2013-03-31 21:15:09
Φωτογραφία για VW XL1
100 χλμ. με 1 λίτρο πετρέλαιο

Μιλώντας για το XL1 με τεχνολογικούς όρους μπορείς απλώς να το χαρακτηρίσεις το πιο οικονομικό/αποδοτικό μοντέλο παραγωγής που έχει παρουσιαστεί ως σήμερα.

Βέβαια, ένα «θαύμα» όπως αυτό δεν απευθύνεται σε όλους, γι' αυτό και η κατασκευή του αρχικά δεν θα ξεπεράσει τις 250 μονάδες, που θα διατεθούν αποκλειστικά σε Γερμανία και Αυστρία.

Η τιμή του παραμένει άγνωστη - φήμες μιλούν για ένα ποσό μεταξύ 35.000 ευρώ και 60.000 ευρώ -, ωστόσο αυτό που θα την καθορίσει τελικά θα είναι η ζήτηση, η οποία θα διαμορφώσει και τον ρυθμό μιας μαζικότερης παραγωγής.

Το αμάξωμα, που θυμίζει πρωτότυπο από μαραθώνιο οικονομίας, έχει τον κορυφαίο αεροδυναμικό συντελεστή όλων των εποχών (0.189), η χρήση ανθρακονημάτων και η ανυπαρξία «περιττών» συστημάτων έχουν μειώσει το βάρος στα 795 κιλά, ενώ οι διαστάσεις του, μήκος 3,888 μέτρα, πλάτος 1,665 μέτρα, θυμίζουν Polo.


Χάρη στο περιορισμένο ύψος του, 1,153 μέτρα, και την ιδιαίτερη σχεδίαση με τους καλυμμένους πίσω τροχούς, το XL1 «γλιστρά» στον ορίζοντα και εκμεταλλευόμενο την plug-in υβριδική τεχνολογία του καταναλώνει 900 ml (ούτε ένα λίτρο) πετρελαίου για κάθε 100 χλμ.  Συνδυάζοντας δικύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 0,8 λίτρων, απόδοσης 48 ίππων με ηλεκτρικό μοτέρ 27 ίππων, μπαταρίες ιόντων λιθίου και κιβώτιο DSG διπλού συμπλέκτη επτά ταχυτήτων, ολοκληρώνει τη διαδικασία «0-100 χλμ./ ώρα» σε 12,7 δευτερόλεπτα, με μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ./ ώρα.

Προφανώς οι επιδόσεις του δεν αποτελούν κίνητρο για να το αποκτήσεις, ωστόσο μια πλήρης φόρτιση των μπαταριών απαιτεί μόλις δύο ώρες και εξασφαλίζει αυτονομία κίνησης περίπου 50 χλμ. Παράλληλα, με τον πετρελαιοκινητήρα σε λειτουργία το XL1 εκλύει 21 γραμμ. CO2 ανά χιλιόμετρο, τιμή εντυπωσιακότερη ακόμα και από την αισθητική του.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: σε τι αφορά το ευρύ κοινό ένα τέτοιο διθέσιο όχημα κατασκευασμένο από εξωτικά υλικά, με χώρο αποσκευών 120 λίτρων και δεξαμενή καυσίμου 10 λίτρων; Την απάντηση δίνει ο δρ Ούλριχ Χάκενμπεργκ, μέλος του ΔΣ του ομίλου VW: «Η τεχνολογία του XL1 ταιριάζει απόλυτα στο up!, το τρίθυρο/πεντάθυρο, τετραθέσιο αυτοκίνητο πόλης. Μόνο που εκεί η κατανάλωση θα φτάσει τα 1,1-1,2 λίτρα καυσίμου για κάθε 100 χλμ.». Σωστά σκέφτεστε, το παιχνίδι μόλις άρχισε. Προσεχώς περισσότερα.

http://www.tovima.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ