2013-05-20 17:28:04
Φωτογραφία για Απόπειρα συμφωνίας για κοινό πλαίσιο αναδιάρθρωσης τραπεζών τον Ιούνιο
του Γιάννη Αγγέλη

Το θέμα είναι πολιτικό, αλλά αφορά τις τράπεζες. "Τεχνικά" είναι έτοιμο το πλαίσιο εναρμόνισης των κανονισμών "αναδιάρθρωσης" (σ.σ. "resolution") των τραπεζών που δεν θα καταφέρουν να διασφαλίσουν στο μέλλον επαρκή ίδια κεφάλαια στην Ευρωζώνη. Και μάλιστα χωρίς να χρειασθεί μεταβολή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Είναι όμως ακόμα ζητούμενο το αν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης κατ΄ αρχήν και της Ε.Ε. στην συνέχεια, θα συμφωνήσουν να βάλουν το θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Αν υπάρξει τελικά συμφωνία για να μπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ή ανατεθεί στο Eurogroup, η εντολή για κάτι τέτοιο από την Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση) τότε ίσως και στις αρχές του επόμενου χρόνου ο μηχανισμός εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος που θα είναι εγκαταστημένος στην ΕΚΤ, θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά...


Το θέμα όμως είναι πολιτικό, γιατί η κοινή εποπτεία στο ευρωσύστημα σημαίνει απώλεια εθνικού κρατικού ελέγχου σε ένα από τους νευραλγικότερους φορείς -οικονομικής και πολιτικής- στην Ευρωζώνη.

Και αυτό καμία από τις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, ειδικά η Γερμανία, δεν έχει αποδεχθεί, αφού ισοδυναμεί με αναδίπλωση στον ζωτικό χώρο της "εθνικής κυριαρχίας" της.

Εκτός βέβαια και αν ο μηχανισμός κοινής εποπτείας... αντανακλά στην σύνθεση και λειτουργία του τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρωζώνη.

Εξ ου και το σχέδιο για την προώθηση της συμφωνίας εναρμονισμού των εθνικών κανονιστικών πλαισίων "αναδιάρθρωσης" τραπεζών και όχι η δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού.

Η ενδιάμεση πρόταση προβλέπει ότι οι χώρες - μέλη θα προσαρμόσουν σύμφωνα με την κατεύθυνση αυτή το κανονιστικό τους πλαίσιο για το πότε, πως και με ποιου τα κεφάλαια θα γίνονται οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών που δεν καταφέρνουν να καλύψουν τα κεφαλαιακά όρια που θα επιβάλει η ευρωπαϊκή εποπτεία.

Και στην συνέχεια αφού αυτό το πρώτο επίπεδο εναρμόνισης λειτουργήσει, θα δρομολογηθεί το δεύτερο επίπεδο που θα περιλαμβάνει και τον κοινό μηχανισμό και λογαριασμό (Ταμείο) αναδιάρθρωσης.

Μέχρι τότε όποια τράπεζα βρίσκεται σε δυσκολία να ακολουθήσει τον βηματισμό προσαρμογής θα μπαίνει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης από τον "εθνικό" αλλά εναρμονισμένο μηχανισμό.

Και με κεφάλαια "εθνικής" προέλευσης, δηλαδή όπως επανέλαβε ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρνιέ (με βάση την σχετική κοινοτική Οδηγία), με κεφάλαια ιδιωτικά και διαδικασίες bail-in αφού εξαιρεθούν οι διασφαλισμένοι καταθέτες.

Τον Ιούνιο όμως στην Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. τέσσερεις μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές) θα φανεί το κατά πόσο η Ευρωζώνη μπορεί να κάνει αυτό το βήμα...
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ