2013-05-20 17:21:05
Φωτογραφία για Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Κεντρική Πλατεία Λαγκαδά
Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (18/05) οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην Κεντρική Πλατεία του Λαγκαδά, σε διοργάνωση του Δήμου Λαγκαδά, της ΔΗΚΕΛ και σε συνεργασία με τους Ποντιακούς Συλλόγους της περιοχής μας.

Η εκδήλωση που καθιερώθηκε ως θεσμός τα τελευταία τρία έτη στον Δήμο μας, ξεκίνησε με Λαμπαδηφορία νέων μελών των Ποντιακών Σωματείων της περιοχής μας. Ο κ. Μιχάλης Καϊκουνίδης – συγγραφέας, αναφέρθηκε κατά την εισαγωγική του ομιλία στις μαύρες σελίδες της ιστορίας των προγόνων μας, ενώ ακολούθησε αναπαράσταση της Εξόδου των Ελλήνων του Πόντου από τα πάτρια εδάφη.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση καταθέτοντας παράλληλα και τις προσωπικές του μνήμες από αφηγήσεις της επίσης ποντιακής καταγωγής, οικογενείας του. Όπως μάλιστα δήλωσε, η συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης καθιερώθηκε με δική του πρωτοβουλία στον Δήμο μας, για να συνεχίσει να αποτελεί ετησίως την ελάχιστη ένδειξη τιμής στους ήρωες προγόνους μας, αλλά και να κρατά ζωντανή την φλόγα και την δύναμη της ποντιακής παράδοσης.


Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης, ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τσαμασλής, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος ο οποίος τέλεσε και Τρισάγιο στην μνήμη των Θυμάτων πατήρ Αναστάσιος Παρούτογλου, ο εκδότης κ. Κυριακίδης Αναστάσιος, ο κ. Τάσος Κοντογιαννίδης δημοσιογράφος από την εφημερίδα «Ποντιακή Γνώμη», ο κ. Φαχαντίδης Επαμεινώνδας καθ.Χειρουργικής ΑΠΘ και Πρόεδρος Συλλόγων ΠΟΕ Ν.Θεσσαλονίκης, ο κ. Μαυρομάτης Γεώργιος Αντιπρόεδρος Ευξείνου Λέσχης και Ποντιακών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης και η κα. Καρυπίδου Θεοδοσία, δισέγγονη του αντάρτη του Πόντου Κότζα Αναστας.

Παρόντες επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Ανατολίτης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λαγκαδά κ. Ζαχαρίας Ζαχαρέγκας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σισκούδης Αστέριος, Τουλουπίδης Γεώργιος, Αϊβατζιδης Παντελής, Καλπάκης Νικόλαος και Μισχόπουλος Απόστολος, οι Πρόεδροι της ΔΗΚΕΛ, ΔΕΥΑΛ και ΥΚΠΑΑΠ κ.κ. Σεπιάδης Γεώργιος, Σταύρος Τερζάκης και Στυλιανός Δεργιανλής, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Τουμπούλης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κα. Σαρίκου Άννα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεοδωρίδης Αθανάσιος, Κυράνου Γεώργιος, Απόστολος Καλαϊτζίδης, Αστέριος Κομμάτας, Γιάννης Κολασίδης και Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης, ο Πολιτευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας κ. Δημήτριος Καβαρλής και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Λαγκαδά κ. Μοσχίδης Αναστάσιος.

Η επιμέλεια και η παρουσίαση της διοργάνωσης έγινε από τον συγγραφέα κ. Μιχάλη Καϊκουνίδη και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσόκωμου κα. Ρούλα Γεωργιάδου.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ