2013-05-10 22:53:27
Φωτογραφία για Η συνέντευξη του Ερντογάν στο NBC: Ο Άσαντ έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αποκλειστική συνέντευξη την Πέμπτη στο αμερικανικό NBC δήλωσε ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία.

«Η Δαμασκός έχει ήδη ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποιώντας εδώ και καιρό χημικά όπλα».

Επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων των Συριακών στρατιωτικών αεροσκαφών σκέφτονται σοβαρά οι ΗΠΑ ώστε να αποτρέψουν χτυπήματα στόχων ανταρτών αλλά και για να ασκήσουν πίεση στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Από την αρχή ...θα πούμε ναι», απάντησε ο Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία, ως και μέλος του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και πυραύλους. Χρησιμοποίησαν περίπου 200 πυραύλους, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας» δήλωσε ο Ερντογάν.


Ο Τούρκος ηγέτης δεν ξεκαθάρισε ωστόσο εάν η Τουρκία έχει αποδεικτικά στοιχεία για το αν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στην Συρία.

«Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μεγέθη πυραύλων. Σε κάθε περίπτωση θάνατοι προκαλούνται και από τα βλήματα. Ωστόσο υπάρχουν σε τραυματίες και θύματα σοβαρά εγκαύματα που μπορούν να προκληθούν μόνο από χημικές αντιδράσεις. Υπάρχουν ασθενείς που μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Τουρκίας με σοβαρά εγκαύματα που αποδεικνύουν ότι γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων», απάντησε ο Ερντογάν όταν πιέστηκε για το αν η Τουρκία έχει αποδείξεις.

Η Τουρκία προτίθεται να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας. Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον στις 16 Μαΐου. Οι δυνάμεις του Άσαντ κατηγορούν με την σειρά τους, τους αντικαθεστωτικούς για χρήση χημικών όπλων ωστόσο ο Ερντογάν αμφιβάλλει.

«Δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά (χημικά όπλα) και ως εκ τούτου δεν έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν», εξηγεί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό Anadolu, η Τουρκία έχει ήδη στείλει στα σύνορα με την Συρία οκτώ εμπειρογνώμονες ώστε να ελέγξουν αν υπάρχουν ίχνη χημικών και βιολογικών όπλων σε τραυματίες και θύματα του πολέμου στην Συρία.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ