2013-03-31 21:16:02
Φωτογραφία για Εφρέμ Ινμπάρ (Ισραήλ): Θα συνεχίσουμε μαζί στα ενεργειακά
Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις

Δεν θα βάλουμε όλα τα αυγά στο τουρκικό καλάθι, δηλώνει στην «Κ» ο Ισραηλινός αναλυτής και διευθυντής του «Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Μπέγκιν - Σαντάτ», Εφρέμ Ινμπάρ, ο οποίος επισημαίνει ότι για να διαχειρισθεί την τουρκική επιθετικότητα, η Κύπρος χρειάζεται να αποκαταστήσει την οικονομία της.

– Πόσο πραγματική και μακροπρόθεσμη θα είναι η επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας;

– Δεν νομίζω ότι θα δούμε πραγματική πρόοδο στις σχέσεις μας διότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η Αγκυρα εφαρμόζει μια δική της εξωτερική πολιτική, απομακρυνόμενη από τη Δύση, και αποσκοπεί στην ανάληψη ηγετικού ρόλου στον μουσουλμανικό κόσμο. Για να υλοποιήσει αυτόν τον στόχο και να αναρριχηθεί στην ηγετική θέση την οποία προσβλέπει, της είναι πολύ χρήσιμο να επιτίθεται στο Ισραήλ.

– Θα συνεχίσουν σε αυτή τη γραμμή, παρά την πρόσφατη επαναπροσέγγιση;


– Βεβαίως, θα συνεχίσουν. Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ήδη ότι προτίθεται να επισκεφθεί τη Γάζα να βοηθήσει τη Χαμάς. Είναι ένα χαστούκι στο Ισραήλ, λίγες μέρες μετά την απολογία του Νετανιάχου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και ένα χαστούκι στην Αμερική.

– Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας θα επηρεάσουν τη σχέση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας;

– Η σχέση μας με την Ελλάδα δεν επηρεάζεται από την πορεία των σχέσεών μας με την Τουρκία. Σας θυμίζω ότι ακόμη και τη δεκαετία του ’90, όταν είχαμε πολύ στενή σχέση με την Τουρκία, επιθυμούσαμε στενές σχέσεις και με την Αθήνα. Είχαμε υπογράψει ακόμη και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, την οποία δεν εφάρμοσαν οι Ελληνες, όχι εμείς. Ημασταν έτοιμοι ακόμη και τότε, αλλά ο Πάγκαλος δεν ήθελε καλές σχέσεις. Ακόμη και αν βελτιωθούν πραγματικά οι σχέσεις με την Τουρκία, δεν θέλουμε να έχουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Δεν θα τα βάλουμε όλα στο τουρκικό καλάθι. Εάν είναι αμοιβαία ωφέλιμη θα συνεχίσουμε τη σχέση αυτή με Ελλάδα και Κύπρο, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

– Στο διαμορφωθέν σκηνικό, το Ισραήλ θα επιλέξει να μεταφέρει το αέριό του προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας ή Ελλάδας;

– Από στρατηγική άποψη, θα ήταν αφελές να ισχυροποιήσουμε τον ρόλο της Τουρκίας ως ενεργειακής γέφυρας και να της αποδώσουμε ειδικό βάρος σε ό,τι αφορά την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Θα ενισχύσει τη δική μας θέση εάν διοχετευθεί μέσω Κύπρου και Ελλάδας και μειωθεί έτσι η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία αλλά και την Τουρκία.

– Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και οι δύο χώρες;

– Δεν μπορώ να διακινδυνεύσω προβλέψεις που αφορούν οικονομικά μεγέθη. Φαντάζομαι ότι στο τέλος θα έχουμε αρκετό αέριο για πολλούς αγωγούς. Οι οικονομικοί υπολογισμοί είναι σημαντικοί, αλλά σε ό,τι αφορά τη στρατηγική διάσταση τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα.

– Πώς βλέπει το Ισραήλ ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην Κύπρο;

– Η Ρωσία δεν είναι φίλη μας. Αλλά εάν ήμουν Κύπριος δεν θα στηριζόμουν στο ΝΑΤΟ για να με υπερασπισθεί. Η Μόσχα είναι καλύτερα τοποθετημένη να στηρίξει την Κύπρο έναντι της Τουρκίας. Φυσικά, η Ρωσία δεν είναι αυτή που ήταν. Δεν είναι σε θέση να διασώσει την Κύπρο. Οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που διασώζουν την Κύπρο. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Είναι ένα περίπλοκο παιχνίδι.

– Ανησυχεί το Ισραήλ για την κρίση στην Κύπρο;

– Προφανώς ανησυχούμε και θέλουμε η Κύπρος να σταθεί στα πόδια της. Δεν θέλουμε να καταρρεύσει καμία χώρα της Ευρωζώνης. Ελπίζουμε ότι οι Κύπριοι θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν την οικονομία τους σε υγιή βάση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να διαχειρισθούν την τουρκική επιθετικότητα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
VW XL1
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
VW XL1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ