2013-04-26 07:24:04
Φωτογραφία για Ο Ολάντ συζήτησε για το Θιβέτ με τους κινέζους ηγέτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι συζήτησε το ζήτημα του Θιβέτ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην... Κίνα με «ειλικρινή και φιλικό» τρόπο με τους Κινέζους ηγέτες.

«Προσεγγίσαμε όλα τα θέματα με ειλικρίνεια και σεβασμό, σύμφωνα με τη σχέση μας», δήλωσε ο γάλλος πρόεσρος

Στο Θιβέτ, σημείωσε, «μια σειρά από πρόσφατες αυτοπυρπολήσεις έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει συγκίνηση». Δύο Θιβετιανοί μοναχοί αυτοπυρπολήθηκαν στην Κίνα την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην εξουσία του Πεκίνου και την καταστολή του θιβετιανού πολιτισμού και της θρησκείας, σύμφωνα με μια ΜΚΟ και ένα μέσο ενημέρωσης. Περίπου 110 παρόμοιες αυτοπυρπολήσεις ή προσπάθειες αυτοπυρπόλησης έχουν καταμετρηθεί από το 2009.

«Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν», διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος, «δεν ήθελα όμως να μιλήσω μόνο γι αυτό» επειδή «δεν ήταν ο μόνος σκοπός αυτού του ταξιδιού». «Θέλουμε να μιλήσουμε για την πολιτική συνεργασία, για την ευθύνη μας σε παγκόσμια κλίμακα, τις διμερείς μας σχέσεις, για την παρουσία μας εδώ, για την παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη», τόνισε.


Ερωτηθείς σχετικά με την τύχη του Νομπελίστα της Ειρήνης του 2010 Λιού Σιαομπό ο οποίος έχει φυλακιστεί από το 2009, ο Γάλλος πρόεδρος χωρίς να τον αναφέρει συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον κατάλογο των κινέζων αντιφρονούντων που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον οποίο και περιλαμβάνεται.

«Πρέπει να φέρουμε κοντά τις δυο κοινωνίες μας, και πρέπει να μιλήσουμε για θέματα που μπορεί να μας διαφοροποιούν, και να μας χωρίζουν, και αυτό έγινε» στις συνομιλίες που κάναμε με σεβασμό και ειλικρίνεια με τον πρόεδρο Τζινπίνγκ, σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κίνα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, από το στέλεχος H7N9 της οποίας περίπου 110 άτομα έχουν μολυνθεί στη χώρα αυτή κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Όσον αφορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, ναι είμαστε αρκετά έτοιμοι να την ενισχύσουμε με την Κίνα…και ενεργούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να δώσουμε όλη την επιστημονική συνεισφορά μας», διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Δεν φοβάμαι να φάω κοτόπουλο», τόνισε ο Ολάντ που θα επισκεφθεί στη Σαγκάη την Παρασκευή ένα εργαστήριο του Ινστιτούτου Παστέρ στην Κίνα.

«Αλλά δεν θα πρέπει να φοβάστε να τρώτε και το χοιρινό κρέας που προέρχεται από τη Γαλλία», πρόσθεσε αστειευόμενος, αναφερόμενος στις ελπίδες του γαλλικού κλάδου παραγωγής αλλαντικών να πετύχει τις εισαγωγές των προϊόντων του στην Κίνα, μια τεράστια αγορά από την οποία η Γαλλία είναι απούσα σε αντίθεση με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς ανταγωνιστές της.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ