2013-03-08 17:06:07
Φωτογραφία για Λιγότερες ψησταριές στήθηκαν για την Τσικνοπέμπτη στην Αμαλιάδα
Με μέτρο.... τηρήθηκε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης χθες στην Αμαλιάδα, αφενός γιατί ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος, αφετέρου γιατί η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει πλέον μεγάλα ανοίγματα.

Η πόλη δεν γέμισε τσίκνα, όχι γιατί την κάλυπτε η βροχή, αλλά γιατί οι ψησταριές που στήθηκαν χθες, ήταν σαφώς λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σαφέστατα όλοι θα ήθελαν να τηρήσουν το έθιμο, τα οικονομικά όμως δεν το επέτρεψαν και έτσι πολλοί ήταν αυτοί που δεν τόλμησαν να βγάλουν ψησταριές έξω από τα καταστήματά τους, αφού θεώρησαν ότι το κόστος ήταν απλησίαστο.

Κόντρα στην κρίση

Ωστόσο, αρκετοί θέλησαν να πάνε κόντρα στην κρίση και τις εντολές της Τρόϊκας, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται κανείς να τους στερήσει τα ήθη και τα έθιμα του λαού. Έτσι λοιπόν, από νωρίς το πρωί φρόντισαν να στήσουν τις ψησταριές τους κάτω από μπαλκόνια και στεγασμένους χώρους, και τα κάρβουνα πήραν πραγματικά φωτιά!

Μπριζόλες, σουβλάκια και λουκάνικα είχαν την τιμητική τους και φυσικά δεν έλειπε το καλό κρασί, αφού οίνος ευφραίνει καρδίαν, και όλοι είχαν ανάγκη να πιουν χθες ένα ποτηράκι, για να ανταλλάξουν ευχές και για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

Όσοι έστησαν ψησταριές, ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τους μεζέδες τους και δεν έλειψαν οι προσκλήσεις σε γνωστούς και αγνώστους, αφού ο Έλληνας ως γνωστόν έχει μεγάλη καρδιά και οι ημέρες αυτές ενδείκνυται για να δείξει την ανθρωπιά του.

Το τσούγκρισμα των ποτηριών και οι ευχές έδιναν και έπαιρναν και βέβαια η ευχή που κυριαρχούσε ήταν του χρόνου να έχουν την δυνατότητα να γιορτάσουν όλοι και να μην λείψει από κανένα σπίτι το φαγητό.

Πάντως, όσοι είχαν αναλάβει το ρόλο του ψήστη, έχουν τσικνίσει για όλο το χρόνο, αλλά το σημαντικό είναι ότι έψηναν αγόγγυστα και με πολύ χαρά, γιατί η χθεσινή ήταν ημέρα γιορτής, όσο και αν κάποιοι έχουν επιθυμούν διακαώς οι Έλληνες να μετατραπούν σε μηχανές!

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ