2013-04-30 12:50:03
Φωτογραφία για Σχέδιο νομιμότητας και αξιοπρέπειας για τους μετανάστες εργάτες της Νέας Μανωλάδας
Πρωτοβουλία για την εκπόνηση συνολικού σχεδίου που θα διασφαλίζει πρώτα απ' όλα τη νομιμότητα των αλλοδαπών εργατών γης και τις αξιοπρεπείς συνθήκες στην εργασία και δεύτερον τη στήριξη της ίδιας της παραγωγικής δραστηριότητας αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στη Νέα Μανωλάδα. Το θέμα αυτό ετέθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δεσμεύτηκε πως το συνολικό σχέδιο θα είναι σύντομα έτοιμο προκειμένου να ανακοινωθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Τζαβάρας, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Μαρίνος, Γιάννης Κουτσούκος, Νικόλαος Τσούκαλης (Αχαΐας, ΔΗΜΑΡ), ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΟΓΑ Δημήτρης Κοντός, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος και Κώστας Λεβέντης, εκπρόσωποι των δύο Ομάδων Παραγωγών Φράουλας «Υρμίνη» και «Ήλιδα», ανεξάρτητοι παραγωγοί, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

«Συνεργασία και κοινή προσπάθεια»

«Αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα της παραγωγής φράουλας για την ανάπτυξη αλλά και την τοπική οικονομία ως ενός δυναμικού εξαγωγικού κλάδου», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ τόνισε ότι πρόκειται «για χρόνια και δύσκολη κατάσταση για τη διαχείριση της οποίας απαιτείται συνεργασία και κοινή προσπάθεια όλων των συναρμόδιων υπουργείων όσο και των τοπικών αρχών».

«Με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας στη συγκεκριμένη ιδιόμορφη μορφή εποχικής απασχόλησης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τους τοπικούς βουλευτές, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ίδιους τους παραγωγούς, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την εκπόνηση συνολικού σχεδίου που θα διασφαλίζει πρώτα απ' όλα τη νομιμότητα και τις αξιοπρεπείς συνθήκες στην εργασία και δεύτερον τη στήριξη της ίδιας της παραγωγικής δραστηριότητας που συμβάλει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της οικονομίας», κατέληξε ο κ
. Βρούτσης.

Eιδικότερα, τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γενικότερα πάνω στο θέμα των εργατών γης κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Λεβέντης και ο πρόεδρος του εξαγωγικού τμήματος, Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Και οι δύο προαναφερόμενοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αναφέρθηκαν αναλυτικά στο θέμα, εξέφρασαν την ανάγκη άμεσης διευθέτησης των ζητημάτων που υπάρχουν σήμερα, ενώ έκαναν ιδιαίτερη μνεία σε σχετικό υπόμνημα που είχε κατατεθεί το 2011 για το ίδιο θέμα μετά από συνεργασία με τον πρώην υφυπουργό κ. Κουτσούκο.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Βρούτσης, όσο και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί παράγοντες, που παρευρέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Ηλείας, χαρακτήρισαν πολύ σημαντικές τις προτάσεις που έκαναν, ενώ τόνισαν ότι θα υπάρξει απάντηση επ’ αυτών σύντομα, στην κατεύθυνση της εξεύρεσης οριστικής λύσης.

Το υπουργείο Εργασίας πάντως, θα επιδιώξει, η αντιμετώπιση των προβλημάτων να γίνει αρχικώς με τους εγχώριους εργαζόμενους, δηλαδή τους ντόπιους που ασχολούνται στις καλλιέργειες, εξαντλώντας κάθε προσπάθεια εκεί, πριν προχωρήσει στην αναζήτηση λύσης και για τους αλλοδαπούς εργάτες.

Στο μεταξύ οι κ.κ. Λεβέντης και Παρασκευόπουλος, είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΟΓΑ κ. Δημήτρη Κοντό, θέτοντάς του, το ζήτημα της ασφάλισης των εργαζομένων στη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την Ηλεία.

Έγιναν και εδώ προτάσεις με όλες τις παραμέτρους και όπως γνωστοποιήθηκε από τον κ. Κοντό θα υπάρξουν στοιχεία συγκεκριμένα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι των φραουλοπαραγωγών και φορείς του νομού επισκέφθηκαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Οι παραγωγοί και οι φορείς της Ηλείας ζήτησαν από τον κ.Τσαυτάρη μια «ρεαλιστική λύση με μόνιμο χαρακτήρα» που θα διασφαλίζει τόσο τη νομιμότητα των αλλοδαπών εργατών γης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση ζητημάτων όπως της ασφάλισης, της στέγασης και της ομαλής ένταξής τους στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της περιοχής, όσο και τη στήριξη του προϊόντος της φράουλας αλλά και γενικά όλης της παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής.

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ