2013-03-14 22:59:03
Φωτογραφία για Tα λεφτά τους πίσω παίρνουν 60.000 ιδιοκτήτες εξοχικών στη Χαλκιδική
Την επιστροφή του χαρατσιού Β’ παραθεριστικής κατοικίας που πλήρωναν επί χρόνια όσοι είχαν εξοχικό στη Χαλκιδική αποφάσισε ομόφωνα... στη σημερινή ειδική συνεδρίασή του το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσοι πολίτες είχαν βεβαιωμένο χρέος από το συγκεκριμένο χαράτσι και εκκρεμούσε η πληρωμή του (έτη 2011 και 2012) δεν πρόκειται να το πληρώσουν, καθώς όπως είπε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Σοφία Μαυρίδου, «μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήμασταν υποχρεωμένοι και εγκρίναμε τη διαγραφή του συγκεκριμένου χρέους από τις οικείες εφορείες».

Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών που πλήρωσαν το χαράτσι και μάλιστα επί πολλά χρόνια και οι οποίοι έκαναν μήνυση για να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν, στη βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Η κ. Μαυρίδου εισηγήθηκε τη λήψη απόφασης επιστροφής των χρημάτων σε όσους στάθηκαν συνεπείς και πλήρωσαν το παράλογο χαράτσι, κάτι στο οποίο ομοφώνησαν και όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου.


Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά για να επιστραφούν στους πολίτες και πότε μπορούν να περιμένουν τις επιστροφές… Αν κάποιος αναλογιστεί ότι η Περιφέρεια υπολογίζει το συνολικό ποσό στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι των επιστροφών υπολογίζονται σε περίπου 60.000.

Το χαράτσι της Χαλκιδικής επιβλήθηκε με τη μορφή έκτακτου και ανταποδοτικού τέλους (παρότι ουσιαστικά επρόκειτο για παράνομο φόρο) την περίοδο 1999 – 2000 σε όσους διέθεταν παραθεριστική κατοικία στη Χαλκιδική. Η εισφορά καταργήθηκε το 2007, έπειτα από πολυετείς δικαστικές διαμάχες, ενώ το 2010 το ΣτΕ έκρινε ότι το τέλος δεν είναι νόμιμο. Επίσης, 1.600 ιδιοκτήτες που είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια με την υποστήριξη του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών δικαιώθηκαν και πήραν τα χρήματά τους πίσω.

Στόχος της Περιφέρειας, που τα οικονομικά της είναι ισχνά, είναι να καταβληθούν τα ποσά σταδιακά στους δικαιούχους, με σειρά προτεραιότητας. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα εκδοθούν αποφάσεις καταβολής των χρημάτων με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

metrogreece.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ