2013-04-05 19:37:44
Φωτογραφία για Τα μαθήματα bail-in που πήρε η ΕΚΤ από Κύπρο
By Michael Steen (Φρανκφούρτη) 

Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάποια ευθύνη για την κακότεχνη διάσωση της Κύπρου, ο Mario Draghi ήταν αποφασισμένος να μην το παραδεχτεί χθες, στην τακτική συνεδρίασή της. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας όμως παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά μαθήματα από την υπόθεση, όσον αφορά την ανάγκη καθορισμού μιας «αλληλουχίας κουρέματος» σε ενεργητικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν μελλοντικές διασώσεις.

Ο Μ. Draghi τόνισε ότι η αρχική συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στην Κύπρο και στην ΕΚΤ, που θα επέβαλε κούρεμα σε εξασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ήταν σφάλμα.

«Δεν ήταν έξυπνο -είναι το λιγότερο που μπορώ να πω- και διορθώθηκε γρήγορα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε ξεκάθαρα: «Η Κύπρος δεν ήταν μοντέλο, η Κύπρος δεν ήταν σημείο καμπής στην ευρωστρατηγική».


Ωστόσο, ήγειρε πράγματι το ζήτημα του bail-in (υποχρεωτικής συμμετοχής στη διάσωση) των καταθετών όταν γίνει προβληματική μια τράπεζα, διαδικασία που λειτούργησε ιδιαίτερα ευεργετικά στην Κύπρο, όπου οι δύο μεγάλες τράπεζες είχαν λίγους ομολογιούχους και μεγάλη βάση από καταθέσεις.

«Θα πρέπει να μπορούμε να εκκαθαρίζουμε τράπεζες χωρίς να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των φορολογούμενων και χωρίς να ταράζουμε το σύστημα πληρωμών», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. «Θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα: τι δημιουργεί πρόβλημα στην υποχρεωτική συμμετοχή; Η υποχρεωτική συμμετοχή από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να μετατρέψει το bail-in σε προβληματική κατάσταση είναι η απουσία κανόνων, κανόνων γνωστών εκ των προτέρων σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές». 

«Και αυτό ακριβώς είναι: η έλλειψη αποθεμάτων ασφαλείας, κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας ή άλλων ενεργητικών ασφαλείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υποχρεωτική συμμετοχή μπορεί να καταστήσει το bail-in προβληματικό».

Αφότου εφάρμοσε το αναθεωρημένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την εκκαθάριση της μεγαλύτερης τράπεζας, της Λαϊκής, και επέβαλε μεγάλο κούρεμα σε μη εξασφαλισμένες καταθέσεις, η Κύπρος υποχρεώθηκε να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων για να αποτρέψει μια καθολική τραπεζική έξοδο κεφαλαίων.

Τα ευρωπαϊκά σχέδια νόμου που θα δίνουν την αρμοδιότητα επιβολής κουρέματος στους τραπεζικούς επενδυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν ως το 2015 και όχι έως το 2018, όπως είναι προγραμματισμένο τώρα, δήλωσε ο Μ. Draghi -θέση που ενστερνίζονται επίσης η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία. Το σχέδιο οδηγίας τραπεζικής ανάκαμψης και εκκαθάρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθορίζει μια «αλληλουχία κουρέματος» για τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.

«Όπου είναι δυνατόν, δεν πρέπει να αγγίζουμε τους εξασφαλισμένους καταθέτες», είπε ο Μ. Draghi, αλλά πρόσθεσε ότι στα ισχύοντα σχέδια νομοθεσίας δεν γίνεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους μη εξασφαλισμένους καταθέτες και στα senior χρεόγραφα, σε αντίθεση με τους αμερικανικούς κανόνες που θέτει το ομοσπονδιακό ταμείο εγγυήσεων FDIC.

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτός ο διαχωρισμός θα εμφανίζεται στο σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν. Αυτό είναι ένα άλλο μάθημα που πήραμε από την Κύπρο», δήλωσε.

Με βάση τα ξεχωριστά σχέδια για την αποκαλούμενη τραπεζική ενοποίηση της ευρωζώνης, η ΕΚΤ πρόκειται να αναλάβει την εποπτική ευθύνη των μεγάλων τραπεζών από τον επόμενο χρόνο. Ο Μ. Draghi δήλωσε ότι η περίπτωση της Κύπρου κατέδειξε ότι αυτό είναι «απολύτως ουσιώδες».

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποσοβήσουμε αυτήν την κρίση από το να ρίξουμε φως στις συνθήκες που επικρατούν στα εθνικά τραπεζικά συστήματα μέσα από αυτήν την καθολική επόπτευση», είπε. «Η ίδια κατάσταση επικράτησε σε προηγούμενες περιπτώσεις στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα και όπως έχουν τα πράγματα στην Κύπρο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση, λοιπόν, σε αυτό το πεδίο είναι απολύτως απογοητευτική».

Αφού είναι κρίσιμης σημασίας να έχουν οι τράπεζες ενεργητικά για bail-in σε περίπτωση κατάρρευσης, οι ρυθμιστές θα πρέπει επίσης να έχουν άποψη για τα συγκριτικά μεγέθη της βάσης χρηματοδότησής τους, ώστε να αποτραπεί μια κατάσταση όπως της Κύπρου, όπου ήταν υπερβολικά μεγάλη η συγκέντρωση των καταθέσεων.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

 
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ