2013-04-12 10:33:44
Φωτογραφία για Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον νέο δικομματισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ...!!!
Τις «κόκκινες γραμμές» μεταξύ του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων σε όλα τα πολιτικά επίδικα έθεσε η Αλέκα Παπαρήγα, ανοίγοντας τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου.

Η γραμματέας του ΚΚΕ «άνοιξε όλα τα χαρτιά», πλην του ενδεχομένου να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, καθώς το θέμα αυτό θα τεθεί την Κυριακή, με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Η κ. Παπαρήγα παρουσίασε την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής εστιάζοντας στο νέο πρόγραμμα του κόμματος, το ζήτημα των συμμαχιών και των εξελίξεων στην Ευρώπη, με ιδιαίτερες επικριτικές αναφορές στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μίλησε για το δίπολο που διαμορφώνεται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία της κ. Παπαρήγα δεν έλειψαν οι έμμεσες αιχμές για τους εσωκομματικούς διαφωνούντες αλλά και η αυτοκριτική για τη δράση του κόμματος τα τελευταία χρόνια. Η κ. Παπαρήγα αποτιμώντας το έργο της Κ.Ε. επεσήμανε πως υπήρχε «ένα πνεύμα εφησυχασμού ότι έχουμε τη σωστή πολιτική γραμμή» καθώς και ότι η ΚΕ «έχει την ευθύνη για την καθυστέρηση της αναδιάταξης των κομματικών εργατικών δυνάμεων».


Το βασικό ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει η κ. Παπαρήγα ήταν «ποια αντίθεση θα λύσει η κοινωνική επανάσταση και ποια τάξη θα πάρει την εξουσία» ξεκαθαρίζοντας ότι στην Ελλάδα «η επαναστατική αλλαγή θα είναι σοσιαλιστική».

Στο μείζον θέμα συμμετοχής κομμουνιστικών κομμάτων σε κυβερνήσεις, η κ. Παπαρήγα μετέφερε την αρνητική εμπειρία που έχει το ΚΚΕ, με αναφορές ότι όπου συνεργάστηκαν τα κομμουνιστικά κόμματα, μεταλλάχθηκαν. «Το ερώτημα αν μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση μπορεί να ωθήσει στο άνοιγμα της επαναστατικής διαδικασίας είναι ανεδαφικό και ουτοπικό με βάση την πείρα του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα» επεσήμανε η κ. Παπαρήγα.

Το βάρος

Απαντώντας εμμέσως και στους εσωκομματικούς διαφωνούντες και σε όσους κατηγορούν το κόμμα ότι παραπέμπει τα πάντα στον σοσιαλισμό σημείωσε: «Σηκώσαμε στις πλάτες μας το μεγαλύτερο βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων», παραθέτοντας ως παραδείγματα τη στάση που τήρησε το ΚΚΕ όσον αφορά τα «χαράτσια», τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, για όλα τα μνημονιακά μέτρα, για τα αγροτικά προβλήματα κ.ά. Στην εισήγησή της, η γ.γ. του ΚΚΕ επανέλαβε την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ, κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποποιήθηκε γρήγορα τα ριζοσπαστικά του συνθήματα.

Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι μετά το δίπολο «ΝΔ- ΠΑΣΟΚ» σήμερα μετασχηματίζεται ως «ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, είπε: «Είναι άλλη η πρόταση του ΚΚΕ για διακυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας και άλλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς ή με κορμό την Αριστερά.

Στη μία περίπτωση έχουμε ριζική αλλαγή πολιτικής εξουσίας, στην άλλη αλλαγή κυβέρνησης που θα κινηθεί στην ίδια τροχιά με την προηγούμενη, από τη στιγμή που ο ηγέτης των αποφάσεων και των επιλογών για την ανάκαμψη θα είναι τα μονοπώλια, το κεφάλαιο».

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, «ολόκληρα τμήματα του πασοκικού μηχανισμού», έχει προσθέσει στην εκλογική του δύναμη ένα μέρος των κομμουνιστικών ψήφων. Ωστόσο «απέβαλε πολύ γρήγορα υποσχέσεις και ριζοσπαστικά συνθήματα, αυτά που τον έκαναν δημοφιλή σε αριστερές, ριζοσπαστικές μάζες».

ΕΙΠΕ

Οι συνεργασίες και η στάση του ΚΚΕ

«Ορισμένοι καλοθελητές μάς εγκαλούν γιατί σήμερα δεν προωθούμε συνεργασίες με πολιτικά κόμματα ή με κάποια τμήματά τους με στόχο να αποτραπεί ο κατήφορος που έχει πάρει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Να ξεχάσουμε δηλαδή ότι όποιες κυβερνητικές αλλαγές και να γίνουν, όσο και να σοβατιστεί το σύστημα, ο πρωταγωνιστής θα είναι τα μονοπώλια».

Για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί αν έχουν εκλείψει οι πιθανότητες μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης του κράτους με έξοδο από την Ευρωζώνη ή διάσπαση της Ευρωζώνης λόγω αποχώρησης ισχυρότερης δύναμης όπως είναι η Ιταλία. Είναι πιθανό να διατηρηθεί η Ευρωζώνη ως έχει σήμερα, αλλά με αναγνώριση και θεσμοθέτηση διαφορετικών ζωνών».

Για τη Χρυσή Αυγή

«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να απομονωθεί από τον λαό. Η Χρυσή Αυγή είναι καθαρά εθνικοσοσιαλιστικό ναζιστικό μόρφωμα που ακουμπάει στον υπόκοσμο, χρησιμοποιεί τη σωματική βία και κακοποίηση και μετεξελίσσεται σε οργάνωση - τάγμα εφόδου κατά το πρότυπο των Ες Ες».

Παναγιώτης Τσούτσιας / ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ