2013-02-25 18:33:03
Φωτογραφία για Αγκάθι οι απολύσεις, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Με βασικότερο αγκάθι αυτό του Δημοσίου ξεκινούν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας.

Η υποχρέωση για 25.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα αποτελέσει το σημείο τριβής, καθώς οι δανειστές δεν φαίνεται να πείθονται από το επιχείρημα ότι όσοι μπουν στην κινητικότητα μέσα στο 2013 θα διοχετευθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου και παράλληλα, ο αριθμός των 25.000 αποχωρήσεων θα επιτευχθεί με συνταξιοδοτήσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις και απολύσεις επίορκων, κοπανατζήδων και όσων μπήκαν με πλαστά πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου οικονομικών αναζητείται ακόμη πειστικό σχέδιο από το οποίο θα φαίνεται ότι με τους παραπάνω τρόπους μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, δεν κρύβουν όμως την ανησυχία τους για τις προθέσεις της τρόικας, που έχει ξεκαθαρίσει ότι αναμένει να της παρουσιαστεί λεπτομερές πλάνο αποχωρήσεων ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2014, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σε διαφορετική περίπτωση, συμπληρώνουν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί εμπλοκή.


Το δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι το θέμα της υστέρησης των φορολογικών εσόδων. Το υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν πρόκειται να δημιουργήσει εμπλοκή στο θέμα της δόσης, αφού το έλλειμμα έχει μειωθεί πολύ περισσότερο από τον στόχο. Όμως, οι δανειστές σημειώνουν ότι αυτό οφείλεται στη δραματική συγκράτηση των δαπανών και απαιτούν άμεσα μέτρα για την αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού και την τόνωση των εσόδων.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την αναμενόμενη βελτίωση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, το σχέδιο για το νέο φόρο στα ακίνητα, αλλά και την πρόταση για την παροχή κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ η κυβέρνηση θα φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 19%.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ