2013-05-13 01:19:04
Φωτογραφία για Σκληρή κριτική στον Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρη από τον βουλευτή και πρώην τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ Γ. Κασαπίδη
"Είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του αγροτικής οικονομίας που έτυχε της αποδοχής του ελληνικού λαού το οποίο θα περιμέναμε να υλοποιηθεί»

Σκληρή κριτική στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρη άσκησε ο βουλευτής και πρώην τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ Γ.Κασαπίδης.

"Είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του αγροτικής οικονομίας που έτυχε της αποδοχής του ελληνικού λαού το οποίο θα περιμέναμε να υλοποιηθεί χωρίς να έχει δεσμεύσεις και αξιώσεις για πόρους από την τρόικα για να υπάρχουν δυσκολίες είναι καθαρά θέμα του Υπουργού να το υλοποιήσει",ανέφερε ο κ.Κασαπίδης ενώ όπως πρόσθεσε "Περιμέναμε την προσπάθεια του κ.Τσαυτάρη και της Κυβέρνησης για εξυγίανση στο σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας, του αγροτοσυνδικαλιστικού όσο και του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, οι οποίοι φαίνεται, δώ και χρόνια έχουν πάρει διαζύγιο από βασικές αρχές και αξίες τόσο του συνδικαλισμού όσο και του συνεργατισμού αντίστοιχα.


Ο συνεταιρισμός και ο συνεργατισμός είναι ιερές ιδέες, εδώ τις έχουν βεβηλώσει οι κρατούντες σήμερα της διακομματικής διαπλοκής στον αγροτοσυνεταιριστικό τομέα και δυστυχώς προσπαθεί ο νέος Υπουργός να αποσιωπήσει όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα, τα οποία προσπάθησε ο κ. Σκανδαλίδης να ξεκαθαρίσει, αλλά όπως βλέπουμε ο νέος Υπουργός το φρενάρει".

Όσον αφορά την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο εφησυχασμός που προκάλεσαν οι αθρόες επιδοτήσεις, η ενασχόληση με τη διαχείριση των επιδοτήσεων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ελληνική γεωργία εις βάρος της πραγματικής γεωργίας και της ουσιαστικής αγροτικής πολιτικής οδήγησαν σε τραγικά αποτελέσματα στον αγροτικό τομέα της χώρας":

«Πήραμε σε τριάντα χρόνια εξήντα δυο δισεκατομμύρια ευρώ από άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις μόνο για την αγροτική παραγωγή, θα περίμενε κανείς αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο, να δημιουργηθούν υποδομές, να δημιουργηθούν δίκτυα παραγωγών , αγορών, να πολλαπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας στον πρωτογενή τομέα.

Που φθάσαμε. Φθάσαμε μόνο την τελευταία δεκαετία, οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων να ξεπεράσουν το σύνολο των επιδοτήσεων των τριάντα χρόνων, δηλαδή 63 δις ευρώ δαπάνησε η χώρα από το 2000 έως το 2010 για να εισαγάγει τρόφιμα. Τα χρήματα πετάχτηκαν στον αέρα, δεν έπιασαν τόπο γιατί δεν υπήρχε εθνική στρατηγική στον αγροτικό τομέα.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων για το 2012 ανήλθε περί τα 7 δισ ευρώ. Το νούμερο αυτό αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την πρόκληση για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία κυρίως.

Τα 2,0 δις ευρώ περίπου του ελλείμματος αντιπροσωπεύουν οι εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων (γαλακτοκομικά, κρέατα) κυρίως βοοτροφικής προελεύσεως αλλά και χοιρινά. Το έλλειμμα αυτό οφείλετε στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και στη μεγάλη νοθεία που γίνεται στην αγορά, η οποία δεν ελέγχεται στο βαθμό που θα έπρεπε.»

Ο κ.Κασαπίδης τέλος ανέφερε ότι η αγροτική οικονομία σαν μια μεγάλη αγορά αγροτικών προϊόντων η οποία έγινε αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης, από το ντόπιο μεταπρατικό και το ξένο βιομηχανικό κεφάλαιο, τα οποία εμπόδισαν συστηματικά την ανάπτυξη των αντίστοιχων βιομηχανιών κλάδων.

Δείτε το βίντεο:
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Ήταν άθλος!»....
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ήταν άθλος!»....
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ