2013-03-23 15:59:03
Φωτογραφία για Μ. Μιχαήλ: Η εμπιστοσύνη στις τράπεζες κλονίστηκε ανεπανόρθωτα
Εάν δεν βρεθεί λύση αποδεκτή από την Τρόικα, η επιστροφή στη λίρα- γεγονός που θα προκαλούσε ανθρωπιστική κρίση στην Κύπρο- θα ήταν αναπόφευκτη σημειώνει... στο Capital.gr o πρόεδρος του τμήματος οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Κύπρου, Μιχάλης Μιχαήλ.

Χαρακτηρίζει το «όχι» της Κύπρου απόφαση συναισθηματική και σημειώνει ότι η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

- Κύριε Μιχαήλ, η Κύπρο βρίσκεται αντιμέτωπη με αδιέξοδο;

Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τρόικα, δεδομένου ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις. Είναι δεδομένη η βούληση, τουλάχιστον, των δύο μεγάλων κομμάτων να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία των τραπεζών και κατά συνέπεια του κράτους. Φαίνεται το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να διατίθενται, πλέον, να αποδεχτούν την λύση του «κουρέματος» των μεγάλων καταθέσεων, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.


Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να αποφευχθεί ο πανικός που, εν προκειμένω, θα ήταν καταστροφικός.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, εάν η Κύπρος χρεοκοπήσει;

Άτακτη χρεοκοπία σημαίνει ότι την Τρίτη το τραπεζικό σύστημα θα έχει καταρρεύσει και το κράτος δεν θα διαθέτει ρευστότητα. Η μοναδική λύση θα είναι η επιστροφή στη λίρα. Και δεδομένης της διάρθρωσης της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της ύπαρξης πολλών καταθέσεων που θα φύγουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η λίρα θα υποτιμάται συνεχώς. Θα υπάρξει ανθρωπιστική κρίση στην Κύπρο ή, τουλάχιστον, το επίπεδο διαβίωσης των Κυπρίων θα χρειαστεί πολλά χρόνια να επιστρέψει εκεί που βρίσκεται σήμερα.

- Όπως όλα δείχνουν, τελικά, ότι το plan b προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων.

Οπωσδήποτε έχει αποκλειστεί το «haircut» καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν θα το αποδεχόταν, πλέον, ούτε η Τρόικα, ύστερα από την διεθνή κατακραυγή που διαδέχτηκε την απόφαση του Eurogroup για παρέμβαση ακόμη και στις εγγυημένες καταθέσεις. Με επιβολή τέλους, ακόμη και χαμηλότερου του 10%, σε καταθέσεις υψηλότερες από 100.000 ευρώ, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε διέξοδο.

- Εκτιμάτε ότι το μέτρο της επιβολής τέλους στις καταθέσεις θα μπορούσε να επεκταθεί στις υπόλοιπες χώρες του Νότου ή στην Ελλάδα;

Όχι. Αυτό που, ενδεχομένως, θα συμβαίνει εφεξής είναι -δεδομένου ότι έχει τρωθεί η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος- σε περίπτωση που τράπεζα ή τραπεζικό σύστημα κάποιας χώρας αντιμετωπίσει προβλήματα, οι καταθέτες να σπεύδουν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους. Αυξάνεται, δηλαδή, η πίεση σε τραπεζικά συστήματα αδυνάτων χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και ίσως η Ελλάδα.

- Έχει κλονιστεί, επομένως, η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες;

Αυτό είναι βέβαιο. Τα πράγματα στην Ευρωζώνη, ίσως και διεθνώς, δεν είναι τα ίδια, σήμερα σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Οι τράπεζες πωλούν εμπιστοσύνη, η οποία έχει κλονιστεί και το γεγονός αυτό θα δημιουργεί προβλήματα.

- Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί, αυτή τη στιγμή, η αξιοπιστία των τραπεζών;

Δεν νομίζω να μπορεί να διορθωθεί πλήρως η κατάσταση. Το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ίσως να ενίσχυε την εμπιστοσύνη των λεγόμενων μικρών καταθετών.

- Επομένως τα μεγάλα κεφάλαιά θα αναζητούν προορισμούς εκτός Ευρωζώνης;

Εάν έχουν να επιλέξουν μεταξύ χώρας εντός ή εκτός Ευρωζώνης, σίγουρα θα έπρατταν το δεύτερο.

- Η μη συμμόρφωση της Κύπρου στην απόφαση του Eurogroup αποτελεί λεονταρισμό ή υπεύθυνη στάση;

Υπήρξε μία απόφαση που στηρίχθηκε στο συναίσθημα και όχι στη ψυχρή λογική. Η απόφαση του Eurogroup ήταν κακή, έναντι της οποίας, δυστυχώς, δεν διαθέταμε εναλλακτικό σχέδιο.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ