2013-04-12 10:30:17
Φωτογραφία για Ντομάτες γεμιστές με μανιτάρια
«Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών και του άντρα μου, αλλά με ρύζι. Αυτή η συνταγή που σας στέλνω είναι μια παραλλαγή που φτιάχνω σε ειδικές περιστάσεις και κυρίως για καλεσμένους»

Ερμιόνη Καλπάκη, Πειραιάς

ΥΛΙΚΑ

- 12-14 μέτριες σφιχτές ντομάτες

- 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια (της επιλογής μας)

- 1 ματσάκι ψιλοκομ. μαϊντανός

- 2 σκελ. ψιλοκομ. σκόρδο

- 1 νεροπότηρο ρύζι (τύπου Καρολίνα)

- 2 ξερά ψιλοκομ. κρεμμύδια

- Λίγη πάπρικα, αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι

- 1 κουταλάκι ζάχαρη

- ½ ποτήρι ζεστό νερό

- Ελαιόλαδο (όσο πάρει)

- Τριμμένη φρυγανιά (για πασπάλισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα καπάκια, τις αδειάζουμε προσεχτικά με ένα κουτάλι και κρατάμε τη ψίχα τους –αφού την κόψουμε σε κομματάκια- για να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα. 


2. Σε μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε ελαιόλαδο και έπειτα ρίχνουμε τα σκόρδα. Ανακατεύουμε, αφήνουμε για 1-2 λεπτά και όταν «χρυσίσουν» προσθέτουμε τα μανιτάρια (σε φετούλες) για να τα σοτάρουμε και αυτά μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό. Έπειτα, ρίχνουμε στη κατσαρόλα την ψίχα από τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, αφήνοντας όλα τα υλικά να μαγειρευτούν ελαφρά. Τέλος, ρίχνουμε το ρύζι (το έχουμε ξεπλύνει καλά), το μαϊντανό, την πάπρικα και δοκιμάζουμε για το αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε τη γέμιση μέχρι να «φύγουν» τα πολλά υγρά.

3. Με ελαιόλαδο, αλείφουμε -με τα χέρια- εσωτερικά τις ντομάτες και μετά, χρησιμοποιώντας κουτάλι, γεμίζουμε μία-μία από αυτές με τη γέμιση, μέχρι τα ¾ του μεγέθους τους περίπου και τις κλείνουμε με τα καπάκια τους. Έπειτα, βάζουμε τις ντομάτες σε ταψάκι, πασπαλίζουμε με γέμιση που περίσσεψε την επιφάνεια του, προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό (ή και λίγο περισσότερο αν οι ντομάτες δεν έχουν πολλά υγρά), ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο αλλά και με τριμμένη φρυγανιά πάνω από τις ντομάτες. Ψήνουμε τις γεμιστές ντομάτες με μανιτάρια στις 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 70 με 80 λεπτά περίπου.

Χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά

Μερίδες: 6 άτομα

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ως προς το είδος της γέμισης, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και χρησιμοποιήστε όποιο άλλο λαχανικό θέλετε ή ακόμα και ψίχα από κοτόπουλο και τυρί. Να θυμάστε ότι όλη γεύση εξαρτάται από τη ποιότητα της ντομάτας που επιλέγετε.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ" ΜΕ 1€ 
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ