροχές σε χρήμα ή είδος ή παρόμοιες πληρωμές πέραν του μηνιαίου εισοδήματος θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42%.

Πηγή: newmoney
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ