2013-05-15 21:25:04
Φωτογραφία για Ραμάλα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους δρόμους για την «Ημέρα της Καταστροφής»
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας στην επέτειο της 65ης ημέρας από το μαζικό εκτοπισμό τους στη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε... την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. 

Κάθε 15η Μαΐου οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη «νάκμπα» ή μέρα της καταστροφής – ο όρος που χρησιμοποιούν για να δηλώσουν τον εκτοπισμό τους. Ήταν εκατοντάδες χιλιάδες εκείνοι που εκδιώχθηκαν ή έφυγαν από τα εδάφη τους.

Πέραν της ιστορικής μνήμης η συζήτηση σχετικά με τη μοίρα των Παλαιστίνιων προσφύγων που συνολικά πλέον αριθμούν εκατομμύρια ανθρώπων αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα για τη διευθέτηση του παλαιστινιακού.

Οι Ισραηλινοί πάντως εκτιμούν πως η επιστροφή των Παλαιστινίων στα πάτρια εδάφη αποτελεί μια «δημογραφική αυτοκτονία» και εκτιμούν πως όλοι αυτοί θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο οι όροι βάσει των οποίων θα δημιουργηθεί το κράτος αυτό δεν έχουν συμφωνηθεί.


Το μεσημέρι σειρήνες ήχησαν για 65 δευτερόλεπτα στη Δυτική Όχθη υπενθυμίζοντας τα χρόνια που έχουν περάσει από το 1948. Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμος της Ραμάλα έχοντας αφετηρία τον τάφο του ηγέτη τους του Γιασέρ Αραφάτ με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης. Πολλοί φορούσαν μαύρα ως ένδειξη πένθους, κρατούσαν σημαίες και μεγάλα κλειδιά συμβολίζοντας τα σπίτια που έχουν χάσει.

«Το δικαίωμα της επιστροφής δεν θα πεθάνει» έλεγαν. Τα σχολεία έκλεισαν το μεσημέρι και οι γονείς πήραν τα παιδιά τους στη διαδήλωση.

Αντίστοιχες πορείες έγιναν και σε άλλες περιοχές της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής. Χίλια περίπου άτομα στη Γάζα έφτασαν μέχρι τα γραφεία του ΟΗΕ. «Πρέπει να επιστρέψουμε. Ποτέ δεν πρέπει να παραδοθούμε ή να συμβιβαστούμε για τη γη μας» έλεγαν οι διαδηλωτές και μέλη της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ κι άλλων ομάδων.

Ο ισραηλινός στρατός είπε πως κάποιοι έριξαν πέτρες σε στρατιώτες οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σε διάγγελμα που έβγαλε την Τρίτη το βράδυ είπε πως το παλαιστινιακό ζήτημα κέρδισε έδαφος με τις προσπάθειες ένταξης της Αρχής στον ΟΗΕ.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Ήταν σαν κομμάτια παζλ»...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ήταν σαν κομμάτια παζλ»...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ