2013-03-01 17:32:20
Φωτογραφία για Κάτι χαλάει τη φιέστα Cosco-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ενώ μια σειρά από υποθέσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης από τη Siemens -παραμένουν ανοιχτές, η κυβέρνηση επιχειρεί να προικίσει την κατά τα άλλα ρημαγμένη εταιρία, με στόχο να μπορέσει να την πουλήσει άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco. Η κινεζική εταιρία που διαχειρίζεται τον προβλήτα ΙΙ στον Πειραιά, υπογράφει παράλληλα συμφωνία αποκλειστικής προώθησης μέσω του ΣΕΜΠΟ των προϊόντων της HP για την Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει εντάξει τις συμφωνίες αυτές στο ευρύ επικοινωνιακό πλάνο της προώθησης των ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Παρ όλα αυτά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται στον αέρα καθώς το νομικό τμήμα της εταιρίας αρνείται να υπογράψει και να συγκαταθέσει σε μια σειρά συμφωνιών που επιχειρεί να περάσει η διοίκηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως πριν από λίγο καιρό οι δικηγόροι της εταιρίας έφτασαν στα πρόθυρα παραίτησης μετά από κόντρα με τη διοίκηση πάνω σε συμφωνία που είχε σχέση με την υπόθεση Siemens.


Η κυβέρνηση προσδοκά να πουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με  αντίτιμο της τάξης των 40-50 εκατ. με βάση το τρέχον deal με την Cosco, ενώ  οι συμφωνίες που θα ακολουθήσουν μετά την πώληση θα είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας. Επικοινωνιακά η κυβέρνηση θα κάνει λόγο για συμφέρουσα συμφωνία καθώς ξεφορτώνεται το Δημόσιο μια ζημιογόνο εταιρία εισπράττοντας και ρευστό.

Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εξέφρασαν στο sofokleousin.gr την εκτίμηση ότι τους αμέωσς προσεχείς μήνες  θα υπάρξουν σημαντικές  εξελίξεις  με επίκεντρο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενδεχομένως και περιπλοκές που θα  αναδίδουν "οσμή σκανδάλων".

Η τριπλή συμφωνία Cosco-HP-Τραινοσέ

Όπως αναφέρει Το Βήμα η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HP ανέρχεται συνολικά σε 50 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας αφορά δραστηριότητες που θα κατευθυνθούν στον Πειραιά, ενώ υπολογίζεται ότι η σημερινή οριστική υπογραφή της συμφωνίας θα αυξήσει το τοπικό φορτίο του Πειραιά έως και κατά 50%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, μέσω της οποίας θα διακινούνται φορτία από και προς την Απω Ανατολή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η HP επιδείξει και εμπράκτως την εμπιστοσύνη της στον Πειραιά και την Cosco, πολλές εταιρείες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Σύμφωνα με την Cosco και τον ΟΛΠ ενδιαφέρον για τη μεταφορά των προϊόντων τους μέσω του λιμανιού του Πειραιά έχουν εκδηλώσει εταιρείες όπως η Dell, η LG, η Samsung, η Lenovo, η Sony και η Hyundai.

Θεμέλιο της συμφωνίας και κίνητρο για την έλευση και άλλων πολυεθνικών στον Πειραιά, έβαλε η σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας με τον σιδηρόδρομο.

Η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το εμπορικό λιμάνι του Ικονίου με το Θριάσιο πεδίο, συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων, άρχισε να λειτουργεί από χθες το μεσημέρι.

Τη γραμμή, μέσω της οποίας θα εκτελούνται μόνο εμπορευματικά δρομολόγια, εγκαινίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη και των εκπροσώπων της Cosco στην Ελλάδα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το πρώτο διάστημα θα διακινεί τα προϊόντα της HP με δύο τρένα την εβδομάδα, χωρητικότητας 40 κοντέινερ το καθένα, με την προοπτική ο αριθμός τους σταδιακά να αυξάνεται, ώστε το 2015 η συχνότητα να φτάσει τα πέντε τρένα την ημέρα. Μόνο από τη δραστηριότητα αυτή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσδοκά ενίσχυση των εσόδων της κατά περίπου 20-25 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο!

Σοφοκλέους in
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ