2013-05-16 01:32:03
Φωτογραφία για Καρογιάν: «Προτεραιότητα η οικονομία»
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι εκείνο που ξεκαθαρίζει από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και των πολλαπλών παρενεργειών τους στην οικονομία και σε ό,τι αφορά... το Κυπριακό είναι πως δεν μπορεί να αρχίσει τώρα ο διάλογος χωρίς να ξεκαθαρίσει και η βάση των διαπραγματεύσεων αλλά και οι όροι πώς θα προχωρήσουν πάρα πέρα.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Καρογιάν είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τα αποτελέσματα των συναντήσεων και των συζητήσεων που είχε όλη αυτή την προηγούμενη περίοδο.

Επικεντρωθήκαμε, είπε, στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία. "Εκείνο που ξεκαθαρίζει είναι ότι η ομόφωνη προσέγγιση του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι η προτεραιότητα μας είναι για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και των πολλαπλών παρενεργειών τους στην κοινωνία και στο κάθε νοικοκυριό, αλλά και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ότι τώρα δεν μπορεί να αρχίσει ο διάλογος σε ό,τι αφορά το Κυπριακό κι αυτό είναι μήνυμα που πρέπει να πάει ξεκάθαρο ανεξαρτήτως του ότι κάποιοι κινούνται υπογείως ή παραπλεύρως στο να οδηγήσουν τα πράγματα στην έναρξη διαπραγματεύσεων, παραγκωνίζοντας τα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας και επιπρόσθετα χωρίς να ξεκαθαρίσει και η βάση των διαπραγματεύσεων αλλά και οι όροι πώς θα προχωρήσουν πάρα πέρα", ανέφερε.

Σε σχέση με τα θέματα της οικονομίας, ο κ
. Καρογιάν είπε ότι "είχαμε τη δυνατότητα εμείς ως κόμμα να εκφράσουμε τις απόψεις μας, να κάνουμε την ανάλυση μας. Σχολιάσαμε και το έγγραφο που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα πολιτικά κόμματα». Εκείνο, πρόσθεσε, που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θεωρούν και προσβλέπουν και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση υλοποίησης πολιτικών που θα μας οδηγήσουν μια ώρα γρηγορότερα να φύγουμε από το Μηχανισμό και από το Μνημόνιο.

Είπε ότι "οι προσπάθειες όλες θα καταβληθούν μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης - αυτή είναι και η επικρατούσα-πλειοψηφούσα άποψη στο Εθνικό Συμβούλιο και άρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα που στέλλεται προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι δεν πειραματιζόμαστε ούτε και μπαίνουμε σε περιπέτειες. Ξέρουμε ότι είναι επαχθείς οι όροι του Μνημονίου, ξέρουμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα και την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε όμως ότι θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε τις ασθενέστερες τάξεις της κοινωνίας μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και επιπρόσθετα να δρομολογήσουμε όλες εκείνες τις εξελίξεις".

Ηδη, είπε ο κ. Καρογιάν, η Κυβέρνηση έχει αρχίσει ένα πρώτο πρόγραμμα και θα ακολουθήσει κι ένα δεύτερο έτσι που να κυλήσει η οικονομία. αυτό είναι το ζητούμενο.

Ξέρουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες, την αρνητική συγκυρία αλλά από την άλλη πλευρά όμως εκφράζουμε και την αποφασιστικότητα μας, συνέχισε, να προχωρήσουμε συντεταγμένα έτσι που να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την πιο γρήγορη έξοδο από αυτή την κρίση.

"Ένα θέμα που για εμάς του ΔΗΚΟ είναι και μια προσφιλής θέση εδώ και τρία χρόνια, ήταν αυτή της εθνικής συνεννόησης, της εθνικής συναίνεσης και σήμερα στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ακούστηκαν από αρκετές πλευρές ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους αυτή η εθνική συνεννόηση, αυτή η συνέργεια, αυτή η συλλογική δράση, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο, τα γεγονότα τρέχουν, οι εξελίξεις τρέχουν και είναι η ώρα που αντιμετωπίζοντας σοβαρά και σωστά τα οικονομικά προβλήματα να ενισχύσουμε και την διαπραγματευτική μας θέση σε σχέση με το εθνικό θέμα και με άλλα προβλήματα ζωτικού συμφέροντος του τόπου μας", πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τη χαρά του, γιατί όπως είπε, κι άλλες πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειάζεται η προσπάθεια η συνέργεια η συλλογική δράση, χρειάζεται δηλαδή η κοινή βούληση χωρίς ιδεολογικές κατευθύνσεις και προσπάθεια επικράτησης του ενός κόμματος έναντι του άλλου.

"Μέσα σε αυτή τη σοβαρή προσπάθεια που έχει αναληφθεί για να δώσουμε αδιεξόδους και να στείλουμε ένα μήνυμα και στην κυπριακή κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό ότι η Κύπρος πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές, όμως πάντα καταφέρνει να αναγεννηθεί μέσα από την τέφρα της κι αυτή τη φορά μέσα από την συνέργεια όλων πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, τις επιπρόσθετες και αναγνωρίζοντας και τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδήσουμε", είπε.

"Ο ζητών καλώς εβρέσιν λέμε", συνέχισε ο κ. Καρογιάν, "και όσον αφορά την ΕΕ ήταν θέση του ΔΗΚΟ και την είπαμε σήμερα ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών ιδιαίτερα με τις χώρες της νότιας Ευρώπης πέρα από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που είναι και η πολιτική της κ. Μέρκελ θα πρέπει με την ίδια αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα για την ανάπτυξη".

"Αυτή είναι η βούληση του νέου Ιταλού Πρωθυπουργού, αυτή ήταν η θέση του Γάλλου Προέδρου, αυτή είναι η θέση και της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και χαίρομαι να πω ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα και να αναπτυχθούν άμεσα εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα σταθεροποιήσουν την θέση κάποιων χωρών που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα μέσα από αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση", κατέληξε.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ