2013-04-26 07:22:04
Φωτογραφία για Επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες μετά από ένα μήνα
Επί ένα μήνα παρέμεναν κλειστά τα σχολεία στη Δανία. Σήμερα κυβέρνηση της χώρας παρενέβη για να επιλύσει την εργασιακή διαφορά που είχε προκύψει με τους εκπαιδευτικούς της χώρας.

Η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε την κατάσταση απαράδεκτη ανακοινώνοντας ότι θα προωθήσει ένα νομοσχέδιο για να σταματήσει η απεργία 52.000 δασκάλων η οποία ξεκίνησε την 1 Απριλίου, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το θέμα των ωρών εργασίας τους. «Η διένεξη κράτησε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες και δεν υπάρχει ένδειξη κάποιας προόδου», τόνισε.

Τα σχολεία θα ξανανοίξουν την Δευτέρα.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει συμβουλευτεί τα άλλα κόμματα που μετέχουν στο κοινοβούλιο με σκοπό να προωθήσει γρήγορα το νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει το ωράριο. Η υπουργός Απασχόλησης Μέτε Φρεντερίκσεν είπε ότι οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν από τον Αύγουστο του 2014 και ότι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Θα καταργηθεί έτσι η επιπρόσθετη άδεια που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί άνω των 60 ετών.


Για να «χρυσώσει το χάπι» η κυβέρνηση ανέφερε ότι σκοπεύει να αποδεσμεύει ποσό 300 εκατ. κορωνών (περίπου 52 εκατ. ευρώ) για αυξήσεις στους μισθούς.

Η ένωση που εκπροσωπεί τους 98 δήμους της χώρας, οι οποίοι προσλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς, ζητούσε να αλλάξει το σύστημα που καθορίζει πόσες ώρες θα διδάσκουν και πόσες ώρες θα αφιερώνουν σε άλλα καθήκοντα. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους, ήθελαν να διατηρηθεί το σημερινό σύστημα και υποστήριζαν ότι η αλλαγή θα επηρεάσει την ποιότητα της διδασκαλίας.

Το κλείσιμο των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τα μαθήματά τους επί έναν μήνα περίπου 550.000 μαθητές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης αλλά και 309.000 ενήλικοι που φοιτούν στο σχολείο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ