2013-03-20 20:59:03
Φωτογραφία για Ερντογάν: «Θετική» αλλά όχι «αρκετή» η χειρονομία της Γαλλίας
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε μια εφημερίδα της Δανίας και η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ότι... η Γαλλία έκανε μια «θετική» χειρονομία, την οποία χαρακτήρισε ανεπαρκή, όταν αποφάσισε να επιτρέψει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις της χώρας του για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το γεγονός ότι η Γαλλία πρόσφατα ήρε τον αποκλεισμό της για το κεφάλαιο 22 (σ.τ.σ. για την περιφερειακή πολιτική) είναι ένα θετικό βήμα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Politiken κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη.

Πάντως, πρόσθεσε ο Ερντογάν, «αυτό δεν είναι επαρκές· αναμέναμε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν αποτελματωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, θα αναζωογονηθούν».

«Ο αποκλεισμός των μισών και πλέον κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά ή μεμονωμένα (. . .) έχουν βλάψει σοβαρά τις σχέσεις μας με την ΕΕ», είπε ο Ερντογάν.


Το κεφάλαιο 22 περιλαμβάνει ιδίως ζητήματα που άπτονται της κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων της ΕΕ ανά περιφέρεια και τη συμβολή υποψήφιων προς ένταξη χωρών στα κοινοτικά κονδύλια και τις επιχορηγήσεις ανά περιφέρεια.

Το Φεβρουάριο το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι θέλει να δώσει μια νέα ώθηση στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία.

Η Άγκυρα άρχισε το 2005 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, αλλά οι συνομιλίες εξελίσσονται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, λόγω της εχθρότητας από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία στην εισδοχή της Τουρκίας καθώς και λόγω των προσκομμάτων που θέτει η ίδια η Άγκυρα.

Η Τουρκία αρνείται να παραχωρήσει στην Κύπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ, το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων που ισχύει βάσει υπαρχουσών συμφωνιών με αυτήν. Η άρνηση αυτή σημαίνει το πάγωμα πολλών κεφαλαίων διαπραγμάτευσης. Ως σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις ένα από τα περίπου 30.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
FaceDetectionDuringVideo: Cydia tweak free
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
FaceDetectionDuringVideo: Cydia tweak free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ