2013-04-30 13:01:04
Φωτογραφία για Κλειστή για τους πολλούς η νέα ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία
Άμεσα απαιτητή θα γίνεται η οφειλή προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν επαρκείς καταθέσεις. Η πρόβλεψη αυτή, της τελευταίας στιγμής κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ένταξη στη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως για τους μεγαλοοφειλέτες.

Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο του νόμου, προβλέπεται ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα πρέπει να καταθέσουν εμπράγματες εξασφαλίσεις προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία.

Η τελική ρύθμιση, μαζί με τις αλλαγές προβλέπει τα εξής:

- για οφειλές έως 5.000 ευρώ, το φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον δηλώσει αδυναμία εξόφλησης σε 48 δόσεις, θα μπορεί να εξοφλήσει βάσει του εισοδήματος του έως και σε 100 δόσεις ή με ελάχιστη δόση 50 ευρώ

- για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, οι οφειλέτες ελέγχονται από ανεξάρτητους εκτιμητές. Θα εξετάζουν τις υποχρεώσεις προς το Κράτος και τρίτους, την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη αλλά και τη ρευστότητά του, από την ενδεχόμενη υπαγωγή του οφειλέτη σε άλλους διακανονισμούς με το Δημόσιο (ρύθμιση προς τις εφορίες). Σε περίπτωση ύπαρξης επαρκών χρηματικών διαθεσίμων, η οφειλή δεν θα υπάγεται σε ρύθμιση και θα γίνεται άμεσα απαιτητή.


Η σχετική πρόβλεψη ισχύει και για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, προκειμένου να υπαχθούν στη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στην περίπτωση απώλειας της ρύθμισης -είτε της πάγιας είτε της «νέας αρχής»- με τη μη καταβολή δύο δόσεων, καθίσταται απαιτητό όχι μόνο το υπόλοιπο της οφειλής αλλά και οι προηγούμενες προσαυξήσεις.

Από τη ρύθμιση αποκλείονται όσοι διώκονται για φοροδιαφυγή ή υποβάλλου ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία.

- οι προσαυξήσεις μειώνονται κατά 25% έως 50% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, και πριν από την ψήφιση του νόμου, υπήρχαν αντιδράσεις ως προς το ποιους συμφέρει και ποιους όχι να ενταχθούν στη ρύθμιση, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr. Αμέσως δε, μετά την ψήφιση, αυτές έγιναν και ποιο συγκεκριμένες. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Κορκίδης διαπιστώνει ως αδυναμία, το γεγονός ότι η νέα ρύθμιση για αυτούς που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ, αφενός ορίζει ότι θα πρέπει, άγνωστο πώς, να αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν, αφετέρου, θα έχουν δυσκολίες να πληρώσουν.

Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί η αλλαγή της τελευταίας στιγμής που ανοίγει το δρόμο ακόμη και για κατασχέσεις καταθέσεων.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η ρύθμιση κατά τα άλλα θα γίνεται και πάλι σε 48 δόσεις, όμως με επιτόκιο 8,75%, ενώ θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα ενός μηνός και θα αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και τα εισπρακτικά μέτρα.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όνειρο του Μιραλάς η Primera Division
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όνειρο του Μιραλάς η Primera Division
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ