2013-04-15 01:19:03
Φωτογραφία για Κωστής Μουσουρούλης «Δεν θα περικοπούν οι επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές»
Συνέντευξη Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού.

Την Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου και την ίδια μέρα θα είναι δεμένα τα πλοία στα λιμάνια καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητά την απόσυρσή του. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτές τις «φουρτούνες»

Κυρία Κατσαβού, «φουρτούνες» - και μάλιστα μεγάλες – θα είχαμε σε περίπτωση που δεν φέρναμε τις μεταρρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό. Η κρίση που διέρχεται η χώρα μας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο της ακτοπλοΐας. Η σημαντική μείωση της κίνησης επιβατών, αυτοκινήτων και φορτηγών, σε συνδυασμό με την άνοδο στην τιμή των καυσίμων και την αύξηση του ΦΠΑ έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τον κλάδο. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι απολύτως αναγκαίες προκειμένου να διασφαλίσουμε τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και να αποτρέψουμε τον αφελληνισμό των πλοίων που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας.


Οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ προειδοποιούν ότι εφόσον περάσουν τα άρθρα που επιφέρουν αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών της ακτοπλοΐας και προβλέπουν ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου, τότε οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Υπάρχει περιθώριο να βρεθεί χρυσή τομή;

Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους: Πρώτον, δεν καταργείται η υποχρέωση για συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών όλο το χρόνο, δηλαδή η ετήσια δρομολόγηση. Δεύτερον, δεν καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τρίτον, η δυνατότητα μείωσης του προσωπικού των πλοίων αφορά μόνο στη χειμερινή περίοδο, όπου σημειώνεται κατακόρυφη πτώση της κίνησης επιβατών και οχημάτων και μόνο στο προσωπικό γενικών καθηκόντων.

Στην ποντοπόρο ναυτιλία, στη οποία αναφέρεστε, αλλά και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας, δίνουμε τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων με απολύτως προστατευμένα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτικών – και εφόσον δεν υπάρχει σε ισχύ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Είναι ένα μέτρο ενίσχυσης της ναυτικής εργασίας, σε ειδικότητες που παρουσιάζουν ελάχιστη απορρόφηση Ελλήνων ναυτικών.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν κινητοποιήσεις τις ημέρες του Πάσχα, περίοδος μαζικής εξόδου των επιβατών από τα λιμάνια;

Έχω την πεποίθηση ότι θα επικρατήσουν η σύνεση και ο ρεαλισμός και όλα τα δρομολόγια από και προς τα νησιά μας κατά την περίοδο του Πάσχα θα εκτελεστούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καλέσω και πάλι τους φορείς για συζητήσεις. Θα ήθελα πάντως να υπενθυμίσω ότι ο διάλογος με όλους ήταν πολύμηνος και διεξοδικός σε όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου. Εκτιμώ ότι πολλοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών αντιλαμβάνονται πλέον την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη σωτηρία της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και όχι μόνο. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι η απόφαση για τη μη αναστολή της τελευταίας απεργιακής κινητοποίησης, στις αρχές Φεβρουαρίου, ελήφθη με οριακή πλειοψηφία.

Εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων και Σωματείων στον Πειραιά αναφέρουν ότι θα μειωθούν δραματικά οι θέσεις εργασίας στα πλοία σε μια συγκυρία που ήδη η ανεργία αγγίζει εφιαλτικά ποσοστά. Τι απαντάτε;

Πιστεύω πως έχω απαντήσει επαρκώς στο ερώτημα αυτό. Να σας δώσω, όμως, ένα παράδειγμα πραγματικής δραματικής μείωσης των θέσεων εργασίας σε πλοία: Από τα τριάντα πλοία με ελληνική σημαία, που δραστηριοποιούντο στην Αδριατική, σήμερα έχουν μείνει μόνο τέσσερα. Για να σταματήσει ο αφελληνισμός, στις διεθνείς γραμμές όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα μείωσης της σύνθεσης πληρώματος μέχρι το όριο που θέτουν τα ελληνικά και διεθνή πρότυπα και η νομοθεσία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οι εύκολες λύσεις, που προτίμησαν πολλοί στο παρελθόν, έχουν οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς στην ανεργία. Προσωπικά προτιμώ τις δύσκολες λύσεις, που μακροπρόθεσμα εξασφαλίζουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Ποιο είναι το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών; Πιστεύετε ότι θα προχωρήσουν χωρίς αντιδράσεις;

Τι είδους λιμάνια χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης, αλλά και ο κάθε χρήστης αυτών; Λιμάνια που να εξυπηρετούν την ακτοπλοΐα, να εξυπηρετούν τις μεταφορές, να εξυπηρετούν τον θαλάσσιο τουρισμό. Λιμάνια σύγχρονα και ανταγωνιστικά. Η ανάπτυξή τους υπό το παρόν μοντέλο δεν είναι εφικτή, λόγω χρονοβόρων διαδικασιών, παρωχημένης οργανωτικής δομής, αδυναμίας χρηματοδότησης και έλλειψης δυνατότητας προσέλκυσης μεγάλων πελατών.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την αρμοδιότητα του συνολικού σχεδιασμού και χάραξης της εθνικής λιμενικής πολιτικής για την ανάπτυξη των λιμένων, εκπόνησε και παρουσίασε Εθνική Λιμενική Στρατηγική, πενταετούς ορίζοντα. Η στρατηγική μας αυτή στοχεύει στην ολοκλήρωση και ανάπτυξη ενός σύγχρονου λιμενικού συστήματος ενταγμένου σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών, για την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την εδαφική συνοχή της χώρας. Μέχρι το καλοκαίρι το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποκρατικοποίηση των Λιμένων Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών; Θα σταματήσουν; Θα περιοριστούν;

Το κράτος θα δίνει όσα χρήματα απαιτούνται για να έχουν όλα τα νησιά μας συγκοινωνία. Πληροφορίες που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, ότι δήθεν κατ’ εντολή της τρόικας περικόπτονται κατά σαράντα εκατομμύρια ευρώ οι επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές, είναι ανάξιες σχολιασμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: Η Ελλάδα έχει ένα αρχιπέλαγος που αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό και η παροχή απρόσκοπτης και τακτικής σύνδεσης των νησιών, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη εθνική και κοινωνική, την οποία θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πάση θυσία.

Οι τιμές των εισιτηρίων πώς θα διαμορφωθούν με τη νέα τουριστική περίοδο;

Από το 2002, οι ναύλοι για όλες τις κατηγορίες επιβατών και οχημάτων καθορίζονται ελεύθερα, βάσει ποσοτικών και γεωγραφικών κριτηρίων. Το μόνο σημείο όπου επεμβαίνει η Πολιτεία, με το κρατικό ναυλολόγιο, είναι στις άγονες γραμμές που εξυπηρετούνται με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας και στις συνδέσεις νησιών που δεν πληρούν τα κριτήρια αυτά. Το κρατικό ναυλολόγιο αναπροσαρμόζεται βάσει Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και για το 2012 αυξήθηκε κατά μόλις 2,4%. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια μέση αύξηση του ενός ευρώ.

lesvospost.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ