2024-05-09 17:29:42
Φωτογραφία για Ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας βελτιώνει τα ταξίδια και την οικονομία στα Βαλκάνια
Ο σιδηρόδρομος που συνδέει τη σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι και την ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη χρονολογείται από το 1883, όταν το Orient Express ταξίδευε μεταξύ του Παρισιού και αυτού που σήμερα είναι γνωστό ως Κωνσταντινούπολη με μέση ταχύτητα περίπου 40 χιλιομέτρων την ώρα.

chinadaily.com.cn

Περισσότερα από 140 χρόνια αργότερα, ένας σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας μήκους 342 χιλιομέτρων που θα συνδέει τις πρωτεύουσες θα ταξιδεύει με τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα και μετά την ολοκλήρωσή του θα συντομεύσει το ταξίδι σε τρεις ώρες από το σημερινό οκτώ.

Στη Σερβία, το τμήμα του σιδηροδρόμου μήκους 80 χιλιομέτρων Βελιγράδι-Νόβι Σαντ ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 19 Μαρτίου 2022 και διευκόλυνε την κυκλοφορία των ανθρώπων και μάλιστα έφερε έναν νέο τρόπο ζωής για τους μετακινούμενους.

Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 7 εκατομμύρια ταξίδια επιβατών, σύμφωνα με την China Railway International.


Κάθε μέρα λειτουργούν κατά μέσο όρο 62 επιβατικά τρένα, με τον μέγιστο ημερήσιο όγκο επιβατών να φτάνει τους 15.059.

"Ο ασφαλής, αποτελεσματικός, άνετος και άνετος σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας έχει δημιουργήσει μια καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία για τους επιβάτες και έχει ευνοηθεί ευρέως από τους ανθρώπους κατά μήκος της γραμμής. Ο όγκος των ταξιδιών επιβατών συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά, με το ποσοστό πληρότητας των τρένων να παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο», ανέφερε η εταιρεία.

«Καθώς η γραμμή μειώνει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ των δύο πόλεων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν έναν νέο τρόπο ζωής για τους μετακινούμενους καθώς ταξιδεύουν μεταξύ των δύο πόλεων», ανέφερε.

Ο σιδηρόδρομος διευκολύνει τη μετακίνηση ανθρώπων, φορτίων, κεφαλαίων και πληροφοριών, οδηγώντας την ανάπτυξη των εμπορικών και τουριστικών βιομηχανιών.

Ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν σε ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα κατά μήκος της γραμμής αυξάνεται, δημιουργώντας μεγάλο αριθμό ευκαιριών εργασίας, φέρνοντας ευκαιρίες ανάπτυξης σε περισσότερες επιχειρήσεις και προωθώντας σημαντικά την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η είκοσι επτάχρονη Αλεξάντρα Ραντοβάνοβιτς ζει στο Βελιγράδι και εργάζεται στο Νόβι Σαντ. Η λειτουργία του σιδηροδρομικού τμήματος Βελιγραδίου-Νόβι Σαντ μείωσε τις μετακινήσεις της από 90 λεπτά σε περίπου 30.

Ο Σέρβος μηχανικός Μίλαν Μπάνοβιτς, μηχανικός του Σιδηροδρόμου Ουγγαρίας-Σερβίας, μετακινείται τώρα στη δουλειά καθημερινά σε αυτή τη γραμμή.

"Έφερε επαναστατικές αλλαγές. Με τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας να λειτουργεί με 200 km/h, η διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν είναι ασύγκριτη. Ο κόσμος είναι ικανοποιημένος, τα ποσοστά πληρότητας του τρένου είναι υψηλά και ο όγκος επιβατών συνεχίζει να αυξάνεται", Μπάνοβιτς είπε.

Ο Μάρκο Γέρεμιτς, μηχανικός στους Σερβικούς Σιδηροδρόμους, είπε ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι προσιτές.

Είπε ότι η συνεργασία με την China Railway International στη γραμμή υψηλής ταχύτητας έδωσε τη δυνατότητα στη Σερβία να είναι ο ηγέτης των σιδηροδρόμων στα δυτικά Βαλκάνια.

«Με αυτόν τον τρόπο, γίναμε ο ηγέτης επειδή καμία άλλη γειτονική χώρα — η Κροατία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία — δεν έχουν γραμμές υψηλής ταχύτητας άνω των 160 χιλιομέτρων την ώρα», είπε.

Το εναπομείναν σκέλος της γραμμής μήκους 108 χιλιομέτρων στη Σερβία — μεταξύ Νόβι Σαντ και Σουμπότιτσα — ολοκλήρωσε τις εργασίες χάραξης τροχιάς τον περασμένο μήνα, ένα βήμα προετοιμασίας για τη λειτουργία της γραμμής στη Σερβία μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Ο σιδηρόδρομος Σερβίας-Ουγγαρίας μήκους 342 χιλιομέτρων είναι ένα σημαντικό έργο της Πρωτοβουλίας Belt and Road στην Ευρώπη. Με την ολοκλήρωση, το σερβικό τμήμα του σιδηροδρόμου θα έχει συνολικό μήκος 183 km, με σχεδιασμένη τελική ταχύτητα 200 km/h. Το τμήμα της Ουγγαρίας θα είναι 159 χλμ. και θα έχει τελική ταχύτητα 160 χλμ./ώρα.

Το σερβικό τμήμα αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ουγγρικό τμήμα είναι υπό κατασκευή. Με την ολοκλήρωση, ο χρόνος ταξιδιού μεταξύ Βελιγραδίου και Βουδαπέστης θα μειωθεί από οκτώ ώρες σε περίπου τρεις.

Ο σιδηρόδρομος είναι το εμβληματικό έργο συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και το πρώτο έργο για την ευθυγράμμιση της τεχνολογίας και του εξοπλισμού σιδηροδρόμων της Κίνας με τις τεχνικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σιδηροδρομική συνδεσιμότητα.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ