2013-05-07 21:17:04
Φωτογραφία για Στην Κίνα θα βρεθεί το διάστημα 15-19 Μαΐου ο Α. Σαμαράς
Στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη θα βρεθεί το διάστημα 15-19 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, στην προσπάθειά του να ενισχύσει... τις ελληνοκινεζικές σχέσεις και να εξασφαλίσει ενισχυμένη Κινεζική παρουσία στην Ελλάδα, μέσω επενδύσεων.

Ο κ. Σαμαράς, συνεχίζει την παράδοση που θέλει, τους περισσότερους Έλληνες Πρωθυπουργούς να έχουν πραγματοποιήσει ένα τουλάχιστον ταξίδι στην Κίνα. Ο πρώτος Πρωθυπουργός που άνοιξε το δρόμο του…μεταξιού, ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, επισκέφθηκε το φθινόπωρο του 1979, πρώτα το Πεκίνο και μετά τη Μόσχα.

Ο Πρωθυπουργός, που από σήμερα βρίσκεται στο γραφείο του, καθώς υπάρχει «πολύ δουλειά το επόμενο διάστημα», όπως έλεγε σε όσους του τηλεφωνούσαν για ευχές, δίνει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο ταξίδι, το οποίο ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα του Πάσχα.

Και αυτό, διότι ο κ. Σαμαράς, θεωρεί ότι η Κίνα, η οποία σε λίγα χρόνια προβλέπεται να είναι η πρώτη οικονομία στον κόσμο, μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να ορθοποδήσει.


Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αποστολή θα μετάσχουν και περισσότεροι από 40 Έλληνες επιχειρηματίες, αφού στόχος του κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει τόνωση του ενδιαφέροντος της Κινεζικής πλευράς για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ επιδίωξη είναι να αυξηθούν και οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο είχε την Τρίτη, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Νότης Μηταράκης. Στο επίκεντρο η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του κ. Σαμαρά στην Κίνα.

Ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος την πρόσκληση του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λη Κετσιάνγκ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου.

Τον κ. Σαμαρά, που αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο και την Σαγκάη, θα συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, καθώς επίσης ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης και ομάδα 50 Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα συζητήσουν με κινέζους συνάδελφούς τους για το άνοιγμα των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα: «Ήταν μια θετική έκθεση, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

«Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε μεγάλη απόσταση ακόμα μπροστά μας να διανύσουμε», τόνισε.

«Ελπίζουμε» απάντησε ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσέλκυσης επενδύσεων κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «μετά την προσπάθεια για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, κάνουμε μια καινούργια προσπάθεια πια, ένα άνοιγμα στις αγορές και τους επενδυτές. Υπάρχουν μηνύματα αισιόδοξα, μέρα-μέρα, μήνα-μήνα και η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί».

Αναφερόμενος στην πώληση του μεριδίου της Hochtief στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε καναδικό συνταξιοδοτικό fund, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως ένας αξιόπιστος επενδυτής αποφάσισε να επενδύσει μεταξύ άλλων και στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

«Είναι θετικό, δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω βοηθάει και στην προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση επενδύσεων» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο δεύτερος ευρωπαίος ηγέτης

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται στη Χώρα του Δράκου να επισκεφθεί το Πεκίνο και τη Σαγκάη και θα είναι ο δεύτερος ευρωπαίος ηγέτης - προηγήθηκε ο Γάλλος ΠρόεδροςΦρανσουά Ολάντ - που θα συναντηθεί με τη νέα ηγεσία του ΚΚΚ, δηλ. τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.

Η ελληνική πλευρά επενδύει πάρα πολλά σε αυτή την επίσκεψη που έχει τον κωδικό «business», αφού ο κ. Σαμαράς δεν επιδιώκει απλά να υπογραφούν μια-δυο συμφωνίες περιορισμένου και συνήθους βεληνεκούς, αλλά επιθυμεί να υπάρξει η επισημοποίηση της συνεργασίας με την Κίνα σε συγκεκριμένα πεδία, που θα καταστήσουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, ως τη χώρα-κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Οι Κινέζοι επιθυμούν επέκταση της επένδυσής τους στο λιμάνι του Πειραιά (θεωρούν επιτυχημένη την κίνηση με την Cosco), ενώ θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του διεθνούς αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος».

Επίσης εξετάζουν την επένδυση σε λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και στους σιδηρόδρομους, ενώ και οι δυο πλευρές θέλουν να ενισχυθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως, πχ. ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.

Αισιοδοξία στο Μαξίμου

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τα τελευταία μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που έφθασε, όπως λένε από το ΔΝΤ που απέδωσε εύσημα με την έκθεσή του για την μέχρι τώρα δημοσιονομική προσαρμογή.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είχε τρεις προειδοποιήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πρωθυπουργικό γραφείο εστιάζουν στις αναφορές ότι «η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τα χρόνια και βαθιά της προβλήματα εν μέσω μιας πολύ σοβαρής και κοινωνικά επώδυνης ύφεσης».

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μπορούσαν να μην σχολιάσουν και αναλύσουν τη δημόσια στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι η Αθήνα πέτυχε πολλούς από τους στόχους. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για την επίτευξη των στόχων της τρόικας», επισήμανση που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που είδαν και μια σειρά θετικών δημοσιευμάτων σε ξένα ΜΜΕ, όπως αυτό της γερμανικής έκδοσης της Wall Street Journal, με τίτλο: «Η Ελλάδα βάζει τα θεμέλια για ανάπτυξη -Αυτό που αποσιωπούν οι στατιστικές για την Ελλάδα».

Επίσης, στην κυβέρνηση αναμένουν - μετά και την προ ημερών εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ - και τη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Μαΐου, οπότε και αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ (δόσεις Απριλίου) και αμέσως μετά η καταβολή 1,8 δισ. που αποτελεί τη συμβολή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Σαμαρά, μετά την επιτυχημένη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα και οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις, με βασική αυτή της ΔΕΠΑ που έχει και γεωπολιτικές παρενέργειες.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ