2013-03-21 22:22:48
Φωτογραφία για Ευχαριστημένος ο Ερντογάν απο τον Οτσαλάν
«Πολύ θετική» εξέλιξη χαρακτήρισε σήμερα από την Ολλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την κήρυξη εκεχειρίας που έκανε νωρίτερα ο φυλακισμένος ιδρυτής και ηγέτης του ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ωστόσο, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι η έκταση στην οποία (σ.σ. η εκεχειρία) θα εφαρμοστεί και θα εκτελεστεί. Αν δεν υπάρξουν άλλες πράξεις ένοπλης βίας, οι δυνάμεις μας δεν θα προβούν σε ενέργειες».

Ο Ερντογάν είχε πει στο παρελθόν ότι ήταν «έτοιμος να πιει δηλητήριο» για την ειρήνη, όταν η εθνικιστική αντιπολίτευση τον κατηγορούσε ως ένοχο εσχάτης προδοσίας διότι διαπραγματευόταν με «μια συμμορία αιμοσταγών συμμοριτών».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ είπε ότι ο Οτζαλάν «μίλησε τη γλώσσα της ειρήνης», σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ωστόσο και εκείνος επισήμανε ότι προφανώς «πρέπει να δούμε την εφαρμογή» της κατάπαυσης του πυρός.


Ο Οτζαλάν έκανε την ανακοίνωση την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους για τους Κούρδους, το Νεβρόζ.

Ο ηγέτης του PKK διέταξε σήμερα τους μαχητές του να παύσουν πυρ και να αποσυρθούν από το τουρκικό έδαφος, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Πάντως, η Ουάσινγκτον χαιρέτισε απόψε την ανακοίνωση του κινήματος, κάνοντας όπως και ο Ερντογάν λόγο για ένα «θετικό βήμα».

Η ανακοίνωση Οτζαλάν, που αναμενόταν εδώ και καιρό, αναγνώστηκε από ένα βουλευτή του κουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) σε μια μαζική συγκέντρωση στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ.

«Ας αφήσουμε τα όπλα να σωπάσουν, τις πολιτικές ιδέες να κυριαρχήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση, στην οποία ο κούρδος ηγέτης αναφέρει ότι καλεί «τις ένοπλες μονάδες μας να αποσυρθούν πέραν των συνόρων» και διαβεβαιώνει ότι «δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής». Δεν καθόρισε ωστόσο κάποιο χρονοδιάγραμμα.

«Συντασσόμαστε 100% με τον ηγέτη μας», είπε ο Ροτζ Βελάτ, στέλεχος του PKK, ενώ ο Μουράτ Καραγιλάν, ο θεωρούμενος δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του κουρδικού κινήματος, δήλωσε ότι οι μαχητές του PKK θα τηρήσουν την εκεχειρία, αλλά πρόσθεσε ότι «ο καθένας οφείλει να γνωρίζει ότι το PKK είναι έτοιμο για ειρήνη όσο και για πόλεμο».

«Σημειώνεται μια στρατηγική μεταβολή», σχολίασε ο Ερτουγρούλ Κουρκτσού του BDP. «Το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα μετακινείται από μια ένοπλη εκστρατεία σε μια πολιτισμική. Και το PKK το δέχεται αυτό».

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να «αδράξει την ευκαιρία» που παρουσιάζεται με την κήρυξη εκεχειρίας του Οτζαλάν και να «εργαστεί για μια διαρκή ειρήνη».

Κατά το παρελθόν τουλάχιστον τέσσερις εκεχειρίες ανάμεσα στο PKK και στο τουρκικό κράτος έχουν καταρρεύσει.

Η ανακοίνωση του Οτζαλάν

Ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε την Πέμπτη τους μαχητές του να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από την Τουρκία, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, για να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

«Ας σωπάσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική» τόνισε ο Οτζαλάν σε δήλωσή του η οποία αναγνώσθηκε από κούρδο πολιτικό κατά τον εορτασμό στο Ντιγιάρμπακιρ του κουρδικού Νέου Ετους (Νεβρόζ), στον οποίο συμμετείχαν 250.000 άνθρωποι.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέραν των συνόρων... Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής» πρόσθεσε ο κούρδος ηγέτης.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι που συγκεντρώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ επευφήμησαν και ύψωσαν πανό με τη φωτογραφία του Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η πρώτη τουρκική αντίδραση

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ χαιρέτισε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που διατύπωσε ο Οτζαλάν προς τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ειρήνης» δήλωσε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προσθέτοντας πάντως πως περιμένει να δει «τις συνέπειες στην πράξη».

«Προφανώς θα δούμε τι θα συμβεί στο εξής» πρόσθεσε. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ