2013-04-06 19:43:08
Φωτογραφία για ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΓΙΑ... ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Τον απολογισμό του για την μέχρι σήμερα πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα έκανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον προπονητή των πρωταθλητών Ευρώπης να καταθέτει τις απόψεις του για το πού μπορεί να φτάσει ο φετινός Θρύλος.

Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη αισθανόταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά την θριαμβευτική πρόκριση του Ολυμπιακού στους «οκτώ» της Ευρωλίγκα!

Ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας και Ευρώπης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «gazzetta,gr» αναφέρθηκε στις καθημερινές δυσκολίες που ζει με αφορμή την έντονη πίεση για διάκριση και νίκες, από την στιγμή, όπου ηγείτια των τυχών της κορυφαίας ελληνικής ομνάδας. Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πτυχές της επιτυχημένης πορείας των «ερυθρόλευκων» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Μπαρτζώκα:

Πριν το τελευταίο παιχνίδι του Top-16, όλα ήταν ρευστά ακόμη και για την πρόκριση. Τώρα που πλέον τα πάντα έχουν ξεκαθαρίσει και η ομάδα σας πέτυχε στο απόλυτο τον στόχο της, ποιο είναι το συναίσθημα που σας κυριεύει... Ανακούφιση, δικαίωση, τι;


«Εννοείται ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση, γιατί η πρόκριση στις “οκτώ” καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, για 8η συνεχή χρονιά είναι από μόνη της μεγάλη υπόθεση! Από 'κει και πέρα, δεν μπορούμε να την χαρούμε παρά για λίγες μόνο ώρες, γιατί οι αγώνες της προημιτελικής φάσης αρχίζουν πολύ γρήγορα και στο μυαλό μας, βρίσκεται ήδη μόνο το πρώτο ματς!»

Σίγουρα, όμως, θα αισθάνεστε κάποια δικαίωση «Αυτό που μπορώ να σημειώσω αυτή τη στιγμή, είναι ότι πέρυσι σ' αυτό ακριβώς το σημείο της χρονιάς, ο Ολυμπιακός είχε μειονέκτημα έδρας και φέτος, παρά τα προβλήματα τραυματισμών, τις αλλαγές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε αλλά και την “ετικέτα” του πρωταθλητή Ευρώπης που μας ακολουθεί από πέρυσι, μπαίνουμε στην μάχη των πλέϊ-οφ, έχοντας εξασφαλίσει το πλεονέκτημα. Αυτό είναι σημαντικό επίτευγμα, αν συνυπολογίσουμε ότι στην εφετινή χρονιά, η ομάδα δεν είχε το περιθώριο του αιφνιδιασμού των αντιπάλων και στήθηκε την αφετηρία, σαν φαβορί... Ποιος δεν θέλει να νικήσει τον κάτοχο του τίτλου, άλλωστε... Αυτή η νέα πραγματικότητα, ήταν μεγάλη μετάβαση για μας, παρ' όλα αυτά αντέξαμε και πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το φάϊναλ-φορ, με τη δυνατότητα να δώσουμε τρία παιχνίδια στο γήπεδό μας...»

Αυτός είναι ο στόχος;

«Η επιτυχία είναι ότι μπήκαμε στους “8”, ότι ο Ολυμπιακός διατηρείται σε σταθερά υψηλό επίπεδο σε μία χρονιά που έπεται από κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Θυμηθείτε τι έκανε η ομάδα το 1998, μετά το πρώτο ευρωπαϊκό της Ρώμης και μέχρι που έφτασε ο Παναθηναϊκός το 2003 και το 2010, μετά τους τίτλους στην Μπολόνια και το Βερολίνο. Εμείς, λοιπόν, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το φάϊναλ-φορ και αυτό το χρωστάμε κατά κύριο λόγο στους ιδιοκτήτες της ομάδας, τους αδελφούς Αγγελόπουλους, που έχουν δια τηρήσει τον Ολυμπιακό σε ένα πολύ υψηλό και σοβαρό επίπεδο, σε μία εποχή που η Ελλάδα δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση...»

Που οφείλεται το ότι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αποκτήσει μία σταθερότητα στην απόδοσή του για μεγάλο διάστημα στη σεζόν και να πείσει στο ακέραιο τους φιλάθλους του, ότι μπορεί να υπερασπιστεί το στέμμα που κατέκτησε πέρυσι στην Πόλη; Ακούσατε πολλά έως τώρα στη διάρκεια της χρονιάς...

«Ο Ολυμπιακός είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος, με εκατομμύρια φιλάθλους που αγαπάνε παράφωρα την ομάδα τους και είναι λογικό να κάνουν κριτική. Άλλωστε, η τροφή στον αθλητισμό είναι αυτή... Να κάνεις κάτι που ενδιαφέρει πολύ κόσμο και να ασχολείται μαζί σου η κοινή γνώμη, τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι... Αυτό είναι συνώνυμο των μεγάλων ομάδων και κάθε γνώμη είναι σεβαστή... Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι ο ρόλος του Μάντζαρη ήταν πολύ σημαντικός σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού της ομάδας και ο τραυματισμός του στα μέσα της σεζόν, μας ανάγκασε να αναπροσαρμόσουμε τα πλάνα μας, χωρίς έναν παίκτη που ήταν εξ ισορροπιστής μέσα στο γήπεδο και στ' αποδυτήρια... Από 'κει και πέρα, άρχισε λίγο να διαταράσσεται η “χημεία” και την ίδια ώρα άρχισαν να βγαίνουν αρκετοί τραυματισμοί, κάτι που δεν είναι παράλογο, όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί αγώνες... Εξάλλου, δεν συνέβησαν μόνο σε μας, απλά εμάς έπληξαν λίγο περισσότερο σε κρίσιμες στιγμές... Σταθερότητα, λοιπόν, από παιχνίδι σε παιχνίδι με τόσες καλές ομάδες δεν μπορούσαμε να έχουμε, ωστόσο, είχαμε συνέπεια και αυτό αποδεικνύεται από τις 9 εκτός έδρας νίκες που κάναμε φέτος στην Ευρωλίγκα.»

Να υποθέσουμε ότι έπαιξε ρόλο και το νέο σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης που αύξησε τα παιχνίδια και σε συνδυασμό με τα ταξίδια, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τους παίκτες;

«Αυτό είναι δεδομένο... Σκεφτείτε ότι δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς τόσα συνεχόμενα δυνατά παιχνίδια απέναντι σε πολύ ποιοτικές ομάδες, χωρίς καμία διακοπή και παράλληλα να μην έχεις παράπλευρες απώλειες! Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα, που είχε την μεγαλύτερη σταθερότητα στην διοργάνωση και το καλύτερο ρεκόρ (σ.σ.: 22-2), στο ισπανικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην 3η θέση και έχει υποστεί 9 ήττες... Η ΤΣΣΚΑ, πριν από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα, είχε κάνει τρεις σερί ήττες σε Ευρωλίγκα VTB-League και αν δεν κέρδιζε, θα είχε πρόβλημα, ενώ το ίδιο συνέβη και με τη Ρεάλ, που έχασε τρία σερί εντός έδρας ματς, μόλις τραυματίστηκε ο Ρούντι...»

Με όλα αυτά που αντιμετωπίσατε έως τώρα, αισθάνεστε λίγο και ως... “μάγος” με την έννοια, ότι σχεδόν σε κάθε παιχνίδι μπαίνετε στην διαδικασία να προβείτε σε κάποια αγωνιστική “αλχημεία” και να δοκιμάσετε κάποιο ασυνήθιστο σχήμα, για να πάρετε τη νίκη; Ο κόσμος πολλές φορές δεν καταλαβαίνει και δυσανασχετεί όταν βλέπει κάτι που δεν του είναι οικείο, ειδικότερα αν δεν φέρνει άμεσα αποτελέσματα... Σας έχουν επηρεάσει ποτέ κάποιες φωνές που ενδεχομένως να έχετε ακούσει από την κερκίδα;

«Αυτό είναι μέρος της δουλειάς του προπονητή που οφείλει να αλλάξει τον ρουν του αγώνα, όταν βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά... Επαναλαμβάνω ότι κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αλλά πραγματικά δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να ασχοληθώ με το τι λέει ο κόσμος, γιατί εκείνη την ώρα πρέπει να κάνω την δουλειά μου. Δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι “μάγος” με την έννοια ότι ένας τέτοιος σύλλογος σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις πλούσιο ρόστερ και παράλληλα μια υποστήριξη γύρω από την ομάδα, που σου κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη. Δηλαδή, πριν από τρία χρόνια στο Μαρούσι, όταν είμαστε απλήρωτοι όλη τη χρονιά και χάσαμε για ένα σουτ την πρόκριση στους “8” της Ευρωλίγκα, τι θα έπρεπε να πω; Στον Ολυμπιακό, λοιπόν, όλα είναι εύκολα εκτός από την διαχείριση της πίεσης που υπάρχει συνεχώς και είναι το πιο δύσκολο κομμάτι...»

Χάλασε καθόλου το κλίμα στα αποδυτήρια από τις δηλώσεις του Ντόρσεϊ για τον Σπανούλη ή αυτά που είπε μάλλον συσπείρωσαν τους παίκτες;

«Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω κάτι... Προσωπικά δεν κρατάω καμία κακία στον Τζόϊ, γιατί πέρα από την ανεκτίμητη βοήθεια που παρείχε στην περυσινή ομάδα, πιστεύω ότι μας βοήθησε πολύ ακόμη και όταν έφυγε, γιατί μ' αυτά που είπε, συσπείρωσε πολύ τους παίκτες και κάναμε 15 συνεχόμενες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη! Χαριτολογώντας, λοιπόν, αν κρίνουμε και από το αποτέλεσμα του αγώνα με την Χίμκι, οι δηλώσεις του έδωσαν ένα επιπλέον κίνητρο στους παίκτες και τον ευχαριστούμε γι' αυτές! Επομένως, για να κάνουμε και λίγο πλάκα, ο Ντόρσεϊ προσέφερε εις τριπλούν έως τώρα, οπότε μόνο καλά λόγια μπορούμε να λέμε γι' αυτόν...»

Κόντρα στην Κιμκι, που έχει μία από τις καλύτερες front-lines στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός κέρδισε την μάχη των ριμπάουντ (43-36). Αυτός ο τομέας πιστεύετε ότι θα κρίνει και την σειρά των προημιτελικών με την Εφές Αναντολού, που στηρίζεται κι αυτή σε πολλούς και καλούς ψηλούς; Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο δρόμος του Ολυμπιακού προς την ευρωπαϊκή διάκριση, περνάει από την Κωνσταντινούπολη...

«Αυτό είναι καλό γιατί το ταξίδι διαρκεί μόνο 55 λεπτά και είμαστε τόσο κουρασμένοι από τα συνεχή ταξίδια (γελάει...)! Για να σοβαρευτούμε, για μας η πρόκριση στο φάϊναλ-φορ, για την ώρα δεν περνάει από την Πόλη, αλλά από το πρώτο ματς της ερχόμενης Τετάρτης (10/04, 21.00) στο ΣΕΦ».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ